TR/Prabhupada 0435 - Tüm Bu Dünyevi Sorunlar İle Kafamız Karışıyor

Revision as of 12:00, 3 October 2018 by Vanibot (talk | contribs) (Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Lecture on BG 2.8-12 -- Los Angeles, November 27, 1968

Adanan: " Duyularımı kurutan bu acıyı dindirecek hiç bir yol bulamıyorum. dünyada yarıntanrıların cennetteki krallıkları gibi eşsiz bir krallık kazansam bile bunu yok edemeyeceğim. (BG 2.8). Sañjaya dedi ki: Bunu söyledikten sonra, düşmanların cezalandırıcısı Arjuna, Kṛṣṇa'ya, Govinda'ya şöyle dedi, " Savaşmayacağım" ve sustu (BG 2.9). O Brahata'nın torunu, o sırada Kṛṣṇa iki ordunun ortasında gülümsüyordu, acı çeken Arjuna'ya şunları söyledi. (BG 2.10). Mübarek Rab dedi ki..."

Prabhupāda: Tehlikeli bir konumda çok ciddi olduğumuzda, mesela kaybolmuşsak, ama Kṛṣṇa gülümser. Görüyorsunuz ya? Bazen düşünürüz ki... Buna iluzyon denir. Aynı örnek, rüya gören bir adamın ağlaması gibi " Kaplan var, kaplan var. beni yiyor," ve adam uyandığında gülümser, " Kaplan nerede? Kaplan nerede?" Ve bu adam ağlıyordu " Kaplan, kaplan, kaplan." Benzer şekilde bizim de aklımız karıştığında... Aynı politikacılar gbi, onların da bazen politik durumlarda kafası karışıyor ve iddia ediyorlar " Bu benim toprağım, benim ülkem," ve diğer taraf da iddia ediyor " Bu benim toprağım, benim ülkem," ve cesurca savaşıyorlar. Kṛṣṇa gülümsüyor. " Nedir bu 'benim ülkem, benim toprağım' saçmalığı ? Bu Benim toprağım ve onlar 'benim' diye iddia edip savaşıyorlar. Aslında toprak Kṛṣṇa'ya ait ama bu insanlar ilüzyon içinde " Benim toprağım, benim ülkem," diye iddia ediyorlar, ne kadar süre bu ülkeye bu ulusa ait olacaklarını unutuyorlar. Buna ilüzyon denir.

Konumumuz budur. Gerçek konumumuzu anlamadan tüm bu dünyevi sorunlar ile kafamız karaşır, ki hepsi yanlıştır. Janasya moho 'yam ahaṁ mameti (SB 5.5.8). Moha, moha ilüzyon demektir. Bu ilüzyondur. Herkes ilüzyon altındadır. Zeki olan kişi eğer bu dünyevi konumun ilüzyon olduğunu anlayabilirse... "Ben" ve "benim" prensibi üzerine kurduğum tüm düşünceler bunların hepsi ilüzyon. Kişi ilüzyondan çıkcak kadar zeki ise, manevi öğretmene teslim olur. Bu Arjuna ile örnekleniyor. Kafası çok karıştığında... Kṛṣṇa ile arkadaş gibi konuşuyordu ama gördü ki " Bu arkadaşça konuşma benim sorumu çözmeyecek." Ve Kṛṣṇa'yı seçti çünkü Kṛṣṇa'nın değerini biliyordu. En azından bilmesi gerekiyordu. Arkadaşıydı. Ve Kṛṣṇa'nın kabul edildiğini biliyordu..." Benim arkadaşım gibi davranmasına rağmen, büyük otoriteler tarafından Kṛṣṇa Tanrı'nın Yüce Şahsı olarak kabul ediliyor." Arjuna bunu biliyordu. Dedi ki " Kafam öyle karıştı ki anlayamıyorum. Bu savaşta zafer kazanacağımı kabul etsem bile, yine de mutlu olmayacağım. Bu gezegende zafer kazansam, diğer gezegenlerin kralı da olsam, ya da daha yüksek bir gezegen sisteminde yarıtanrı da olsam, yine de bu dert yatışmayacak."