SV/Prabhupada 0337 - Slösa inte bort din tid på att bry dig om den här så kallade lyckan eller lidandet



Lecture on CC Madhya-lila 20.103 -- Washington, D.C., July 8, 1976

Det finns så många saker som vi måste kämpa för. Detta kallas kampen för tillvaron. Även moderna forskare, kallar de ... Det är inte en särskilt lugn situation. Samma fråga togs upp av Sanātana Gosvāmī, att varför finnas kampen för tillvaron? Varför är inte livet lätt, fridfullt liv? Varför vissa yttre faktorer, som ger oss motstånd? Jag vill vara lycklig, men det finns motstånd. Det är kampen för tillvaron. Denna fråga borde vara där: Varför? Även med en fluga måste vi kämpa. Jag sitter, utan att göra någon skada, men den angriper, stör mig. Det finns så många. Även om du sitter ner utan några förseelser ... Precis som du går på gatan, det finns inga förseelser, men från ett hus alla hundarna börjar skälla: "Varför kommer du hit? Varför kommer du hit?" Det fanns ingen orsak till hans skällande, men eftersom det är en hund, hans sysselsättning är "Varför kommer du, varför kommer du?" På samma sätt har vi ingen frihet att gå från en plats till en annan i nuläget. Det finns migrationsverket : "Varför kommer du? Varför kommer du?" På många ställen har vi vägrata att komma in. Vi har fått avslag från flygplanet. "Nej, du kan inte komma in, gå tillbaka." Så jag var tvungen att gå tillbaka. Så, så många nackdelar. Padaṁ padaṁ yad vipadāṁ na teṣām (SB 10.14.58). I denna materiella värld, kan du inte leva särskilt fridfullt. Inte särskilt, inte fridfullt alls. Det finns så många hinder. śāstra säger, padaṁ padaṁ yad vipadām: vid varje steg finns det hinder Inte bara från dessa lägre djur, men från det mänskliga samhället, av naturen, som vi inte har någon kontroll över.

Så på detta sätt, är vårt liv inte särskilt lyckligt i denna materiella värld, och vi bör verkligen ställa ställa frågor om det, varför det finns så många hinder. Det är mänskligt liv. Det är mänskligt liv. Så man ska fråga? Hur man blir lycklig? Vad är målet med livet? Sanātana Gosvāmī ... Inte bara Sanātana Gosvāmī, han representerar oss. Vi vet inte, vi vet inte. Så genom nåden från Caitanya Mahāprabhu eller genom nåden från tjänarna till Caitanya Mahāprabhu, kan man bli upplyst om det ... Vad är målet med livet, varför är kampen för tillvaron, varför är döden. Jag vill inte dö; varför är det födelse? Jag vill inte komma in i moderlivet och förbli i ett instängt tillstånd i så många dagar. Jag vill inte bli en gammal man; men dessa saker tvingas på mig. Därför är vår verksamhet, vår verkliga verksamhet, hur man kan lösa dessa frågor, inte att ordna för den ekonomiska utvecklingen. Ekonomisk utveckling, vadhelst vi är avsedda för, skall vi få. Antingen lycka eller lidande, skall vi få. Precis som vi inte söker upp lidande, men det kommer. Det är påtvingat oss. På samma sätt, den lilla lycka som du är avsedd att erhålla, det kommer också. Det är śāstra's råd. Slösa inte din tid att få lite artificiell lycka. Oavsett vad för lycka du är avsedd att få, kommer det att komma automatiskt. Hur kommer det? Yathā duḥkham ayatnataḥ. På samma sätt. Precis som du inte söker lidande, men det kommer på dig. På samma sätt, även om du inte söker efter lycka, vad du än är avsedd för, kommer du att få.

Så slösa inte din tid på att bry dig om denna så kallade lycka och lidande. Bättre engagera din dyrbara tid på att förstå vad som är målet med livet, varför det finns så många problem, varför man måste kämpa för tillvaron. Detta är din verksamhet ... Detta är den Kṛṣṇamedvetna rörelsen, att vi försöker få folk att förstå problemet. Det är inte en sekteristisk rörelse eller så kallad religiös rörelse. Det är en undervisande kulturell rörelse. Varje människa måste förstå livets mål. Varje människa måste förstå varför kampen för tillvaron finns, om det finns någon åtgärd, om det finns någon process där vi kan leva mycket fridfullt utan några störningar, utan någon ... Dessa är de saker som man måste lära sig i mänskligt liv, och man bör närma sig ... Precis som Sanātana Gosvāmī, han var minister, mycket välutbildad, fin position, men han närmade sig Caitanya Mahāprabhu. Så vi bör närma oss Herren Śrī Caitanya Mahāprabhu eller hans representant, och överlämna oss. Tad viddhi praṇipātena (BG 4.34). Vägen är inte att utmana, "Kan du visa mig Gud?" Detta är utmaningar. Inte på det sättet. Gud är överallt, men först och främst gör dina ögon så att du kan se Gud, sen du utmanar, "Kan du visa mig Gud?" Denna inställning kommer inte att hjälpa oss. Undergiven. Tad viddhi praṇipātena. Detta är föreläggandet av śāstra. Om du vill förstå vetenskapen, transcendentala vetenskapen, tad viddhi- Försök att förstå det - men praṇipātena, mycket ödmjukt. Precis som Sanātana Gosvāmī underkastar sig mycket ödmjukt.