SV/Prabhupada 0295 - Detta liv, detta mänskliga liv ... Vi har nu ... I andra liv har vi njutit sinnesnjutning i största möjliga utsträckning. Vad kan vi njuta av i detta människoliv

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

En levande kraft förser alla levande varelser med deras krav
- Prabhupāda 0295


Lecture -- Seattle, October 4, 1968

Detta liv, detta mänskliga liv ... Vi har nu ... I andra liv har vi njutit sinnesnjutning i största möjliga utsträckning. Vad kan vi njuta av i detta människoliv? I annat liv ... Naturligtvis, enligt Darwins teori, strax före detta människoliv fanns liv som apa. Så apan ... Ni har ingen erfarenhet. I Indien har vi erfarenhet. Varje apa har åtminstone hundra flickor med honom. Hundra, hundra. Så vad kan vi njuta? Varje, varje, de har en samling, och i varje samling har en apa åtminstone femtio, sextio, inte mindre än tjugofem. Så ett svins liv, de har också massor av ... dussintals. Och de gör ingen skillnad, "Vem är min mor, vem är min syster, vem är min släkting." Du förstår? Så de njuter. Så menar du att säga att mänskligt liv är tänkt som - som apor och svin och katter och hundar? Är det fulländning av människoliv, att tillfredsställa sinnesnjutning? Nej. Det har vi haft i olika former av liv. Nu? Vedānta säger athāto brahma jijñāsā. Detta liv är till för förfrågan och förstå Brahman. Vad är det Brahman? Īśvaraḥ paramaḥ brahma eller parama, īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ (B. 5,1). Och Kṛṣṇa är Para-brahman. Brahman, vi är alla Brahman, men han är Para-brahman, Högsta Brahman. Īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ (B. 5,1). Precis som ni är alla amerikaner, men er president Johnson är den högsta amerikanen. Det är naturligt. Vedas säger att den högsta av alla är Gud. Nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām (Katha Upaniṣad 2.2.13). Vem är Gud? Han är den mest perfekta eviga, han är den mest perfekta levande kraft. Det är Gud. Eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān.

Eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Innebörden är att en levande kraft tillhandahåller alla kraven från alla andra levande varelser. Precis som i en familj fadern tillhandahåller nödvändigheterna till hustrun, barnen, tjänaren - en liten familj. På samma sätt, du utöka det: regeringen eller staten eller kungen tillhandahåller nödvändigheterna för alla medborgare. Men allt är ofullständig. Allt är ofullständig. Du kan förse din familj, du kan förse ditt samhälle, du kan förse ditt land, men du kan inte förse alla. Men det finns miljoner och miljarder levande varelser. Vem levererar mat? Vem förser hundratals och tusentals myror i hålet i ditt rum? Vem tillhandahåller mat? När du går till Green Lake, det finns tusentals änder. Vem tar hand om dem? Men de lever. Det finns miljontals sparvar, fåglar, djur, elefanter. Vid ett tillfälle han äter hundra pounds. Vem tillhandahåller mat? Inte bara här, men det finns många miljoner och miljarder planeter och universum överallt. Det är Gud. Nityo nityānām eko ​​bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Alla är beroende av honom, och han levererar alla nödvändigheter, alla nödvändigheter. Allt komplett. Precis som den här planeten, allt är komplett.

pūrṇam idaṁ pūrṇam adaḥ
pūrṇāt pūrṇam udacyate
pūrṇasya pūrṇam ādāya
pūrṇam evāvaśiṣyate
(Isopanisad Invocation)

Varje planet är så skapad, att den är komplett i sig själv. Vattnet är där, reserverad i haven och oceanerna. det vattnet tas bort av solen. Inte bara här, på andra planeter är det också samma process som pågår. Det omvandlas till moln, sedan distribueras det över hela landet, och det växer grönsaker, frukter och växter, allt. Så allt är komplett arrangemang. Vi måste förstå, att vem har gjort detta kompletta arrangemang överallt. Solen stiger i god tid, månen stiger i god tid, årstiderna förändras i sinom tid. Så hur du kan säga? Det finns bevis i Vedas Gud finns.