MK/Prabhupada 0674 - Да бидете доволно интелигентни, да знаете колку треба да јадете за да го одржите вашето тело

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Да бидете доволно интелигентни, да знаете колку треба да јадете за да го одржите вашето тело
- Prabhupāda 0674


Lecture on BG 6.16-24 -- Los Angeles, February 17, 1969

Посветеник: Прабхупада, дали сме способни да одредиме колку ние е доволно да се наспиеме и колку храна ни е доволна? Се обидуваме да експериментираме, се обидуваме да ги намалиме додека ние ... (нејасно) Бидејќи многу пати, ние се залажуваме. Велиме „Да, ми треба толку храна,“ или "ми требаат седум или осум часа спиење", но, навистина, знаете, тоа е само ... Ние рационализираме. (нејасно) Прабхупада: Определување за земање храна? Не, што е вашето прашање, јас ...? Посветеник: Можеме ли да веруваме на сопствената, на нашата сопствена рационализација? Можеме ли да веруваме во сопственото јас за да се обидеме да одредиме колку ...? Прабхупада: Па, тоа мора да биде, мора да постои рационализација. Но, ако направите грешка, земајќи помалку храна, таа грешка не е лоша. (смеа) Немој да бидеш решен да земеш повеќе. Да претпоставиме дека сте зеле храна која е помала од она што треба да ја земете, таа грешка не е лоша. Но, наместо тоа, ако земете повеќе, таа грешка е лоша. Рационализација, ако мислите дека вашите рационални активности не се соодветни, тогаш правете грешка на помалата страна. Не правете грешка на другата страна. Да. Не, таа доверба ... Рационализацијата е секогаш таму, но, секој треба да биде доволно интелигентен, колку треба да јаде за да го одржи неговото тело здраво. Тоа е индивидуално. Општо земено, нема грешка.