MK/Prabhupada 0703 - Aко го апсорбираш својот ум со Кришна тогаш тоа е самадхи

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Aко го апсорбираш својот ум со Кришна тогаш тоа е самадхи
- Prabhupāda 0703


Lecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Посветеник: Прабхупада? Дали самадхи е совршенството на овој осумкратен систем на јога исто како самадхи во бхакти-јога? Прабхупада: Да. Самадхи значи да го апсорбира умот со Вишну. Тоа е самадхи. Aко го апсорбираш својот ум со Кришна тогаш тоа е самадхи. (пауза) Некое барање? Тој ќе праша. Во ред. Младо момче: Свамиџи? Рековте дека, кога, ако јадете премногу, ќе платите. Но, како е за посветениците? Како е за нив кога јадат премногу прасадам? Прабхупада: Сакаш да јадеш повеќе? Младо момче: Само сакам да знам како да ... Прабхупада: Мислиш дека јадеш повеќе? Па можеш да јадеш повеќе. Младо момче: Мислев дека можев ... Прабхупада: Да, можеш да јадеш повеќе. Да, тоа е медицински совет, дека постојат два вида на грешки при јадење. Прејадување и недоволно јадење. Недоволно јадење за старец е многу добра грешка. И премногу јадење за момчиња, тоа е добра грешка. Ти можеш да се прејадеш. Јас неможам. Младо момче: Што е со Тамала и Вишнуџана? (смеа) Прабхупада: Тој не може. Ти можеш. Можеш да јадеш колку што сакаш. Слободно. (смеа)