CA/Prabhupada 1064 - El Senyor viu en el més pregon del cor de cada ésser vivent



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

La consciència suprema serà explicada a la Bhagavadgītā. al capítol en què s'explica la distinció entre jīva i īśvara. Kṣetra-kṣetra-jña. Aquest kṣetra-jña s'ha explicat: que el Senyor és també kṣetra-jña, o conscient, i els jīvāḥ, o éssers vivents, ells també són conscients. La diferència, però, és que l'ésser vivent és conscient dins del seu cos limitat, mentre que el Senyor és conscient de tots els cossos. Īśvaraḥ sarvabhūtānāṁ hṛddeśe 'rjuna tiṣṭhati (BG 18.61).

El Senyor viu dins el més pregon del cor de tot ésser vivent, per tant, Ell és conscient dels moviments psíquics, les activitats, del jīva particular. No ho hem d'oblidar. També es va explicar que el Paramātmā, o la Suprema personalitat de Déu, viu al cor de cadascú com a īśvara, com el controlador, i Ell és qui marca el camí. Ell marca el camí. Sarvasya cāhaṁ hṛdi sanniviṣṭhaḥ (BG 15.15). Ell es troba al cor de tots i marca el camí perquè s'actuï com ell desitja. L'entitat vivent oblida què ha de fer. Primer de tot, decideix actuar d'una manera determinada, i aleshores s'enreda en les accions i reaccions dels seu propi karma. Però després d'abandonar un tipus de cos, quan entra en un altre tipus de cos... de la mateixa manera que nosaltres canviem un vestit, un tipus de vestit, per un altre tipus de vestit, de manera similar s'explica a la Bhagavadgītā que vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22). Com algú canvia els seus diferents vestits, d'igual manera les entitats vivents també van canviant de cossos, transmigració de l'ànima, i l'empenta de les accions i reaccions de les activitats passades. Aquestes activitats poden ser canviades quan un ésser vivent és en la modalitat de la bondat, en santedat, i comprèn quina mena d'activitats ha d'adoptar, i si això fa, llavors totes les accions i reaccions de les seves activitats passades poden canviar. Així que el karma no és etern. Altres coses, fora dels quatre, cinc elements —īśvara, jīva, prakṛti, kāla, i karma— aquests quatre elements són eterns, mentre que el karma, l'element conegut com el karma, no ho és pas.

Ara l'īśvara conscient, el Suprem īśvara conscient, i la diferència entre el Suprem īśvara conscient, o el Senyor, i l'ésser vivent és, en les circumstàncies presents. d'aquesta manera. Consciència, consciència de tots dos: del Senyor i de les entitats vivents. Ells són, aquesta consciència és transcendental. No és que aquesta consciència sigui generada per l'associació amb aquest matèria. Aquesta és una idea errada. La teoria que la consciència es desenvolupa en determinades circumstàncies de combinació material no és acceptada a la Bhagavad-gītā. No pot ser. La consciència pot reflectir-se erròniament per l'embolcall de les circumstàncies materials. de la mateixa manera que la llum reflectida a través d'un vidre de color es pot veure segons el color. Similarment, la consciència del Senyor no es veu afectada per allò material. El Senyor Suprem, com Kṛṣṇa, diu que mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ (BG 9.10). Quan Ell davalla en aquest món material, La Seva consciència no es veu afectada per la matèria. Si la seva consciència es veiés afectada per la matèria, no hagués estat en condicions de parlar del tema transcendental a la Bhagavadgītā. No es pot dir res sobre el món transcendental si no s'està lliure de la consciència contaminada per la matèria. Per tant, el Senyor no està contaminat per la matèria. Però la nostra consciència, en el temps present, està condicionada per la matèria. Així, en definitiva, com ensenya la Bhagavadgītā, hem de purificar la consciència contaminada per la matèria, i en aquesta consciència pura, han de ser fetes les accions. Això ens farà feliços. No podem deturar. No podem deturar la nostra activitat. Les activitats han de ser purificades. I aquestes activitats purificades són anomenades bhakti. Bhakti vol dir que són, que semblen com si fos una activitat ordinària, però no són activitats contaminades. Són activitats purificades. Així doncs, una persona ignorant pot veure que un devot actua com un home ordinari, però una persona amb un pobre fons de coneixement no sap que les activitats d'un devot o les activitats del Senyor no estan contaminades per la consciència impura de la matèria, la impuresa dels tres guṇaḥ, modalitats de la natura, sinó la consciència transcendent. Per tant, la nostra consciència està contaminada per la matèria, això ho hem de saber!