TR/Prabhupada 0781 - Gerçek Yoga Mükemmeliyeti Zihni Krişna'nın Lotus Ayaklarında Sabitlemektir



Lecture on SB 6.1.21 -- Chicago, July 5, 1975

Nedir o nitelikli brāhmaṇa? Bir çok kez duydunuz. śamo damaḥ satyaṁ śaucam ārjavaṁ titikṣā, jñānaṁ vijñānam āstikyaṁ brahma-karma svabhāva-jam (BG 18.42). Bu nitelikler geliştirilmelidir. Öncelikle, śama. Şama zihinsel halde denge demektir. Zihin asla rahatsız olmaz. Zihnin rahatsız olmasının bir sürü sebebi vardır. Zihin rahatsız değilse, buna samaḥ denir. Guruṇāpi duḥkhena na vicālyate. Yoganın mükemmeliyeti budur.

yaṁ labdhvā cāparaṁ lābhaṁ
manyate nādhikaṁ tataḥ
yasmin sthite guruṇāpi
duḥkhena na vicālyate
(BG 6.22)

Bu eğitimdir. Zihin çok değişkendir. Beş bin yıl önce bile, Arjuna'ya Kṛṣṇa tarafından tavsiye verildiğinde, "durmak bilmez zihnini sabitle," o da açıkça, "Kṛṣṇa, bu mümkün değil" dedi. Cañcalaṁ hi manaḥ kṛṣṇa pramāthi balavad dṛḍham (BG 6.34): "Zihnimin her zaman çok tedirgin olduğunu görüyorum, ve zihni kontrol etmek aynen rüzgarı durdurma girişimi. Dolayısıyla mümkün değil. Ama aslında onun zihni Kṛṣṇa'da sabitti. Zihni Kṛṣṇa'da sabitlenmiş olanlar, fethetmiştir. Onların zihni sabittir. İstenen budur. Sa vai manaḥ kṛṣṇa-padāravindayor vacāṁsi vaikuṇṭha-guṇānuvarṇane (SB 9.4.18). Bunlar Mahārāja Ambarīṣa'nın nitelikleridir. O çok sorumluluk sahibi bir imparatordu, lakin zihni Kṛṣṇa'nın lotus ayaklarında sabitlenmişti. İstenen budur.

Dolayısıyla brahminik nitelik budur, zihnin nasıl Kṛṣṇa'nın lotus ayaklarına sabitleneceği, ve bu yoganın mükemmeliyetidir. Yoga demek... Bir takım sihirli maharetler göstermek demek değildir. Hayır. Gerçek yoga mükemmeliyeti zihni Kṛṣṇa'nın lotus ayaklarına sabitlemektir. Bu yüzden Bhagavad-gītā'da, bu yoga bölümünün son yargısını, Altıncı Bölümde bulacaksınız,

yoginām api sarveṣāṁ
mad-gatenāntar-ātmanā
śraddhāvān bhajate yo māṁ
sa me yuktatamo mataḥ
(BG 6.47)

Bu Arjuna için cesaret vericiydi çünkü Arjuna, "O zaman ben işe yaramazın. Sabitlenemiyorum" diye düşündü. Ama onun zihni zaten sabitlenmişti. Bu nedenle Kṛṣṇa onu, "Umutsuzluğa kapılma" diye cesaretlendirdi. Zihni zaten daima Bende odaklanmış olan bir kimse, birinci sınıf, en üst yogidir. Bu yüzden her zaman Kṛṣṇa'yı düşünüyor olmalıyız. Hare Kṛṣṇa mantrası budur. Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa'yı söylerseniz, bu zihninizin Kṛṣṇa'ya sabitlendiği anlamına gelir. Bu yoganın mükemmeliyetidir. Bir brāhmaṇa olmak, bu birinci niteliktir: zihni sabit tutmak, huzursuzluk duymamak, śama. Ve zihniniz sabitlendiğinde, o zaman duyularınız da kontrol edilecektir. Zihninizi şöyle sabitlerseniz, "Sadece Hare Kṛṣṇa'yı söyleyeceğim ve prasādam yiyeceğim, başka işim yok," o zaman duyularınız kendiliğinden kontrol edilecektir. Tā'ra madhye jihwā ati, lobhamoy sudurmati.