SV/Prabhupada 0289 - Vem som helst som kommer från Guds Kungarike- De är lika

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Vem som helst som kommer från Guds Kungarike- De är lika
- Prabhupāda 0289


Lecture -- Seattle, September 30, 1968

Prabhupāda: Ja?

Kvinna: Är Rāma synonymt med Jesus?

Devotee: "Är Rāma synonymt, samma som Jesus."

Prabhupāda: Synonym ..., inte exakt synonymt, men identiska. Synonymt kan inte sägas, identiska.

Kvinna: Åh, identiska.

Prabhupāda: Ja. På den absoluta plattformen är allt identiska. I den relativa världen också. Precis som allt du tar, det är materiellt. Så materiell identitet. På samma sätt i den andliga världen är allt andligt. Så i den andliga världen Gud och Guds son eller Guds vän eller Guds älskare, vem som helst, är det ... De är på samma plattform, andliga. Därför är de identiska.

Kvinna: Men hänvisar inte Rāma till en man som var född ..., jag är inte ..., i Indien eller någonstans, och Kristus föddes i Europa? Två olika män, men fortfarande samma, samma ...

Prabhupāda: Ja. Solen varje dag föds i Indien, föds i Europa, föds i Amerika. Betyder det att han är indisk eller amerikan eller kines?

Kvinna: Nej, det är inte vad jag menar.

Prabhupāda: Så? Därför är det så. När... Detta är vår begränsade kunskap. Vi har lärt på det sättet, att Gud är stor. Precis som solen är stor; därför syns solen även i Indien eller i Amerika eller Kina, var som helst, vilken som helst del av världen, någon del av universum, är solen en. Ingen kan säga, "Åh, det är amerikansk sol" eller "Det är indisk sol." Så antingen Jesus Kristus eller Rāma eller Kṛṣṇa, den som kommer från Guds rike, de är likadana. Det finns ingen skillnad. Men skillnaden är, precis som i ditt land solens temperatur är mindre, och i ett tropiskt land är solens temperatur mycket stor. Betyder det att solens temperatur ändras? Det är i enlighet med mottagningen. Atmosfären i det här landet är så överlastad att du inte kan ta emot solen ordentligt, men solen distribuerar sina strålar överallt på samma sätt. På samma sätt, beroende på vilket land, beroende på omständigheterna, i enlighet med planeten, Gud manifesteras på olika sätt, men han är inte annorlunda. Du virar in din kropp med ett par vinterkläder. Samtidigt telegrafen i Indien, åh, de kör fläkt. Varför är temperaturen annorlunda? Därför vad Herren Jesus Kristus säger, eller vad Kṛṣṇa säger, eller vad Rāma säger det är i enlighet med den plats, i termer av förhållanden, atmosfär, personer, åhörare. Det är annorlunda. En sak som jag försöker övertyga ett barn, är det inte möjligt att lära samma sak till hans far. Eller ett barn kan inte förstå vad som är sexliv, men en ung man kan förstå. Samma barn, när han har vuxit upp, kommer han veta. Så tro inte att alla kan förstå allt. Så Bibeln talas under vissa omständigheter;Bhagavad-gītā talas under vissa omständigheter. Det är skillnad på omständigheterna. Annars, är principen densamma. I Bibeln sägs det också, "Älska Gud" och Bhagavad-gītā säger också, "Älska Gud." Det finns ingen skillnad.