NL/Prabhupada 0887 - Veda betekent Kennis, en Anta betekent laatste fase, of einde

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Veda betekent Kennis, en Anta betekent laatste fase, of einde
- Prabhupāda 0887


750522 - Lecture SB 06.01.01-2 - Melbourne

We verblijven onder de wetten van de natuur. Je kunt niet zeggen dat je onafhankelijk bent. De wetten van de natuur zijn zeer strikt. Prakṛteḥ kriyamāṇāni guṇaiḥ karmāṇi sarvaśaḥ (BG 3.27). De wetten der natuur... juist zoals vuur. Als je het vuur aanraakt, zul je je verbranden. En zelfs het kind, dat onschuldig is, als het kind het vuur aanraakt, zal het zich verbranden. Er is geen excuus.Je kunt niet zeggen "Het kind is onschuldig. Het kent het gevaar niet van vuur aanraken, dus moet het hem vergeven worden." Neen. Onwetendheid is geen excuus. Zeker niet... Dat is de staatswet. Je kunt het daarom niet zeggen... Veronderstel je hebt een criminele daad gedaan. Als u pleit, "Mijn heer, ik wist niet dat...., door deze daad te doen, ik moet lijden in de gevangenis. Dus gelieve me te excuseren, "neen, dat is geen excuus. Je kent of kent niet de wet, als je er zo naar gehandelt hebt dan moet je wel lijden. Zo gaat het in zijn werk.

Dus we geloven niet zomaar in een volgend leven om deze consequenties te ontwijken. Maar dat zal ons niet hinderen. We moeten een soort van lichaam aanvaarden. Hoe is het anders mogelijk dat er zoveel verschillende soorten van lichamen bestaan? Wat is de verklaring daarvoor? Waarom verschillende vormen van lichamen, verschillende stadia van lichamen, verschillende standaard lichamen? Dat is de natuurwet. Deze menselijke vorm van leven moet daarom goed worden benut, niet alleen betrokken zijn in zins bevrediging zoals katten en honden doen. Dat is geen verantwoordelijk leven. Verantwoordelijk leven is dat "Ik heb deze verbeterde vorm van leven dan de honden en katten, en ik heb meer intelligentie dan katten en honden. Als ik het gewoon gebruik voor de vier noodzakelijkheden van het leven..." De vier noodzakelijkheden van het leven betekenen dat het de vereiste is om iets te eten. De katten, honden, mens of rechter van het Hooggerechtshof of iedereen, hebben behoeften om iets te eten. Ze hebben behoeften om te slapen en dit in een appartement. Dus dat is.... De katten en honden kunnen slapen zonder een appartement, maar het slapen blijft hetzelfde. Dat is een feit. Eten is noodzakelijk, dat is een feit. En een sex leven, dat is ook een feit. En verdedigen, dat is ook een feit. Maar deze dingen gelden voor de katten en de honden en de mensen.

Dus wat is de speciale eigenschap van de mens? De speciale eigenschap van de mens is dat hij kan overwegen, dat 'Ik heb dit aangename Amerikaans of Australisch lichaam. Wat ga ik dan in het volgende krijgen? Wat soort van lichaam? Dat is gebruik maken van de menselijke intelligentie. Een hond en kat kan niet zo denken. Daarvoor onze vooruitgang moet zo zijn ,"Nu, door de weg van de natuur, ben ik gekomen tot deze vorm van leven door een evolutie proces. Nu heb ik een goede intelligentie. Hoe zal ik het gebruiken?"

Die juiste gebruiken worden aangegeven in de Vedānta filosofie. Vedānta filosofie. Misschien heb je al eens naam gehoord. Veda betekent Kennis, en Anta betekent laatste fase, of einde. Alles heeft ergens een einde. Dus u bent opgeleid. U neemt onderwijs. Waar zal het eindigen. Dat noemen ze Vedānta.. Waar is het ultieme punt. Dus Vedānta filosofie zegt.. Dat is Vedānta filosofie, de alles wetende kennis. De alles wetende kennis, dat is uitgelegd in de Bhagavad-gītā, wat is die alles wetende kennis. Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam (BG 15.15).

U vergaart kennis. "Het ultieme doel van kennis, zegt Kṛṣṇa, is om Mij te leren kennen." Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam. De gehele kennis is bedoelt om God te begrijpen. Dat is het einde van kennis. Door progressieve kennis kan u vooruitgang boeken, maar als u niet tot het punt komt om te begrijpen wat God is, dan is uw kennis niet volmaakt. Dat word Vedānta genoemd. Athāto brahma jijñāsā. Deze menselijke vorm van leven, fijne faciliteiten, intelligentie.. Net als Australië on ontwikkeld was. Sinds de Europeanen hier kwamen, het is nu erg ontwikkeld, vindingrijk, omdat er gebruik gemaakt geweest is van intelligentie.

Op dezelfde manier, Amerika, en vele andere plaatsen. Dus deze intelligentie moet gebruikt worden. Maar als we deze zelfde intelligentie gebruiken voor het zelfde doel als katten en honden het gebruiken, dan is dit niet het juiste gebruik ervan maken. Het juiste gebruik is Vedānta. Athāto brahma jijñāsā: "Nu moet u informeren over Brahman, het Absolute." Dat is de intelligentie.