SV/Prabhupada 0248 - Krishna hade 16,108 fruar, och nästan vid varje tillfälle måste han strida, för att få frun

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Krishna hade 16,108 fruar, och nästan vid varje tillfälle måste han strida, för att få frun
- Prabhupāda 0248


Lecture on BG 2.6 -- London, August 6, 1973

Pradyumna: " Inte heller vet vi vad som är bättre - att erövra dem, eller att erövras av dem. Sönerna av Dhṛtarāṣṭra - som om vi dödat, bör vi inte bry oss att leva - står nu framför oss på detta slagfält ".

Prabhupāda: Så dessa två grupper av kusin-bröder ... Mahārāja Pāṇḍu hade fem söner och Dhṛtarāṣṭra hade hundra söner. Så det är en familj, samma familj, och det var förståelse mellan dem, att när andra utanför familjen skulle komma att attackera dem, de skulle gå samman, 105 bröder och slåss. Men när det var tvist sinsemellan - en sida, hundra bröder; ena sidan, fem bröder. Eftersom en kṣatriya familj, det är underförstått att de måste fortsätta slåss. Även i deras äktenskap skulle det vara strid. Utan att slåss, tar inget äktenskap plats i en kṣatriya familj. Krishna hade 16.108 fruar, och nästan varje gång var han tvungen att kämpa för att få hustrun. Det var en sport. För en kṣatriya att strida, det är en sport. Så han är förbryllad om han skulle uppmuntra till denna strid eller inte.

Det finns ett ordspråk i Bengalen, khābo ki khābo nā yadi khāo tu pauṣe. "När du är förvirrad, Om jag ska äta eller inte äta," bättre att inte äta. " Ibland kommer vi till denna punkt, "Jag är inte särskilt hungrig, om jag ska äta eller inte äta?" Det bästa tillvägagångsättet är att inte äta. Men om du äter, då kan du äta i december månad, Pauṣa.. Varför? Det är ... I Bengal ... Bengal är tropiskt klimat, men när det är vintersäsongen, är det tillrådligt att "Om du äter är det inte så farligt eftersom det kommer att smälta." Natten är mycket lång, eller den kalla årstiden, matsmältningen är mycket bra. Så när vi är förvirrade, "att göra eller inte göra," jābo ki jābo nā yadi jāo tu śauce: : "När du tror, "Om jag ska gå eller inte?" bättre inte gå. Men när det är en fråga om att besvara naturens krav, måste du gå. " Jābo ki jābo nā yadi jāu tu śauce, khābo ki khābo nā yadi khāo tu pauṣe. Detta är vanligt sunt förnuft. På samma sätt är Arjuna nu förbryllad "Om jag ska strida eller inte strida?" Det är också överallt. När det finns krigsförklaring mellan de moderna politikerna, de anser ... Precis som under det andra världskriget, då Hitler förberedde sig för krig ... Alla visste att Hitler skulle hämnas eftersom de blev besegrade i det första kriget. Så Hitler förberedde sig återigen. En, min Gud-broder, tysk, han kom 1933 till Indien. Så han meddelade då att "Det måste bli krig. Hitler förbereder stora förberedelser. Kriget måste komma. " Så på den tiden, tror jag, i ert land premiärministern var Mr Chamberlain. Och han gick för att träffa Hitler för att stoppa kriget. Men han kunde inte. Så på samma sätt, i denna kamp, ​​till den sista punkten, försökte Kṛṣṇa att undvika krig. Han föreslog till Duryodhana att "De är kṣatriyas, dina kusin-bröder. Du har tillskansat dig deras rike. Spelar ingen roll, du har tagit på eller annat sätt. Men de är kṣatriyas. De måste ha sitt uppehälle. Så ge dem, fem bröder, fem byar. Av hela världens imperium, du ger dem fem byar. " Så han ... "Nej, jag tänker inte skiljas med ens en tum av mark utan strid." Därför, under sådana förhållanden, måste striden vara där.