TR/Prabhupada 0377 - Bhajahu Re Mana Yorumu



Purport to Bhajahu Re Mana -- Los Angeles, May 27, 1972

Bu şarkı Govinda dasa tarafından söyleniyor. Govinda-dāsa-abhilāsa re. Arzusu ne? Abhilāsa arzu demektir. Bhajahū re mana śrī-nanda-nandana: " Sevgili zihnim..." Çünkü zihin arkadaşımız ve düşmanımızdır. Eğer zihni eğitirseniz, o zaman en iyi arkadaşınızdır. Ve zihni eğitemezseniz, o zaman en kötü düşmanınız olur. Sa vai manaḥ kṛṣṇa-padāravindayoḥ (SB 9.4.18). Bu yüzden zihin sürekli Kṛṣṇa'nın kadim ayakları ile meşgul olmalıdır, o zaman zihin otomatik olarak kontrol edilir ve arkadaş olur. Govinda dasa arzusunu belirtiyor: " Sevgili arzum, sen sadece Nanda-nandana'nın adanmışlık hizmeti ile meşgul ol." O... O Kṛṣṇa demez. O Nanda-nandana der. Bhajahū re mana śrī-nanda-nandana. Eğer Kṛṣṇa'ya doğrudan hitap edersek, bu çok iyi değildir, ama Kṛṣṇa dersek: Nanda-nandana, Yaśodā-nandana, Devakī-nandana, Pārtha-sārathi - O'nun adananları ile ilişkili şekilde - o zaman O daha memnun olur.

samāṣritā ye pada-pallava-plavaṁ
mahat-padaṁ puṇya-yaśo murāreḥ
bhavāmbudhir vatsa-padaṁ paraṁ padaṁ
padaṁ padaṁ yad vipadāṁ na teṣām
(SB 10.14.58)

Bu Bhagavat-darśana'dır. Padaṁ padaṁ yad vipadām. Bu maddi dünya, padaṁ padam, her adımda tehlike vardır. Kṛṣṇa'nın kadim ayaklarına sığınan kişi, mahat-padaṁ puṇya-yaśo murāreḥ samāṣritā, onun için daha fazla tehlike yoktur. Abhaya-caraṇāravinda re. Kṛṣṇa'ya tamamen sığınmak ne demektir, korkusuzluk, endişesizlik, vaikuṇṭha? Durlabha manava-janama sat-saṅge. Bu adananlar ile yakın olursanız mümkündür. Eğer şöyle düşünürseniz " Şimdi çok ilerledim. Şİmdi tek başıma yaşayacağım, ve Hare Kṛṣṇa söyleyeceğim, Haridāsa Ṭhākura'yı taklit edeceğim," bu saçmalık. Haridāsa Ṭhākura'tı taklit edemezsiniz. Adananlar ile yakınlık kurmanız gerekir. Durlabha manava-janam sat sange. Sat-sange. Satāṁ prasaṅgān mama vīrya-saṁvido (SB 3.25.25). Eğer adananlarla kalırsanız, onların arkadaşlığı ile, onlarla konuşarak, gerçek Tanrı bilinci anlayışı kazanacaksanız. Bunu anlamak çok pratiktir. Aynı maddi dünyada bir çok yakınlıkların toplumların olduğu gibi. İş adamlarının borsa ilişkileri var, orada işlem yapıyorlar. Bir yakınlıkları var. Oraya gidiyorlar, ve iş imkanları çok iyi. Benzer şekilde bir çok kulüp var. Eğer içmek ve duyuların tadını çıkarmak istiyorsanız, bir çok kulübe gidip onlarla yakınlık kurup, nasıl içilir ve çiftleşilir öğrenebilirsiniz. Yakınlık çok önemlidir. Bu yüzden, bizim Kṛṣṇa bilinci topluluğumuz, insanlara bizimle yakınlık kurmaları için fırsat veriyoruz, ki Kṛṣṇa'yı ve Kṛṣṇa bilincini anlayabilsinler. Bu yüzden Govinda dasa şöyle tavsiye eder, durlabha mānava-janama-sat-saṅge. Mānava. Bu insan hayatı durlabha'dır, Çok nadir elde edilir. Köpeklerin arkadaşlığı, kargaların arkadaşlığı değil, bu kuğuların arkadaşlığı. Doğa gereği yakınlıklar var. " Aynı tüylü kuşlar beraber uçar." Kargalar kargalar ile karışır, kuğular da kuğular ile. Beyaz kuğu, güzel su, güzel bahçe, bunu seviyorlar. Kargalar bunu sevmez. Kargalar pis şeylerin olduğu yerleri severler. Orada memnun olurlar. Benzer şekilde, doğanın niteliğine göre, insan toplumunda da farklı yakınlıklar vardır. Ama bu tavsiye edilir, durlabha mānava sat-saṅge: kargalarla değil ama kuğularla.

