NL/Prabhupada 0027 - Ze Weten Niet Dat Er Een Volgend Leven Is

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

They do Not Know That There is Next Life -
Prabhupāda 0027


Lecture on CC Adi-lila 7.1 -- Atlanta, March 1, 1975

Dus (lezend) "Een persoon in de geconditioneerde fase van materieel bestaan zit in een atmosfeer van hulpeloosheid. Maar de geconditioneerde ziel, onder de illusie van māyā of de uitwendige energie, denkt dat hij volledig beschermd is door zijn land, gemeenschap, vriendschap en liefde, niet wetende dat op het moment van de dood geen van deze hem kan redden." Dit wordt māyā genoemd. Maar hij gelooft niet. Onder de illusie van māyā, hij gelooft ook niet wat de betekenis is van redden. Redden. Redden betekent zichzelf redden van deze herhaling, cyclus van geboorte en dood. Dat is echte redding. Maar ze weten het niet. (lezend:) "De wetten van de materiële natuur zijn zo sterk dat geen enkele van onze materiële bezittingen ons kan redden van de wrede handen van de dood." Iedereen weet het. En dat is ons echt probleem. Wie is niet bang van de dood? Iedereen is bang van de dood. Waarom? Want ieder levend wezen, hij is niet bestemd om te sterven. Hij is eeuwig; daarom geboorte, dood, ouderdom en ziekte deze zaken zijn vervelend voor hem. Want hij is eeuwig, hij wordt niet geboren, na jāyate, en degene die niet geboren wordt, hij ervaart ook geen dood, na mriyate kadācit. Dit is onze werkelijke positie. Daarom zijn we bang van de dood. Dat is onze natuurlijke inclinatie. Dus om ons te redden van de dood... Dat is de eerste zaak van de mensheid. We leren deze beweging voor Kṛṣṇa bewustzijn enkel voor dit doel. Dat zou het doel moeten zijn van iedereen. Dat is het sastric bevel.

Hen die beschermers zijn... De regering, de vader, de leraar, zij zijn beschermers van de kinderen. Zij zouden het moeten weten, hoe bescherming te geven aan de wereld's... Na mocayed yaḥ samupeta mṛtyum. Dus waar is deze filosofie over de hele wereld? Er is geen zo'n filosofie. Dit is de enige, beweging voor Kṛṣṇa bewustzijn, die deze filosofie naar voren brengt. niet grillig, maar van de geautoriseerde śāstra, Vedische literatuur, autoriteiten. Dus dat is ons verzoek. We openen verschillende centra over de hele wereld voor het voordeel van de maatschappij omdat ze het doel van het leven niet kennen, dat ze niet weten dat er een volgend leven is na de dood. Deze zaken weten ze niet. Er is zonder twijfel volgend leven, en je kan je volgend leven voorbereiden in dit leven. Je kan naar het hoger planetair systeem gaan voor beter comfort, materieel comfort. Je kan hier blijven in een veilige positie." Veilig betekent dit materieel leven. Net zoals het gezegd werd,

yānti deva-vratā devān
pitṟn yānti pitṛ-vratāḥ
bhūtāni yānti bhūtejyā
mad-yājino 'pi yānti mām
(BG 9.25)

Dus je kan jezelf voorbereiden voor een beter leven in de hemelse planeten of in een betere gemeenschap in deze wereld of om naar de planeten te gaan waar geesten en andere ellendelingen in controle zijn. Of je kan gaan naar de planeet waar Kṛṣṇa is. Alles is beschikbaar voor je. Yānti bhūtejyā bhūtāni mad-yājino 'pi yānti mām. Je moet je gewoon voorbereiden. Net zoals tijdens de jeugd worden ze onderwezen - iemand zal ingenieur worden, iemand zal een medicus worden, iemand zal een advocaat worden en veel andere professionele mannen - en ze bereiden zich voor door onderwijs, op dezelfde wijze, kan je je voorbereiden voor je volgend leven. Dit is niet moeilijk om te begrijpen. Maar ze geloven niet in het volgend leven, alhoewel het heel logisch is. Eigenlijk is er volgend leven want Kṛṣṇa zegt en we kunnen de filosofie begrijpen met een klein beetje intelligentie dat er een volgend leven is. Dus ons voorstel is dat "Als je jezelf moet voorbereiden voor het volgend leven, waarom neem je dan de moeite niet om voor te bereiden om terug naar huis te keren, terug naar God?" Dat is ons voorstel.