MO/Prabhupada 0498 - In momentul in care am sa parasesc corpul, toate cladirile zgarie-nori, business-urile - terminate



Lecture on BG 2.15 -- Hyderabad, November 21, 1972

Recomandarea mea este: încercați să deveniți conștienți de Kṛṣṇa. Și atunci nu veți mai fi tulburați de toate aceste schimbări exterioare și trecătoare ale lumii materiale. Nu doar de schimbările corpului, practic cine este avansat în viața spirituală, nu este perturbat de răsturnările politice sau de tulburările sociale. Nu. El stie că toate acestea îi sunt exterioare, la fel ca intr-un vis. De fapt totul este un vis. Existența noastră actuală este, de fapt, un vis. La fel cum visăm noaptea. În vis creăm atât de multe lucruri. Așadar lumea materială este, de asemenea, un vis grosier. Vis grosier. Acela est un vis subtil și aceasta este unul grosier. Acțiunea minții, corpului și inteligenței este de a visa. La fel cum acțiunea celor cinci elemente materiale: pământ, apă, aer, foc... dar toate acestea sunt doar materiale. Deci gândim astfel: "Am construit acum o casă foarte frumoasă, un zgârie nori." Nu este nimic altceva decât un vis. Doar un vis. Un vis în sensul că, de îndată ce renunț la acest corp, toate clădirile zgârie nori, afacerile mele, întreprinderile dispar. Exact același vis. Acesta poate fi de câteva minute, de câteva ore sau de câțiva ani. Asta-i tot. Este un vis.

Nimeni nu ar trebui să fie tulburat de starea de visare. Așa este viața spirituală. Nimeni nu ar trebui să fie tulburat. La fel cum noi nu suntem tulburați. Să presupunem că, în vis, mă aflu pe tron și actionez ca un rege, după încheierea visului, nu-mi pare rău. Similar, văd în vis că sunt atacat de un tigru. De fapt strig: "Tigrul! Tigrul! Salvați-mă". Persoana, care stă în spatele sau lângă mine, îmi spune "Oh, de ce te lamentezi? Unde este tigrul?" Și când mă trezesesc văd că tigrul nu există. Totul este la fel. Visele, atât cele subtile cât și cele grosiere, sunt simple reflexii. Totuși ce este visul? Tot la ceea ce mă gândesc întreaga zi, se reflectă în vis. Tatăl meu avea o afacere în industria textilă. Câteodată rostea prețurile în timpul visului "Aceasta costă atât." Similar, totul se află în stare de vis. Această existență materială, constituită din cele cinci elemente grosiere și cele trei elemente subtile, este asemănătoare visului. Smara nityam aniyatām. Astfel Cāṇakya Paṇḍita spune smara nityam aniyatām. Anitya înseamnă temporar. Visul este întotdeauna temporar.

Deci trebuie să știm că tot ceea ce deținem, ceea ce vedem, toate sunt un vis, temporare. Dacă devenim absorbiți de lucrurile temporare, de așa numitele socialism, naționalism, familism, acest ism sau alt ism etc., și ne pierdem timpul, fără să cultivăm conștiința de Kṛṣṇa, atunci aceasta înseamnă śrama eva hi kevalam (SB 1.2.8), pierderea inutilă a timpului, crearea unui corp nou. Ar trebui să ne preocupe problema să știm că "Eu nu sunt acest vis. Eu sunt real, realitate spirituală. Așa că mă preocupă altceva" Aceasta este viața spirituală. Viața spirituală înseamnă să înțelegem că "Eu sunt brahman. Nu sunt materie." Brahma-bhūtaḥ prasannātmā (BG 18.54). În acel moment ar trebui să fim tare fericiți. Deoarece suferim din cauza multiplelor schimbări ale lumii materiale, simțim părere de rău sau bucurie, suferim din cauza activităților exterioare, dar când întelegem corect că "nu mă îngrijorează toate aceste lucruri", atunci devenim fericiți. "Oh, nu am nicio reponsabilitate. Nimic, nu am nimic de-a face cu toate aceste lucruri."