NL/Prabhupada 1064 - De Heer leeft in de kern van het hart van ieder levend wezen



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Het allerhoogste bewustzijn zal in de Bhagavad-gītā worden uitgelegd in het hoofdstuk waarin het onderscheid tussen jīva en īśvara wordt uitgelegd, kṣetra-kṣetra-jña. Dit kṣetra-jña wordt uitgelegd als dat de Heer ook kṣetra-jña of bewust is en de jīva's of levende wezens zijn ook bewust. Maar het verschil is dat een levend wezen bewust is in zijn beperkte lichaam en de Heer is bewust van alle lichamen. Īśvaraḥ sarva-bhūtānām hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati (BG 18.61). De Heer woont in de kern van het hart van ieder levend wezen, daarom is Hij bewust van de psychische activiteiten van de afzonderlijke jīva. We moeten dit niet vergeten.

Er wordt ook uitgelegd dat de Paramātmā of de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods in ieders hart leeft als īśvara, als de bestuurder en Hij geeft aanwijzingen. Sarvasya cāhaṁ hṛdi sanniviṣṭhaḥ (BG 15.15). Hij zit in ieders hart en Hij geeft aanwijzingen om te handelen zoals hij verlangt. Een levend wezen vergeet wat die moet doen. Eerst beslist die om op een bepaalde manier te handelen en dan zit die verstrikt in de acties en reacties van zijn eigen karma. Maar na het opgeven van één soort lichaam, wanneer die een ander lichaam binnengaat ... Net zoals we het ene kledingstuk met een ander kledingstuk vervangen, net zo wordt uitgelegd in de Bhagavad-gītā dat; vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22). Net zoals men van zijn kledingstuk verandert, net zo veranderen de levende wezens van lichaam, transmigratie van de ziel naargelang de acties en reacties van zijn eigen vroegere activiteiten. Dus deze activiteiten kunnen veranderd worden als een levend wezen in de geaardheid goedheid is en met gezond verstand begrijpt wat voor soort activiteiten die moet aanwenden. En als die dat doet dan kunnen de hele acties en reacties van de vroegere activiteiten worden veranderd. Daarom is karma niet eeuwig. Uit de vijf dingen; īśvara, jīva, prakṛti, kāla en karma, de eerste vier dingen zijn eeuwig en het ding dat karma heet is niet eeuwig.

Het verschil tussen de Allerhoogste Bewuste īśvara of de Heer en het levende wezen in de huidige omstandigheden is als dit. Het bewustzijn van zowel de Heer als van de levende wezens is transcendentaal. Het is niet dat het bewustzijn is ontstaan door omgang met de materie. Dat is een verkeerd idee. De theorie dat het bewustzijn onder bepaalde omstandigheden ontstaat uit een materiële combinatie wordt in de Bhagavad-gītā niet geaccepteerd. Dit kan niet. Bewustzijn kan vertekend worden weerspiegeld door de bedekking van de materiële omstandigheden, net zoals licht dat reflecteert door een gekleurd glas op die kleur lijkt. Het bewustzijn van de Heer wordt niet door het materiële beïnvloed. De Allerhoogste Heer, Kṛṣṇa, zegt dat; mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ (BG 9.10). Wanneer Hij afdaalt in deze materiële wereld dan wordt Zijn bewustzijn niet beïnvloed door het materiële. Zou Zijn bewustzijn materieel beïnvloed zijn dan was Hij ongeschikt om over de transcendentale onderwerpen in de Bhagavad-gītā te spreken. Iemand kan helemaal niets over de transcendentale wereld zeggen zonder vrij te zijn van het materieel besmette bewustzijn. Dus de Heer was niet materieel besmet. Maar ons bewustzijn is op dit moment materieel besmet.

Dus het hele ding wat de Bhagavad-gītā onderwijst is dat we het materieel besmette bewustzijn moeten zuiveren en in dat pure bewustzijn moeten handelen. Dat zal ons gelukkig maken. Wij kunnen niet stoppen met activiteiten. De activiteiten moeten gezuiverd worden. En deze gezuiverde activiteiten worden bhakti genoemd. Bhakti betekent dat ook al zien ze eruit als gewone activiteiten maar het zijn geen besmette activiteiten. Het zijn gezuiverde activiteiten. Dus een onwetende persoon kan zien dat een toegewijde net als een gewone man werkt, maar iemand met weinig kennis weet niet dat de activiteiten van een toegewijde of de activiteiten van de Heer niet besmet zijn met het onzuiver bewustzijn van materie, onzuiverheden van de drie guṇa's, geaardheden der natuur, maar transcendentaal bewustzijn zijn. Dus we moeten weten dat ons bewustzijn materieel besmet is.