TR/Prabhupada 0294 - Krişna'ya Teslimiyetin Altı Noktası

Revision as of 11:37, 3 October 2018 by Vanibot (talk | contribs) (Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Lecture -- Seattle, October 4, 1968

Kṛṣṇa'ya teslim olmanın altı noktası vardır. Bir nokta " Kṛṣṇa beni koruyacaktır " diye inanmaktır. Aynı küçük bir çocuğun annesine tam güvenmesi gibi: "Annem yanımda. Tehlike yok." Güvenli. Gördüm bunu. Herkes. Ben... Pratik bir örnek vereceğim. Calcutta'da gençlik zamanımda tramway ile seyahat ediyordum, en küçük oğlum da benimleydi. İki ya da iki buçuk yaşındaydı. Kondüktör şaka olsun diye " Ücretini ver" dedi. Önce " Param yok" dedi. O zaman kondüktör " İn aşağı öyleyse" dedi. Anında şöyle dedi " Oh, babam burada." (Gülüşmeler) Görüyorsunuz. " Bana in diyemezsin. Babam burada." Görüyorsunuz? Psikolojisi bu. Eğer Kṛṣṇa'ya ulaştıyasanız, en büyük korku bile sizi sarsmayacaktır. Bu gerçektir. Böyle bir şey Kṛṣṇa'dır. Bu lütfa, Kṛṣṇa'ya erişmeye çalışın. Ve Kṛṣṇa ne diyor? Kaunteya pratijānīhi na me bhaktaḥ praṇaśyati (BG 9.31). "Sevgili Kaunteya, Kuntī'nin oğlu, Arjuna, benim adananlarımın asla yenilgiye uğramayacağını dünyaya duyur." Asla yenilgiye uğramayacaklar. Kaunteya pratijānīhi na me bhaktaḥ praṇaśyati.

Benzer şekilde, Bhagavad-gītā'da bir çok bölüm var. Bhagavad-gītā'dan alıntı yapıyorum çünkü bu kitap tüm dünyada çok popüler ve... Bu kitabı anlamaya okumaya çalışın, çok değerli bir bilgi kitabı. Kṛṣṇa der ki:

ahaṁ sarvasya prabhavo
mattaḥ sarvaṁ pravartate
iti matvā bhajante māṁ
budhā bhāva-samanvitāḥ
(BG 10.8)

Kim Kṛṣṇa'ya ibadet edebilir? Burada bu anlatılıyor, budhā. Budhā en zeki kişi anlamına gelir. Budhā en zeki insan demektir. Herkes bilgi peşinde. Burada bu Washington Üniversitesi var. Bir çok öğrenci var. Bilgi edinmek için buraya geldiler. Bilginin mükemmelliğine ya da bilginin en yüksek düzlemine erişen kişiye budhā denir. Sadece budhā değil ama bhāva-samanvitāḥ. Bhāva vecd demektir. Kişi çok bilgili ve bilge olmalıdır, aynı zamanda ruhsal vecdi hissetmelidir. " Böyle kişi, " der Kṛṣṇa, iti matvā bhajante mām. " Böyle kişi Bana ibadet eder ya da Beni sever. " Çok zeki olan ya da transendantel vecd halinde olan kişi, Kṛṣṇa'yı sever ya da Kṛṣṇa'ya ibadet eder. Neden? Çünkü iti matvā, " bunu anlayarak." Nedir bu? Ahaṁ sarvasya prabhavo (BG 10.8), " Her şeyin kaynağı Benim, sarvasya." Getirdiğiniz her şey, aramaya devam ederseniz nihayetinde Kṛṣṇa'yı bulacaksınız. Vedānta da aynı şeyi der. Brahman nedir? Athāto brahma jijñāsā.