NL/Prabhupada 0890 - Hoeveel tijd vraagt het om zich over te geven aan Krishna?

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Hoeveel tijd vraagt het om zich over te geven aan Krishna?
- Prabhupāda 0890


750522 - Lecture SB 06.01.01-2 - Melbourne

Prabhupāda: Ja.

Gast: Hoe overtuigt u degene die zegt..., die eigenlijk lijdt maar toch zegt dat hij gelukkig is en niet bang is om te sterven? Madhudvīṣa: Iemand die niet bang is om te sterven en zegt dat hij niet lijdt, hoe dan....

Prabhupāda: Hij is een gek. Dat is alles. Wie zorgt voor de geboorte van zo'n gek?

Toegewijde: Soms is het zeer gemakkelijk om mensen te overtuigen dat ze niet dit lichaam zijn, maar het is niet gemakkelijk om ze te overtuigen dat ze niet hun denken zijn. Is er geen weg dat we kunnen...

Prabhupāda: Dat zal zijn tijd nodig hebben. Hoe kun je verwachten dat iedereen in een minuut alles kan begrijpen? Het vraagt onderwijs, tijd. Als hij zelf bereid is om het tijd te geven, dan zal hij het begrijpen, Hij zal het niet begrijpen binnen de vijf of tien minuutjes. Dat is niet mogelijk. Hij is een ziek man. Het vraagt behandeling, medicijn en dieet. Op deze manier zal hij het wel begrijpen. Een zieke man, als hij niet zorgt voor zijn medicijnen, dieet, dan zal hij lijden Dat is alles. Ja? Iemand? Nee?

Toegewijde: Als wij hier leven na leven ons bezig houden met niet zinvolle activiteiten, betekent dit dan dat wij leven na leven hier vrome activiteiten moeten doen om evenwicht te krijgen in onze zondige reacties?

Prabhupāda: Hmm?

Madhudvīṣa: "We hebben hier al voor vele levens zondige activiteiten uitgevoerd." Is het mogelijk om alle zondige activiteiten in één leven tegen te gaan, of vereist het veel meer...?"

Prabhupāda: Eén minuut. Dat is de beweging voor Kṛṣṇa bewustzijn. Eén minuut. Je leest niet de Bhagavad-gītā? wat zegt Kṛṣṇa daar? Sarva-dharmān parityajya mām ekam śaraṇaṁ vraja, ahaṁ tvāṁ sarva-pāpebhyo mokṣayiṣyāmi (BG 18.66): "Geef je aan Mij over. Laat alle vormen van religie vallen. Ik zal je bevrijden van al je vorige zondige reacties." Dus vraagt het maar één minuut. "Mijn dierbare Kṛṣṇa, ik was vergeten. Nu begrijp ik. Ik geef me volledig aan u over." Dan word je onmiddellijk verlost van al je zonden. Zonder reserveringen, zonder politiek, als je je volledig overgeeft, Kṛṣṇa geeft u die zekerheid, ahaṁ tvāṁ sarva-pāpebhyo mokṣayiṣyāmi mā śucaḥ. Hij verzekert, "Maak u geen zorgen of ik in staat ben om u te verlichten van al uw reactie van zondig leven." Mā śucaḥ. "Klaar, gewaarborgd. Hij doet dit." Hoeveel tijd vraagt het dus om u over te geven aan Kṛṣṇa? U kunt het onmiddellijk doen. Overgeven betekent je geeft je over en werkt zoals Kṛṣṇa het zegt. Dat is overgave. Wat zegt Kṛṣṇa dat je moet doen? Man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Vier dingen: "Je denkt altijd aan Mij, en je komt Mijn toegewijden, je aanbid Me, en je brengt Me respect, volledige overgave aan Mij." Deze vier dingen doen. Dat is volledige overgave. Mām evaiṣyasi asaṁśaya: "Dan kom je tot Mij zonder enige twijfel." Alles is daar. Kṛṣṇa heeft alles volledige gegeven. Als je het accepteert, dan is het leven zeer simpel. Dan bestaat er geen moeilijkheid.