Kuğuya süt ve su verin, süt kısmını alır ve su kısmını bırakır. Benzer şekilde, bir kuğu, paramahaṁsa, bu insan hayatında hayat demek, hayatın spiritüel kısmını alıp maddi kısmını reddedenlere haṁsa, paramahaṁsa denir. Biz karıştık. Bizim bedenimiz maddi ama ben ruh canım. Bu maddi bağlılıktan kurtulmak için teknikleri bilmeliyiz. Bu maddi bedenden çıkacak ama çıktığında maddi bedene galip gelecek. Çok güzel bir örnek. Odunun içinde ateş var, bunu herkes biliyor. Ateş yakmak için onu kurutursanız o zaman çabuk tutuşur. Ve ateş harladığında odun yok olur. Artık odun yoktur. Benzer şekilde, spiritüel bilincinizi Kṛṣṇa bilincinizi canlandırırsanız, bu çok güzel şekilde ilerlediğinde maddi varlığınız yok olacak. Süreç budur. Durlabha mānava-janama sat-saṅge taraha e bhava-sindhu re. Bu şekilde, cehalet okyanusunun diğer ucuna geçersiniz.

O zaman biri diyebilir ki " Kṛṣṇa bilinci hareketi ile yakınlık kurarsam, o zaman aile ilişkilerim nasıl devam edecek? karıma ve çocuklarıma kim bakacak, toplum, arkadaşlık, sevgi ne olacak? bir çok işim var. " Bu yüzden der ki, śīta ātapa bāta bariṣaṇa ei dina jāminī jāgi re: " Sevgili zihnim, çok fazla çalışıyorsun." Śīta ātapa. " Çok soğuk havada işe gidiyorsunuz. Yakıcı sıcakta işe gidiyorsunuz. Sağanak yağmursa işinizi durduramazsınız." Śīta ātapa bāta bariṣaṇa. " Gece nöbeti, bütün gece çalışmak." İnsanlar bunu yapıyorlar. Śīta ātapa bāta bariṣaṇa ei dina jāminī jāgi re. Tüm gün iş, yine biraz para alacağım, gece de çalıştıracağım biraz fazladan. Bu şekilde çalışıyoruz. Neden çalışıyorsunuz? Neden çalışıyorsunuz?

śīta ātapa bāta bariṣaṇa
ei dina jāminī jāgi re
biphale sevinu kṛpaṇa durajana
capala sukha labha lāgi' re

" Bu şekilde zamanımı harcadım," biphale sevinu, " kṛpana durajana'ya hizmet etmek, bazı sözde toplum, arkadaşlık ve sevgiye. Kṛpaṇa, hiç Kṛṣṇa bilincinde olmayacaklar, ama ben onların hizmetindeyim." Bu çok yaygın, her ailede değil ama 99.9. Biphale sevinu, "Bu yolla zamanımı harcıyorum. Keyif nerede?" Capala sukha-labha lāgi' re. " Bir kaç dakika seks, o kadar." Seksin arkasında çok fazla emek var. Bu yüzden Govinda dāsa der ki " Servetin tadını çıkarmaya çalışıyorsun," ei-dhana, yauvana, putra, parijana. Maddi mutluluk para edinmke demek, dhana;, ve sonra jana, bir çok sana bağlı olanlar - eş, çocuklar, arkadaşlar, toplum, bir çok şey,ülke. Putra, parijana, ithe ki āche paratīti re. " Bunda aşkın bir lütuf yok." Kamala-dala-jala, jīvana ṭalamala. Hayat sallantıda. Hayat ne zaman bitecek söyleyemezsiniz. Şu örnek verilir, kamala-jala-dala. Nilüfer yaprağı gibi. Yaprağa su koyarsanız, durmayacaktır; eğilecektir. Her an damlayabilir. Benzer şekilde, hayatımız böyle, sallantıda. Her an bitebilir. Kamala-jala-dala, jivana... bhajahu hari-pada nīti re. Bu yüzden kendinizi Kṛṣṇa bilinci ile meşgul edin yapabildiğiniz kadar. Ölüm gelmeden bitirin. Bu sizin misyonunuz. Ve Kṛṣṇa bilnci nedir? Śravana, kīrtana, smarana, vandana, pāda-sevana... pūjana, sakhī-jana, ātma-nivedana, dokuz çeşit adanmışlık hizmeti, govinda-dāsa-abhilāṣa re.

Herkes Govinda dasa gibi arzulamalı. Śravana kīrtana, bunlar adanmışlık hizmeti süreçleridir. Duymak, söylemek, hatırlamak, arcana, Murti ibadeti, vandana, dua etmek. Dokuz çeşidi var. İnsan hayatı bu amaç içindir, ve... Bu süreç ile, Kṛṣṇa bilinci ateşini ya da spiritüel bilinci yakarız. Sonra o ateş ile, odun yanan ateş ile küle dönüşür, bizim tüm bu kaplamamız... Ruh can madde ile cehalet ile kaplıdır. Bu kaplama ve cehalet küle dönmelidir, o zaman özgür olup geri eve, geri Tanrı'ya gidersiniz. Bu şarkının yorumu budur.