NL/Prabhupada 0885 - Spiritueel geluk houdt nooit op. Het neemt alleen maar toe

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Vorige Pagina - Video 0884
Volgende Pagina - Video 0886 Go-next.png

Spiritueel geluk houdt nooit op. Het neemt alleen maar toe
- Prabhupāda 0885


730413 - Lecture SB 01.08.21 - New York

Alleen een gelukkig, levend wezen krijgt deze mogelijkheid om om te gaan met Kṛṣṇa en Zijn toegewijden. Dan alleen komt zijn leven tot zijn recht.

ei rūpe brahmāṇḍa bhramite kona bhāgyavān jīva
guru-kṛṣṇa-kṛpāya pāya bhakti-latā-bīja
(CC Madhya 19.151)

Deze bhakti-latā-bīja, het zaad van devotionele service, is het chanten van de Hare Kṛṣṇa mantra.

Dus Kuntīdevī bedoeld hier "Hoezo die persoon, alakṣya, is onzichtbaar?" Hier is Kṛṣṇa. Kṛṣṇa? Er zijn zoveel Kṛṣṇas." Vāsudevāya, de zoon van Vasudeva. "Er zijn vele Vāsudevas." Nee, nanda-gopaya, nandanāya (SB 1.8.21), de bevoorrechte zoon van Mahārāja Nanda. Tot drie keer toe zij zei; " Hier is Kṛṣṇa." Kṛṣṇa die officieel Zijn geboorte naam als de zoon van Devakī and Vasudeva, maar Hij geniet ervan om ommegang te hebben met moeder Yaśodā en Nanda Mahārāja-het kinderlijk gezin. Dat is Kṛṣṇa's tijdverdrijf.

Dus ānanda-līlāmaya-vigrahaya. Ānanda-līlā, Kṛṣṇa's līlā, zijn tijdverdrijven en speeltijden zijn altijd als een juweel. Ānanda-līlāmaya. Ānandamayo 'bhyāsāt (Vedānta-sūtra 1.1.12). Het is door Zijn natuur dat Hij ānandamaya is. Kṛṣṇa, u zult Kṛṣṇa, nooit ongelukkige vinden. Kṛṣṇa, is nooit ongelukkig. Kṛṣṇa, is altijd gelukkig. Om deze reden nanda-gopa-kumārāya govindāya (SB 1.8.21). Hij is gelukkig, en wie ook, wie ook met Hem omgaat, is ook altijd gelukkig. Govindāya. We zijn allemaal uit op bevrediging van de zintuigen. Go betekent zintuigen. Dus wanneer je omgaat met Kṛṣṇa , geniet je van je zintuigen in overvloed. Net zoals de gopis dansen met Kṛṣṇa . dan is er geen schaarste voor het bevredigen van de zintuigen. Maar dat is niet de zintuig, grove zintuig genieten. dat is spiritueel zintuig. Dat is spiritueel zintuig. Ānanda-cinmaya-sad-ujjvala-vigrahasya (BS 5.32). Wij chanten iedere dag. Deze zintuig, dat je krijgt, zintuig bevrediging is ānanda-cinmaya, cinmaya, in de spirituele wereld. Niet dit derde-keuze ānanda met deze lichamelijke zintuigen. Dat is niet ananda. Dat is een illusie. Dit is een ullisie. Wij denken dat het 'ik' geniet, maar dat is niet ananda. Deze ananda is niet echt, omdat we van deze materiele zintuigen niet eeuwig kunnen genieten. Iedereen heeft die ervaring. Het is beperkt. Het is beperkt. Maar spiritueel plezier kent geen einde, noch beperking. Het neemt toe. Dat is het verschil. Ānanda-cinmaya-sad-ujjvala-vigrahasya govindam ādi-puruṣam (BS 5.32).

Dus moet je ommegang maken met Govinda. Hier word ook gezegd, govindāya namo namaḥ: "Ik offer mijn respectvolle eerbetuigingen aan Govinda." Deze Kṛṣṇa bewustzijn bewegingen is zo mooi, je komt direct in contact met Govinda. Deze beeldgedaante aanbidding brengt u ook direct in contact met Govinda. Śrī-vigrahārādhana-nitya-nānā-śṛṅgāra-tan-mandira-mārjanādau. Deze, vigraha, de beeldgedaante van Kṛṣṇa, dat is ook Kṛṣṇa's genade. Omdat Kṛṣṇa is alakṣya, onzichtbaar, Hij zichtbaar geworden zodat u Hem kan zien. Maar...het is niet zo dat Kṛṣṇa steen is of hout of metaal is. Kṛṣṇa is altijd Kṛṣṇa. Maar Hij verschijnt... Omdat je enkel, hout, steen of metaal kunt zien, verschijnt Hij op deze manier. Maar Hij is niet hout, steen of metaal. Je krijgt dezelfde faciliteiten als Kṛṣṇa persoonlijk als je met Hem omgaat. Als je omgaat met Krishna, dan ga je ook echt om met Hem. Maar op dit moment, omdat Kṛṣṇa onzichtbaar is, daarom is Hij zo vriendelijk dat Hij deze zichtbare vorm heeft aangenomen. Dat is Kṛṣṇa' genade. Denk niet, "O, hier is Kṛṣṇa, Kṛṣṇa steen." Kṛṣṇa is alles. Kṛṣṇa is alles, dus Kṛṣṇa is ook steen. maar hij is niet deze steen die niet kan handelen. Kṛṣṇa kan ook handelen in de vorm van steen. Kṛṣṇa handelt ook in de vorm van metaal. En jij kunt dat ook ontvangen. Svayam eva sphuraty adaḥ. Hoe meer je service geeft, hoe meer deze zogenaamde steen met je gaat spreken. Er zijn zo veel gelijkaardige dingen als dat.