NL/Prabhupada 0320 - We onderwijzen hoe Bhagavyan, fortuinlijk, te worden



Lecture on BG 16.6 -- South Africa, October 18, 1975

Meisje: Śrīla Prabhupāda, alle levende wezens zijn een essentieel onderdeel van Kṛṣṇa. Zelfs als we ons niet overgeven aan Kṛṣṇa in dit leven, uiteindelijk zullen we ons overgeven aan Hem, iedereen van ons.

Pustá Kṛṣṇa: Zelfs als we ons niet overgeven aan Kṛṣṇa in dit leven, zal iedereen zich overgeven aan Kṛṣṇa? Zal iedereen teruggaan naar God uiteindelijk?

Prabhupāda: Hm? Dus heb je twijfel? Wees gerust, niet iedereen zal dat doen. Dus je hebt geen zorgen. Niet iedereen zal dat doen. Daarom zegt Chaitanya Mahāprabhu: ei rūpe brahmāṇḍa bhramite kona bhāgyavān jīva (CC Madhya 19.151). Tenzij iemand bhāgyavān, heel fortuinlijk, is zal hij niet terug naar huis, terug naar God gaan. Hij zal hier rotten. Dus deze Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging betekent dat we proberen om mensen bhāgyavān te maken. Als hij wil kan hij bhāgyavān worden. Dat is ons streven. We creëren zo veel centra. We onderwijzen hoe bhāgyavān te worden, fortuinlijk, hoe om terug naar huis te gaan, hoe hij gelukkig kan zijn. Nu, als iemand fortuinlijk is zullen ze deze instructie nemen en hun leven omdraaien. Daarvoor is deze missie. Maar zonder bhāgyavān te worden kan niemand gaan. Fortuinlijk. Dus geven we hun de kans om fortuinlijk te worden. Dit is onze missie. De meest onfortuinlijk krijgt de kans om fortuinlijk te worden. Ieder van ons kan dit overwegen, hoe je van onfortuinlijk leven naar fortuinlijk komt. Dit is de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging; dat we de kans geven aan de onfortuinlijke. Iedereen is onfortuinlijk, iedereen is een dwaas. We geven de kans hoe intelligent en fortuinlijk te worden. Dit is Kṛṣṇa-bewustzijn. Als de mensen niet zo onfortuinlijk en dwaas zijn, wat is dan het nut van het prediken? Prediken betekent dat je de dwazen en de onfortuinlijke moet overtuigen om intelligent en fortuinlijk te worden. Dat is prediken. Maar tenzij je fortuinlijk en intelligent bent kan je het Kṛṣṇa-bewustzijn niet opnemen. Dat is een feit.