NL/Prabhupada 0927 - Hoe wil je Krishna analyseren? Hij is oneindig. Het is onmogelijk



730423 - Lecture SB 01.08.31 - Los Angeles

Dus degenen die denken om eerst Kṛṣṇa te analyseren of Hij God wel is, dat zijn geen eersteklas toegewijden. Degenen die spontane liefde voor Kṛṣṇa hebben, dat zijn eersteklas toegewijden. Hoe wil je Kṛṣṇa analyseren? Hij is oneindig. Het is onmogelijk. Dus op deze manier... We moeten niet proberen te analyseren om Kṛṣṇa te leren kennen. Het is onmogelijk. We hebben beperkte waarneming, onze zintuigen hebben een beperkt vermogen. Hoe kunnen we Kṛṣṇa bestuderen? Het is helemaal niet mogelijk. Wat Kṛṣṇa Zelf openbaart is voldoende. Probeer niet. Dat is niet...

Neti neti. Net zoals de māyāvādī's God proberen te vinden, waar is God, wie is God. Neti, niet dit. Ze vinden alleen: "Niet dit." Hun filosofie is gebaseerd op: "Niet dit." En wat het wel is weten ze niet. De zogenaamde wetenschappers proberen ook uit te vinden wat de oorspronkelijke oorzaak is maar hun manier is: "Dit niet." Dat is alles. Zoveel vooruitgang als ze maken, ze vinden alleen: "Niet dit" en wat het wel is zullen ze nooit vinden. Zullen ze nooit vinden. Ze kunnen zeggen: "Niet dit" maar wat het wel is, dat is niet mogelijk. Dat is niet mogelijk.

panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo
vāyor athāpi manaso muni-puṅgavānām
so 'pyasti yat prapada-sīmny avicintya-tattve
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(BS 5.34)

Dus wat te zeggen van Kṛṣṇa, zelfs dit materiële ding. Ze proberen naar de maan te gaan. Eigenlijk weten ze niet wat het is. Werkelijk. Waarom komen ze dan terug? Als ze werkelijk wisten wat het is dan zouden ze er nu al gewoond hebben. Ze proberen het al de afgelopen twintig jaar. Ze zien alleen maar: "Niet dit. Er zijn geen levende wezens. Er is geen mogelijkheid voor ons om daar te leven." Zoveel: "Nee." En wat is ja? Nee, dat weten ze niet. En dit is slechts één planeet of één ster. De maan planeet wordt gezien als ster.

De wetenschappers zeggen dat de sterren allemaal zonnen zijn. Maar volgens onze informatie in de Bhagavad-gītā; nakṣatrāṇām yatha śaśī (BG 10.21). Śaśī betekent dat de maan net is zoals zoveel sterren. Dus wat is de positie van de maan? De helderheid van de maan is de weerspiegeling van de zon. Dus volgens onze berekening is de zon één. Maar de moderne wetenschappers zeggen dat er zoveel zonnen zijn; de sterren. Wij zijn het daar niet mee eens. Dit is maar één universum. Er zijn vele zonnen, ontelbare, maar in elk universum is er één zon, niet meerdere. Dus dit universum dat we ervaren door gebrekkig zien ... We weten het niet. We kunnen niet tellen hoeveel sterren er zijn, hoeveel planeten er zijn. Het is onmogelijk. Dus de materiële dingen die voor ons liggen kunnen we nog niet tellen en begrijpen, en wat te zeggen over de Allerhoogste Heer Die dit universum geschapen heeft? Dat is niet mogelijk.

Daarom staat er in de Brahma-saṁhitā; panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyaḥ (BS 5.34). De ruimte is oneindig. Neem je vliegtuig of spoetnik of raket ... Zoveel dingen die ze hebben uitgevonden. Dus je gaat verder. Ga nu verder voor hoeveel uren of dagen of jaren? Nee. Panthās tu koṭi-śata-vatsara. Voor miljoenen jaren, koṭi-śata-vatsara, ga je met je snelheid verder. Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyaḥ. En hoe zal ik gaan? Nu, met het vliegtuig dat gaat met de snelheid van de lucht. Niet deze snelheid, 500 mijl of 1.000 mijl per uur. Nee. Wat is de snelheid van de lucht?

Svarūpa Dāmodara: 196.000 mijl per seconde.

Prabhupāda: 96 mijl per seconde. Het staat in de Vedische literatuur ​​vermeld dat als je met de snelheid van de lucht gaat, 96.000 mijl per seconde ... Dus stel je voor wat de snelheid van lucht is. Dus; panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo vāyor athāpi (BS 5.34). In het vliegtuig dat gaat met de snelheid van lucht. Die snelheid en voor miljoenen jaren. Dan weer wordt het voorgesteld dat niet alleen met de snelheid van lucht maar ook met de snelheid van de geest.