TR/Prabhupada 0138 - Tanrı Çok Nazik. Ne Arzuluyorsanız, O Yerine Getirecektir



Ratha-yatra -- Philadelphia, July 12, 1975

Bayanlar ve baylar, öncelikle hepinize, bu mükemmel şehir, Philadelphia'nın sakinlerine teşekkür etmek istiyorum. Çok naziksiniz, bu harekette yer almak için çok heveslisiniz. Hepinize çok minettarım. Özellikle Kṛṣṇa Bilinci hareketini batılı ülkelere yaymada bana bu kadar çok yardımcı olan Amerikalı oğlanlara ve kızlara borçluyum. Bana manevi öğretmenim tarafımdan bu Kṛṣṇa bilinci hareketini batılı ülkelere yaymam emredildi. 1965'te ilk kez New York'a geldim. Sonra 1966'da bu topluluk düzenli olarak New York'ta kuruldu, ve 1967'den itibaren bu hareket düzenli olarak Amerika'da, Avrupa'da, Kanada'da ve Pasifik Okyanusu'nun güneyinde, Avustralya'da ve tüm dünyada ilerlemektedir.

Bundan ötürü size bu hareket, Kṛṣṇa Bilinci hakkında biraz bilgi vereyim. Kṛṣṇa, bu kelime, tümüyle cezbeden anlamına gelir. Kṛṣṇa sadece insanlar için değil, her canlı varlık için caziptir, hatta hayvanlar, kuşlar, arılar, ağaçlar, çiçekler, meyveler, su için bile. Bu Vṛndāvana'nın resmidir. Bu maddi dünyadır. Ruhani dünyaya dair hiç deneyimimiz yok. Ancak, neyin ruh ve neyin madde olduğuna dair anlık bir bakış sahibi olabiriz.

Sadece yaşayan bir adam ve ölü bir beden arasındaki farkı anlamaya çalışın. Ölü beden, içindeki yaşam güç gittiği anda, ölü bir madde olduğu anlamına gelir, işe yaramazdır. Ve yaşam gücü orada olduğu müddetçe, beden çok önemlidir. Yani bizim bu beden içersindee deneyimlediğimiz üzere, ölü madde olan birşey ve yaşam gücü olan birşey vardır, benzer olarak, iki dünya vardır: maddi dünya ve ruhsal dünya. Biz yaşayan varlıklar, her birimiz, bizler ruhsal dünyaya aitiz. Bizler maddi dünyaya ait değiliz. Bir şekilde, şu an bizler bu maddi dünya ve maddi beden ile temas içerisindeyiz, ve işin özü her ne kadar ebedi yaşam gücü olsak da, bu maddi beden ile olan bağlantımız nedeniyle, dört çileyi çekmek zorundayız: doğum, ölüm, hastalık ve yaşlılık. Bunlara maruz kalmaya mecburuz. Bu maddi dünyada tek bir beden çeşidi alıyoruz, ve belirli bir aşamada sona eriyor. Tıpkı herhangi maddi bir şeyde olduğu gibi. Örneğin elbiseni üstünden çıkarıyorsun. Belirli tipte bir giysi giymişsin , ancak yıprandığında, artık kullanılamaz hale geldiğinde, onu atarsın ve başka bir elbise alırsın. Yani bu maddi beden ruhsal yaşam gücünün elbisesidir. Ancak bu maddi dünyaya bağlı olduğumuz için, bu maddi dünyanın tadını çıkarmak istiyoruz, farklı beden tipleri alıyoruz. Bu Bhagavad-gītā 'da bir makina olarak açıklanmıştır. Aslında bu beden makinadır. Bhagavad-gītā'da şöyle denmiştir;

īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ
hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati
bhrāmāyān sarva-bhūtāni
yantrārūḍhāni māyayā
(BG 18.61)

Biz canlı varlıklar arzularız. "İnsan niyet eder; Tanrı verir." Tanrı çok naziktir. Ne arzularsan, O gerçekleştirir. O "Bu tür maddi arzular seni hiç bir zaman tatmin etmeyecektir," demesine rağmen biz isteriz. Bunda ötürü Tanrı, Kṛṣṇa bize farklı arzularımızı gerçekleştirmek üzere farklı bedenler tedarik eder. Buna maddi, koşullu yaşam denir. Bu beden, arzuya göre beden değişimine evrimsel süreç denilir. Evrim aracılığıyla diğer milyonlarca diğer bedenden geçip insan bedeni suretine geldik. Jalajā nava-lakṣāṇi sthāvarā lakṣa-viṁśati. Sudaki 900.000 türün suretinden geçtik. Aynı şekilde bitki, ağaç şekilde 2 milyon suret. Böylelikle, doğanın yoluyla, doğa bizi bu insan yaşam formuna getirdi, sırf bilincimizi uyandırmak veya geliştirmek için. Doğa bize şu şansı vermektedir, "Şimdi ne yapmak istersin? Artık gelişmiş bilincin var. Şimdi tekrar evrimsel sürece mi gitmek istiyorsun, ya da daha yüksek olan gezegensel sisteme mi gitmek istiyorsun, ya da Tanrı'ya, Kṛṣṇa'ya mı gitmek istiyorsun, yoksa burada mı kalmak istiyorsun?" Bu olasılıklar mevcut. Bhagavad-gītā'da belirtilmiştir,

yānti deva-vratā devān
pitṛn yānti pitṛ-vratāḥ
bhūtejyā yānti bhūtāni
mad-yājīno 'pi yānti mām
(BG 9.25)

Şimdi seçiminizi yapın. Daha yüksek gezegensel sisteme gitmek isterseniz, gidebilirsiniz. Burada kalmak isterseniz, orta gezegensel sistemde, öyle de yapabilirsiniz. Ve daha düşük olan gezegensel sisteme gitmek istiyorsanız, onu da yapabilirsiniz. Ve Tanrı'ya, Kṛṣṇa'ya gitmek istiyorsanız, onu da yapabilirsiniz. Sizin seçiminize kalmış. Bundan ötürü, bu maddi dünya ile belki daha yüksek gezegensel sistem veya daha düşük gezegensel sistem arasındaki fark nedir ve ruhsal dünya nedir? Spiritüel dünya hiç bir maddi tüketim olmadığı anlamına gelir. Herşey, size söylediğim gibi ruhtur. Ağaçlar, çiçekler, meyveler, su, hayvanlar - herşey spiritüeldir. Yani hiç yok oluş yok. Sonsuzdur. Dolayısıyla spiritüel dünyaya gitmek isterseniz, o zaman bu fırsata artık bu insan suretinde olan yaşamında sahip olabilirsiniz, ve bu maddi dünyada kalmak istiyorsanız, öyle yapabilirsiniz.