SV/Prabhupada 0206 - I det vediska samhället är det inte frågan om pengar

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

I det vediska samhället är det inte frågan om pengar
- Prabhupāda 0206


Morning Walk -- October 16, 1975, Johannesburg

Prabhupāda: Utgå ifrån "alla är skojare" och sedan träna dem. Det är önskvärt. Ta alla som skojare. Det är inte frågan om att "Här är intelligent man, här är skojare, här är det ..." Nej Först och främst ta dem alla som skojare, och sedan träna dem. Det är önskvärt. Det behövs nu. I nuläget är hela världen full av skojare. Nu, om de tar till Kṛṣṇamedvetande, välj bland dem. Precis som jag tränar. Ni är brāhmaṇa genom träning. Så en som är beredd att utbildas som brāhmaṇa, klassificera honom som brāhmaṇa. En tränas upp som kṣatriya, klassificera honom. På detta sätt, cātur-varṇyaṁ māyā sṛṣ...

Harikeśa: Och den kṣatriya skulle engagera alla i princip som śūdra och sedan plocka från dem.

Prabhupāda: Hm? Harikeśa:

Han skulle först plocka ...

Prabhupāda: Nej, nej, nej. Du plockar upp ... Du tar hela massan av människor som śūdra. Sedan...

Harikeśa: Välj ut.

Prabhupāda: Välj ut.

Och resten, som varken är brāhmaṇa eller kṣatriya eller vaiśya, då är han śūdra. Det är allt, mycket enkel sak. Om han inte kan tränas upp som ingenjör, då är han som en vanlig människa. Det finns inget tvång. Detta är sättet att organisera samhället. Det finns inget tvång. Śūdra behövs också.

Puṣṭa Kṛṣṇa: Nu är incitamentet i det moderna samhället för att bli utbildade eller bli ingenjör pengar. Vad är incitamentet i Vedisk kultur?

Prabhupāda: Det finns inget behov av pengar. Brāhmaṇa lär allt gratis. Det är inte fråga om pengar. Vem som helst kan ta utbildning som brāhmaṇa eller kṣatriya, som vaiśya. Det finns ingen ... Vaiśya kräver inte någon utbildning. Kṣatriyas kräver lite. Brāhmaṇa kräver. Men det är gratis. Bara hitta en brāhmaṇa guru och han kommer att ge dig fri utbildning. Det är allt. Detta är samhället. Nu, så fort ... I nuläget, så fort man vill ha en utbildning, kräver man pengar. Men i det vediska samhället är det inte frågan om pengar. Utbildning är gratis.

Harikeśa: Så incitamentet är lycka i samhället?

Prabhupada: Ja, det ... Alla längtar efter: "Var är lyckan?" Detta kommer att vara lyckan. När människor kommer att vara fridfulla, glada i sina levnadsförhållanden, det kommer att ge lycka, inte genom att föreställa sig att "Om jag har en skyskrapa , kommer jag att vara glad," och sedan hoppa över och begå självmord. Det pågår. Han tänker att "Om jag har en skyskrapa, kommer jag att vara lycklig. och när han är frustrerad, hoppar han ner. Det pågår. Är detta lycka. Det innebär att alla är skojare. De vet inte vad som är lycka. Därför alla kräver vägledning från Kṛṣṇa.. Det är Kṛṣṇamedvetande. Du sa att det finns en hög grad av självmord här?

Puṣṭa Kṛṣṇa Ja..

Prabhupāda: Varför? Detta är det land som har guldgruva, och varför de är ...? Och du sade att det är svårt att bli fattig här

Puṣṭa Kṛṣṇa: Ja. Du måste försöka hårt för att bli fattig man här.

Prabhupāda: Ja. Och fortfarande finns det självmord. Varför? Varje människa är en rik man, och varför begår han självmord? Hm? Kan du svara?

Lärjunge: De saknar central lycka?

Prabhupāda Ja. Det finns ingen lycka.