MK/Prabhupada 0080 - Кришна Многу Сака да Си Игра со Своите Млади Другарчиња Краварчиња

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Кришна Многу Сака да Си Игра со Своите Млади Другарчиња Краварчиња - Prabhupāda 0080


Lecture on CC Madhya-lila 21.13-49 -- New York, January 4, 1967

e-mata anyatra nāhi śuniye adbhuta
yāhāra śravaṇe citta haya avadhūta
'kṛṣṇa-vatsair asaṅkhyātaiḥ'-śukadeva-vāṇī
kṛṣṇa-saṅge kata gopa-saṅkhyā nāhi jāni
(ЧЧ Мадја 21.18-19)

Гопа. Кришна, знаете, во Неговото пребивалиште, Тој е како шеснаест годишно момче, а Неговата главна забава е да ги води кравите на пасиштата со неговите пријатели и да си игра со нив. Тоа е дневната работа на Кришна. Шукадев Госвами напишал многу убав стих, дека овие момчиња кои си играат со Кришна, во минатите животи насобрале брда од побожни активности. „Kṛta-puṇya-puñjāḥ“ (ШБ 10.12.11). Sākaṁ vijahruḥ. Itthaṁ satāṁ brahma-sukhānubhūtyā. Сега, Шукадев Госвами пишува. Овие момчиња, што си играат со Кришна, со кој всушност си играат? Си играат со Врховната Апсолутна Вистина, која се смета за безлична од големите мудреци/за која големите мудреци сметаат дека е безлична. Itthaṁ satāṁ brahma... Brahma-sukha. Брахма, трансцендентално спознание на Брахманот. Резервоарот на спознавањето на Брахманот е тука, Кришна. Значи, овие момчиња кои си играат со Кришна, Тој е резервоарот на спознавањето на Браманот. Itthaṁ satāṁ brahma-sukhānubhūtyā dāsyaṁ gatānāṁ para-daivatena. И „dāsyaṁ gatānām“, оние кои го прифатиле Врховниот Бог како господар, посветениците, за нив овој Кришна е Врховниот Бог. За имперсоналистите Тој е Врховниот Брахман, а за персоналистите тој е Врховниот Бог. И „māyāśritānāṁ nara-dārakeṇa“. За сите оние кои се маѓепсани од материјализмот Тој е обично момче. „Māyāśritānāṁ nara-dārakeṇa sākaṁ vijahruḥ kṛta-puṇya-puñjāḥ“ (ШБ 10.12.11). Со него овие момчиња, кои милиони и милиони раѓања насобрале побожни активности, сега тие ја имаат можноста да си играат со Кришна исто како што си играат обичните момчиња. Слично, Кришна многу сака да си игра со Своите млади пријатели. Ова е спомнато во Брахма - самхита. „Surabhīr abhipālayantam, lakṣmī-sahasra-śata-sambhrama-sevyamānam“ (БС 5.29). Значи, овие работи и тука се објаснети.

eka eka gopa kare ye vatsa cāraṇa
koṭi, arbuda, śaṇkha, padma, tāhāra gaṇana
(ЧЧ Мадја 21.20)

Има толку многу пријатели, краварчиња, никој не може да ги изброи. Никој...Неограничено, се е неограничено. Имаат безброј крави, безброј пријатели, се е неограничено.

vetra, veṇu dala, śṛṅga, vastra, alaṅkāra,
gopa-gaṇera yata, tāra nāhi lekhā-pāra
(ЧЧ Мадја 21.21)

Овие краварчиња имаат стап во раката, vetra . И секој од нив има и флејта. Vetra veṇu dala. И лотосов цвет и śṛṅgara, рог. Śṛṅgara vastra и се многу убаво облечени. И украсени со разновидни накити. Онака како што е Кришна облечен, слично се облечени и неговите пријатели, краварчињата. Кога ќе отидете во духовниот свет нема да можете да разликувате кој е Кришна, а кој не е. Сите наликуваат на Кришна. Слично, на Ваикунта планетите сите наликуваат на Вишну. Тоа се вика sarupya-mukti. Живите битија, кога ќе влезат на духовните планети, стануваат подеднакво добри како Кришна и Вишну - нема разлика - бидејќи тоа е апсолутен свет. Тука постојат разлики. Имперсоналистите не можат да разберат дека дури и во индивидуалноста не постои разлика. Штом ќе си помислат на индивидуалноста, си мислат дека има разлика. Тогаш што е ослободување? Да. Всушност не постои разлика. Разликата е во тоа дека и Кришна е личност и другите се личности, но тие се свесни дека „Кришна е предметот на нашата љубов“. Тоа е се. Центарот е Кришна. Така индивидуалните момчиња и девојки и Кришна, сите уживаат во духовно блаженство.