NL/Prabhupada 0896 - Wanneer wij boeken verkopen, dat is Krishna bewustzijn

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Wanneer wij boeken verkopen, dat is Krishna bewustzijn
- Prabhupāda 0896


730417 - Lecture SB 01.08.25 - Los Angeles

Tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mām eti kaunteya (BG 4.9). Als je vorderd in Kṛṣṇa bewustzijn, dan zal het resultaat er ook zijn, nadat je het lichaam hebt opgegeven... Kṛṣṇa zegt, tyaktvā deham, achter het opgeven van dit lichaam, punar janma naiti, dan neem je niet opnieuw geboorte in deze wereld. Dat is zeker. Stel je dus voor dat je het zeer comfortabel hebt op dit huidige moment. Mijn lichaam is in een zeer goede conditie, maar er is dood en er is een andere geboorte. Dus achter het opgeven van dit lichaam, als je het lichaam van een kat of een hond krijgt, wat is dan de mening van deze toch wel zeer comfortabele levens standaard? Omdat de dood iets zeker is, en janmāntaṁ, tataḥ dehāntaram. Dehāntaram betekent je moet een ander lichaam accepteren. Als je niet weet wat voor soort van lichaam je gaat krijgen... Je kunt het weten. Dat staat in de śāstra, dat als je zo'n en zo'n mentaliteit hebt, dan krijg je zo'n lichaam. Dus in een comfortabele positie, als ik mezelf in de mentaliteit van de hond blijf houden, dan ga ik in mijn volgend leven een hond zijn. Wat is dan de waarde van dit comfortabele leven?

Ik mag misschien een comfortabel leven hebben voor de komende 20 jaar, 50 jaar, of zelfs 100jaar. En achter deze comfortabele levens houding, wanneer ik het lichaam opgeef, als, afhankelijk van mijn mentaliteit, kom ik een kat, hond of muis, wat is dan het voordeel van deze comfortabele levens houding? Deze mensen weten dat niet. Ze denken, zeker op in dit tijdperk: "Ik bevind me nu in een comfortabele positie. Ik heb genoeg geld. Ik heb genoeg landgoed. Ik heb genoeg comfort, genoeg eten. Zo snel als het lichaam sterft, moet ik niet opnieuw geboorte onder gaan. Zolang ik leef laat me van dit leven genieten." Dit is de moderne filosofie, humanisme. Maar dat doet er niet toe. Daarom is Kuntī bezorgd: apunar bhava-darśanam (SB 1.8.25). Apunar bhava, niet voor herhaling vatbaar. Als je altijd Kṛṣṇa ziet, dat is Kṛṣṇa bewustzijn. Kṛṣṇa bewustzijn betekent altijd aan Kṛṣṇa denken. Uw bewustzijn moet verzonken zijn in gedachten tot Kṛṣṇa.

Daarom geven we verschillende variëteiten van betrokkenheid in Kṛṣṇa bewustzijn. We mogen daarom onze energie niet laten afleiden. Nu verkopen we boek... Dat is Kṛṣṇa bewustzijn; we verkopen boeken. Maar als je denkt dat verkopen van boeken geruild mag worden om juwelen te gaan verkopen, dan is dat geen goed idee. Dat is geen goed idee. Dan worden we opnieuw juweleier. Punar mūṣika bhava. Dan komen we opnieuw een muis. We moeten echt voorzichtig zijn. Ons Kṛṣṇa bewustzijn mag niet afgeleid worden. Anders ga je naar de hel. Zelfs daar is er gevaar, zelfs daar is er lijden in Kṛṣṇa bewustzijn, we moeten daarom zeer verdraagzaam zijn. Dat is de instructie van.. We moeten zo'n gevaar verwelkomen. En bidden tot Kṛṣṇa. "Wat is dat bidden? Tat te 'nukampāṁ su-samīkṣamāṇaḥ (SB 10.14.8). "Mijn dierbare Heer, het is door Uw grondeloze genade dat ik in deze gevaarlijke positie terecht gekomen ben. Dat is de visie van een toegewijde. Het neemt gevaar niet aan als gevaar. Hij redeneert: "Het is de genade van Kṛṣṇa." Welke soort van genade? bhuñjāna evātma-kṛtaṁ vipākam. "Door mijn handelingen uit het verleden, heb ik zo veel te lijden. "Maar U beperkt dat lijden, waardoor ik weinig te lijden heb."