HE/BG 14.10

א.צ'. בְּהַקְתִיוֵדָאנְתַה סְוָאמִי פְּרַבְּהוּפָּאדַה


פסוק 10

रजस्तमश्चाभिभूय सत्त्वं भवति भारत ।
रजः सत्त्वं तमश्चैव तमः सत्त्वं रजस्तथा ॥१०॥
רַגַ׳ס תַמַשׂ צָ׳אבְּהיבְּהֻוּיַה סַתְתְוַםּ בְּהַוַתי בְּהָארַתַה
רַגַ׳הּ סַתְתְוַםּ תַמַשׂ צַ׳יְוַה תַמַהּ סַתְתְוַםּ רַגַ׳ס תַתְהָא

מילה אחרי מילה

סַתְתְוַם—מידת הטובות; בְּהַוַתי—משתלטת; בְּהָארַתַה—הו בן בְּהַרַתַה; רַגַ׳הּ—על מידת הלהיטות; סַתְתְוַם—על מידת הטובות; תַמַהּ—מידת הבערות; צַ׳ה—גם; אֵוַה—כך; תַמַהּ—על מידת הבערות; סַתְתְוַם—על מידת הטובות; רַגַ׳הּ—מידת הלהיטות; תַתְהָא—גם.

תרגום

הו בן בְּהַרַתַה, לעיתים מידת הטוֹבוּת גוברת ומביסה את מידות הלהיטות והבערות. לעיתים הלהיטות מביסה טוֹבוּת ובערות. ולעיתים בערות מביסה טוֹבוּת ולהיטות. כך נמשכת התחרות לעליונות לעד.

התעמקות

בשעה שמידת הלהיטות שלטת, מידות הטוֹבוּת והבערות מובסות. כאשר טוֹבוּת שלטת, להיטות ובערות מובסות. וכאשר בערות שלטת, להיטות וטוֹבוּת מובסות. תחרות זו נמשכת לעד. מכאן שמי שמבקש להתקדם בתודעת קְרּישְׁנַּה צריך להתעלות מעבר לשלוש המידות הללו. שלטונה של מידה כלשהי מתבטא במגעיו של האדם, מעשיו, אכילתו וכו'. זה יוסבר בפרקים הבאים. מכל מקום, ניתן לתרגל ולפתח את מידת הטוֹבוּת, ולהביס את שתי המידות האחרות. אפשר גם לפתח את מידת הלהיטות ולהביס טוֹבוּת ובערות, כמו גם לפתח בערות ולהביס טוֹבוּת ולהיטות. שלוש המידות הללו פועלות אמנם בטבע החומרי, אולם מי שיתמיד ויתרגל, יזכה להגיע לטוֹבוּת, ואם יוסיף ויתעלה מעבר לה, הרי שיגיע לטוֹבוּת טהורה, או למצב וַסוּדֵוַה. רק במצב זה ניתן להבין את מדע האלוהים. לפי טבעה של פעולה מסוימת ניתן לקבוע את המידה ששולטת במבצעה.