BG/Prabhupada 1008 - Моят Гуру Махарадж ми заръча: "Върви и проповядвай тази вяра в западните страни"

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Моят Гуру Махарадж ми заръча: "Върви и проповядвай тази вяра в западните страни"
- Prabhupāda 1008


750713 - Conversation B - Philadelphia

Сенди Никсън: Как се справяте с негативността? Във външния свят... Преданоотдадените се срещат с негативност всеки ден, с хора, които не са заинтересовани. Как, не само във външния свят, но как се справя човек с това отвътре? Как се облекчава от този негативизъм?

Прабхупада: Негативност означава... Както ние казваме "Без незаконен секс." Ние казваме, ние учим нашите ученици: "Без незаконен секс." Смятате ли, че това е негативно? (настрана) Какво има предвид тя с...?

Джаятиртха: Ситуацията е такава, че другите хора смятат, че това е негативно, и затова се отнасят негативно към нас. И как трябва да реагираме на това, казва тя.

Сенди Никсън: Ами, как вие... как се справяте с това вътре в себе си, разбирате ли?

Равиндра-сварупа: Какво имате предвид под негативност вътре в себе си?

Сенди Никсън: Не, не, не просто критицизъм, но... Ако има много хора, които през цялото време действат срещу теб... Тук вие сте заобиколени от люде, които са позитивни и ви правят по-силни. Но когато се окажете във външния свят в позиция, в която има хора, които ви изпиват и отнемат енергията ви, как си възвръщате тази енергия? Как вие... Равиндра-сварупа: Как оставаме непоколебими, когато има толкова много хора срещу нас?

Прабхупада: Хм?

Равиндра-сварупа: Тя иска да знае как оставаме непоколебими, когато има толкова много хора срещу нас?

Прабхупада: Нима никой не е срещу вас? Мислите ли, че никой не е срещу вас? Питам ви.

Сенди Никсън: Дали аз мисля, че никой не е срещу мен? О, разбира се, има хора за мен, срещу мен и такива, на които не им пука за мен.

Прабхупада: Значи има против и за. Какво ви интересуват тези, които са простив? Така както има много хора против нас, мнозина са и за нас. Такова е положението във всяка една сфера на дейност. Ако някой е против нас, защо да се занимаваме с това? Нека продължаваме с позитивната си работа.

Сенди Никсън: Например, ако денят минава, а някой преданоотдаден се е срещнал само с хора, които са против него, завързвал е лошо общуване и е изчерпан. Как той...?

Прабхупада: Нашите преданоотдадени не са толкова капризни (смях). Те отиват при човека, който е против нас и го карат да си купи книга. Ние продаваме книги ежедневно, огромни количества. Така че няма въпрос кои са против нас. Дори всеки, който е против нас, е убеден да си купи книга. Как тогава е против нас? Той си купува книга. (настрана) Каква е ежедневната продажба на нашите книги? Джаятиртха: Ние продаваме около двадесет и пет хиляди книги и списания дневно.

Прабхупада: Каква е цената?

Джаятиртха: Сборът вероятно е около тридесет и пет до четиридесет хиляди долара на ден.

Прабхупада: Ние събираме по четиридесет хиляди долара на ден от продажба на книги. Как бих могъл да кажа, че са против нас?

Сенди Никсън: Вие сте много позитивен. Това ми харесва.

Прабхупада: Коя друга институция може да има продажби за четиридесет хиляди долара на ден? Как тогава казвате, че са против нас?

Сенди Никсън: Последен въпрос. Бихте ли ми разказали за Харе Кришна мантра, тъй като тя е толкова важна за Кришна съзнание и бих искала да имам с ваши думи...

Прабхупада: Много е просто. Харе означава "О, енергия на Бога," а Кришна означава "О, Боже." "Вие двамата, милостиво ме заемете в служене на Вас." Това е всичко. "Вие двамата, Кришна и Неговата енергия..." Както ние имаме концепцията за мъжко и женско, по същия начин изначално Бог и Неговата енергия, Бог е мъжки, а енергията женска, пракрити и пуруша. Тази идея за мъжко и женско откъде е дошла? Бог произвежда толкова много мъже и жени. Така че идеята за мъжко и женско откъде идва? Тя идва от Бога. Той е произходът на всичко. Така че женското, или пракрити, или енергията на Бога и самият Бог... Той е наречен пуруша. така ние призоваваме както Бог, така и Неговата енергия, съчетани заедно, да ни ангажират в служене на Тях. Това е Харе Кришна. О Харе означава "О, енергия на Бога" О Кришна - "О, Боже, и двамата се грижете за мен и ме заемете да ви служа." Това е всичко. Това е значението.

Сенди Никсън: Окей, благодаря ви. Изпуснах нещо междувременно, предполагам.

Прабхупада: Благодаря ви.

Сенди Никсън: Когато отидох в къщата, там бяха тези... Току-що излезли от земята и беше толкова хубаво да ги гледа човек.

Прабхупада: Получиха ли отговор въпросите ви?

Ани Джаксън: Може ли да ви задам няколко въпроса? Бихте ли ми разказали моля малко за своя живот и как разбрахтре, че вие сте духовният учител на движението за Кришна съзнание?

Прабхупада: Моят живот е прост. Бях семеен. Все още имам съпруга, деца, внуци. Моят Гуру Махарадж ми заръча: "Върви и проповядвай тази вяра в западните страни." Така че аз оставих всичко по заповед на моя Гуру Махараджа и се стремя да изпълня заръката. Това е всичко.

Ани Джаксън: Той човекът на тази снимка ли е?

Прабхупада: Да, това е моят Гуру Махараджа.

Ани Джаксън: И той вече не е жив.

Прабхупада: Не.

Ани Джакъсн: Той говори ли ви духовно?

Прабхупада: Това е моят (неясно). Това е всичко.

Ани Джаксън: В кой момент той ви каза да направите това? Вие много късно в живота си...?

Прабхупада: Да. Когато бях на двадесет и пет години го срещнах за пръв път. На първата среща той ми заръча да направя това. По онова време бях женен човек. Имах две деца. Затова си рекох: "Ще го направя по-късно." Но се опитвах да изляза от семейния живот. Това отне известно време. Обаче се стараех по най-добрия начин да изпълня заръката му. През 1944 г. започнах списанието "Обратно при Бога" когато бях грихастха. После започнах да пиша книги през 1958 или '59. По този начин, през 1955 (1965) дойдох във вашата страна.