TR/Prabhupada 0517 - Zengin Bir Aileye Doğdunuz Diye Hastalıklara Bağışık Olacak Değilsiniz



Lecture on BG 7.1 -- Los Angeles, December 2, 1968

O yoga moduna cevap olarak, Krşna burada doğrudan konuşuyor: mayy āsakta-manāḥ. Eğer zihninizi Krşna'nın formuna odaklarsanız, çok güzel... O Rādhārāṇī ve arkadaşları ile keyif sürüyor. Sonra, mayy āsakta-manāḥ pārtha yogam, eğer bu yogayı uygularsanız, mad-āśrayaḥ, yuñjan mad-āśrayaḥ... Bu yogayı uygulamalı ve aynı zamanda Krşna'ya sığınmalısınız. Mad-āśrayaḥ. Āśrayaḥ " Benim korumam altında" demektir. Buna teslim olmak denir. Zor bir durumda bir arkadaşınıza giderseniz ve ona teslim olursanız, " sevgili arkadaşım, sen çok büyük, güçlü ve etkilisin. Ben tehlikedeyim. Sana teslim oluyorum. Lütfen beni koru..." Bunu Krşna'ya yapabilirsiniz. Burada maddi dünyada bir kişiye teslim olursanız, ne kadar büyük olursa olsun sizi reddedebilir. " Sana koruma sağlayamam" diyebilir. Bu doğal bir cevaptır. tehlikedeyseniz ve çok yakın arkadaşınıza bile gitseniz " Lütfen beni koru" tereddüt eder çünkü gücü sınırlıdır. Önce şöyle düşünür " Bu kişiyi korursam, benim çıkarım tehlikeye düşer mi? " böyle düşünecektir çünkü gücü sınırlıdır. Ama Krşna o kadar hoş, güçlü ve zengindir ki... Bhagavad-gītā'da şöyle açıklar, herkes, sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja: (BG 18.66) " Her şeyi bir kenara bırakın. Bana teslim olun." Ve sonuç nedir? Sonuç ahaṁ tvāṁ sarva-pāpebhyo mokṣayiṣyāmi: " Günahkar hayatının yarattığı tüm tepkilerden seni özgür kılacağım."

Bu maddi dünya, faaliyetlerimiz günah dolu faaliyetler. Etki ve tepki var. Ne yaparsanız, etki ve tepki var. İyi bir tepki bile olsa, yine de günah dolu. Yine de günah dolu. Vedik literatüre göre, dindar faaliyetler, dindar faaliyetlerin sonuçları... Janmaīśvarya-śruta-śrībhiḥ (SB 1.8.26). Varsayalım ki bu hayatta hiç günah dolu bir faaliyette bulunmadınız, her açıdan dindarsınız. Hayırsever ve eli açıksınız, her şey güzel. Ama Bhagavad-gītā der ki bu karma-bandhana. Birine bir bağış yaptıysanız, diyelim para verdiniz. onun dört, beş, on katını bir sonraki hayatta alacaksınız. Bu bir gerçek. Vaiṣṇava felsefesi der ki bu da günah doludur. Neden? Çünkü o paranın karşılığını almak için yeniden doğacaksınız. Bu günah doludur. Zengin bir ailede doğduğunuzu varsayın. Annenin rahminde olma sıkıntısı yine aynı. Dindar olsanız da olmasanız da annenin rahmindeyken... Anne rahminde algılanan zorluklar ve acılar aynı, siyah ya da beyaz, Hintli ya da Amerikalı, kedi ya da köpek fark etmez. Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Doğum sıkıntısı, ölüm sıkıntısı, hastalık sıkıntısı, ve yaşlılık sıkıntısı her yerde aynı. Zengin bir ailede doğdunuz diye hastalıklara karşı bağışıklı olacaksınız diye bir şey yok. Yaşlanmayacağınız anlamına gelmez. Doğum sıkıntısından kurtulacağınız, ya da ölüm sıkıntısından özgür olacağınız anlamına gelmez.

Bunlar çok net anlaşılmalı. Ama insanların zekaları o kadar düşük ki, umursamıyorlar... " Oh ölüm, peki. Ölüm. Gelsin." Doğum... Özellikle bu günlerde, bir çocuk anne rahmindeyken, çok fazla ölüm süreci var. Çok fazla. Neden? İnsanlar o kadar karmakarışık oluyorlar ki, o kişi doğmuyor bile. Annenin rahminde oluyor ve öldürülüyor, tekrar başka bir annenin rahmine yerleştiriliyor ve yüne öldürülüyor. Bu şekilde ışığı bile görmüyor. Görüyorsunuz ya. Yani tekrar annenin rahminde olmak ve tekrar ölümü kabul etmek, yaşlılığı kabul etmek, hastalığı kabul etmek çok da iyi bir iş değil. Zengin bir adamsanız, maddi varoluşun tüm tüm sıkıntılarını kabul etmelisiniz, ya da fakir bir adamsanız... Fark etmez. Bu maddi beden içinde bu maddi dünyaya gelen her kişi, tüm bu sıkıntıları kabul etmeli. Amerikalı olabilirsiniz, dünyadaki en zengin ulus olabilirsiniz. Bu hastalık, yaşlılık, doğum ve ölüm olmayacağı anlamına gelmez. Zeki kişi bu sorunlara çözüm bulabilendir. O kişi zekidir. Yama yapan diğerleri, maddi hayat çözüm bulmaya çalışanlar başarısız olurlar - bu mümkün değildir.