NL/Prabhupada 0867 - We zijn eeuwig en we zijn verantwoordelijk voor onze activiteiten. Dat is kennis

Revision as of 12:23, 10 January 2017 by ErikAlbers (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Dutch Pages - 207 Live Videos Category:Prabhupada 0867 - in all Languages Category:NL...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

750520 - Morning Walk - Melbourne

Hari-śauri: Is de onregelmatigheid in het weer en...

Prabhupāda: Dat is te wijten aan zondig leven, onregelmatigheid.

Hari-śauri: Dus als we verhoging van het Kṛṣṇa-bewustzijn...

Prabhupāda: Dan zal het normaal zijn. Het is de straf van de natuur. Het kan je niet schelen wat zondig leven is, maar dat wordt vastgelegd. Dat is dwaasheid. "Het kan me niet schelen wat God is, het kan me niet schelen wat er gaat gebeuren," dat is dwaasheid. Mensen... Lager planetenstelsel, ze zijn zo. Op deze planeet ook. In Westerse landen zijn er veel plaatsen: "Maak je geen zorgen voor iets, wat zondig leven is, wat er gaat gebeuren. Laten we genieten, dat is alles." Dit is hun filosofie. "Laten we genieten, dat is alles." Zo is het materialistische oogpunt. Ze weten niet dat we eeuwig zijn en dat wij verantwoordelijk zijn voor onze activiteiten. Dat is kennis. Maar ze hebben geen kennis. Ze willen gewoon genieten. De dood kan ze ook niet schelen. Gewoon zinsbevrediging. Dat is alles. Dit is het zogenaamde dānava, dānava leven. De wetenschapper legt uit voor zo vele variëteiten. Ze accepteren dat er soorten zijn. Waarom zijn er zo veel soorten van het leven?

Hari-śauri: Ze waren het gewoon aan het benaderen. Ze zeiden dat uit recente ontdekkingen en onderzoek van fossielen, en als dit...

Prabhupāda: Dat is goed.

Hari-śauri:... ze maakten hun berekening.

Prabhupāda: Waarom zijn er soorten?

Amogha: Ze zeggen dat er oorspronkelijk een cel was, en door aanpassing in bepaalde omstandigheden zou een soort leven en de ander zou sterven. Dus al deze soorten pasten zich aan aan de verschillende omstandigheden.

Prabhupāda: Wie heeft dit aangepast? Wie beheerde?

Amogha: Nou, ze gewoon... toevallig.

Prabhupāda: Ah, dat is onzin. Er gebeurt niets toevallig. Dat is onzin. Er moet een regeling zijn. Wat gebeurt er toevallig? Waarom zorg je voor deze bomen? Zoveel dingen. Niets is toevallig gebeurt. Je ziet de oorzaak niet. Als men toevallig rijk kan worden, waarom worstel je zo hard om rijk te worden? Waarom vliegen hun auto's de hele dag en nacht, hier en daar? Waarom probeer je? Laat geld toevallig komen, en gaan zitten. Waarom doen ze dat niet? Als er toeval is, laten toeval komen en ik zal een rijk man worden. Waarom proberen ze het? Waarom gaan ze naar de universiteit? Toevallig word je M.A., Ph.D. Dit is allemaal oplichterij, gewoon een slechte gedachte. Slechte gedachte. Als de dingen toevallig gebeuren, waarom probeer je het? Wat is het antwoord?

Amogha: Nou, we proberen het, maar - we moeten proberen - maar we kunnen niet vertellen wat er gaat gebeuren. Dus het gebeurt toevallig als we het proberen. Net als op school moeten we het proberen, maar misschien zullen we gepromoveerd raken.

Prabhupāda: Nee, als je in toeval gelooft, dan moet je je niet inspannen voor iets. Er gebeurt niets toevallig.

Hari-śauri: Nou, kunnen we dan niet zeggen dat door de activiteit van de mens, dingen gebeuren? Ik had een brief van een persoon die ik vroeger kende, en...

Prabhupāda: Activiteit plus sanctie van God - twee dingen. Er zijn vijf oorzaken: de activiteit, de plaats, het aandeel van de energie en, uiteindelijk, sanctie door God. Dan gebeuren dingen. Anders is er geen sprake van toeval.