EL/Prabhupada 1076 - Τη Στιγμή Του Θανάτου Μπορούμε Να Παραμείνουμε Εδώ Ή Να Μεταφερθούμε Στον Πνευματικό Κόσμο



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Υπάρχουν διάφορες μπαβα. Τώρα, η υλική φύση είναι κι αυτή μια μπαβα, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, δηλαδή, ότι η υλική φύση είναι και αυτή η εκδήλωση μιας ενέργειας του Υπέρτατου Κυρίου. Στη Βισνου Πουρανα, το σύνολο των ενεργειών του Υπέρτατου Κυρίου συνοψίζεται.

Βισνου-σακτιχ παρα προκτα κσετρα-τζνακια τατχα παρα αβιντια καρμα-σαμτζνανια τριτιγια σακτιρ ισιατε :(Τσ. Τσ. Μάντια 6.154)

Όλες οι ενέργειες, οι δυνάμεις του... Παρασια σακτιρ βιβινταϊβα σρουγιατε (Τσ. Τσ. Μάντια 13.65, σχολιασμός). Ο Υπέρτατος Κύριος έχει ποικίλες ενέργειες, αναρίθμητες ενέργειες, τις οποίες δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Αλλά μεγάλοι μορφωμένοι σοφοί, απελευθερωμένες ψυχές, τις έχουν μελετήσει και συνόψισαν το σύνολο των ενεργειών αυτών σε τρία μέρη, σε τρεις κατηγορίες. Το πρώτο είναι ... Όλες οι ενέργειες είναι Βισνου-σακτι. Όλες οι ενέργειες είναι διαφορετικές δυνάμεις του Κυρίου Βισνου. Τώρα, εκείνη η ενέργεια είναι παρα, υπερβατική. Και κσετρα-τζνακια τατχα παρα, και οι ζωντανές οντότητες, κσετρα-τζνα, ανήκουν κι εκείνες στην κατηγορία της ανώτερης ενέργειας, όπως επιβεβαιώνεται και στην Μπαγκαβαντ-γκιτα. Το έχουμε ήδη εξηγήσει. Και οι άλλες ενέργειες,η υλική ενέργεια είναι τριτιγια κάρμα-σαμτζνανια (Τσ. Τσ. Μαντια 6.154). Η άλλη ενέργεια βρίσκεται στον τρόπο της άγνοιας. Αυτή είναι λοιπόν η υλική ενέργεια. Έτσι, η υλική ενέργεια είναι κι αυτή μπαγκαβαντ- (ακαθόριστα). Έτσι, τη στιγμή του θανάτου, είτε μπορούμε να παραμείνουμε στην υλική ενέργεια, ή στον υλικό κόσμο, ή μπορούμε να μεταφερθούμε στον πνευματικό κόσμο. Αυτό είναι το κριτήριο.

Έτσι, η Μπαγκαβαντ-γκιτα λέει, Γιαμ Γιαμ Βαπι σμαραν μπαβαμ τιατζατι αντε καλεβαραμ ταμ ταμ εβαϊτι καουντεγια σαντα ταντ-μπαβα-μπαβιταχ (Μπ. Γκ. 8.6).

Τώρα, όπως έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε, είτε αυτή την υλική ενέργεια ή την πνευματική ενέργεια, Τώρα, πώς μπορεί να στραφεί η σκέψη; Πώς μπορεί να μεταφερθεί η σκέψη από την υλική ενέργεια στην πνευματική; Έτσι, για να σκεφτόμαστε την πνευματική ενέργεια υπάρχει η Βεδική γραμματεία. Ακριβώς όπως για να σκεφτόμαστε τις υλικές ενέργειες υπάρχουν τόσα πολλά λογοτεχνικά έργα - εφημερίδες, περιοδικά, μυθιστορήματα, μυθοπλασίες, και τόσα πολλά άλλα πράγματα. Όλο λογοτεχνικά έργα. Έτσι, οι σκέψεις μας απορροφώνται σε αυτά τα λογοτεχνικά έργα. Ομοίως, αν θέλουμε να μεταφέρουμε τη σκέψη μας στην πνευματική ατμόσφαιρα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ικανότητα ανάγνωσής μας στην Βεδική γραμματεία. Ως εκ τούτου, οι μορφωμένοι σοφοί έγραψαν τόσα πολλά Βεδικά έργα, τις Πουρανα. Οι Πουρανα δεν είναι ιστορίες. Είναι ιστορικά αρχεία. Στην Τσαϊτανια Τσαριταμριτα υπάρχει ο εξής στίχος: Αναντι-μπαχιρμουκα τζιβα κρισνα μπουλι' γκελα αταεβα κρισνα βεντα-πουρανα καϊλα (Τσ. Τσ. 20.117). Ότι αυτές οι λησμονημένες ζωντανές οντότητες, οι περιορισμένες από την ύλη ψυχές, έχουν ξεχάσει τη σχέση τους με τον Υπέρτατο Κύριο, και είναι απορροφημένες στις σκέψεις των υλικών δραστηριοτήτων. Και ακριβώς για να μεταφέρουν την ικανότητα σκέψης τους στο πνευματικό επίπεδο, ο Κρισνα-ντβαϊπαγιανα Βιασα έγραψε τόσα πολλά Βεδικά έργα. Βεδική γραμματεία σημαίνει ότι πρώτα χώρισε τις Βέντα σε τέσσερις. Έπειτα τις εξήγησε με τις Πουρανα. Στη συνέχεια, για τα στερούμενα προσόντων άτομα, όπως στρι, σουντρα, βαϊσια, έγραψε τη Μαχαμπαρατα. Και στη Μαχαμπαρατα παρουσίασε αυτή τη Μπαγκαβαντ-γκιτα. Έπειτα ξανά, έφτιαξε τη σύνοψη ολόκληρης της Βεδικής γραμματείας στη Βενταντα-σουτρα. Και για τη μελλοντική καθοδήγηση των ανθρώπων, έγραψε ο ίδιος τον φυσικό σχολιασμό της Βενταντα σουτρα που ονομάζεται Σριμαντ-Μπαγκαβαταμ.