TR/Prabhupada 0436 - Her Durumda Neşeli Olmak Ve Sadece Kṛṣṇa Bilinci İle İlgilenmek



Lecture on BG 2.8-12 -- Los Angeles, November 27, 1968

Adanan: Kıta 11, Mübarek Rab dedi ki " Öğrenilmiş kelimelerle konuşurken değmeyen şeyler için kederleniyorsun. Bilge olanlar ne canlı ne de ölü için yas tutmazlar (BG 2.11)." Yorum: " Rab öğretmen konumunu aldı ve ona doğrudan aptal diyerek onu eleştirdi. Rab dedi ki, " Bilgili bir adam gibi konuşuyorsun ama bilmiyorsun ki bilgili olan kişi beden ve ruhun ne olduğunu bilen kişi, bu bedenin herhangi bir aşaması için yas tutmaz, ne canlıyken de de ölüyken.' Sonraki bölümlerde anlatıldığı gibi, bilgi madde ve ruhu ve bunların yöneticisini bilmek demektir. Arjuna dini prensiplere politika ve sosyolojiden daha çok öenm verilmesi gerektiğini tartışıyordu, ama bilmiyordu ki madde, ruh ve Yüce olana dair olan bilgi dini formüllerden daha önemlidir. Ve bu bilgiye sahip olmadığı için, bilgili biri gibi görünmemeliydi. Çok bilgili biri olmadığı için, yas tutmaya değmeyecek bir şey için yas tutuyordu. Beden doğar ve bugün ya da yarın yok olmaya mahkumdur. Bu yüzden beden ruh kadar önemli değildir. Bunu bilen kişi bilgilidir. O kişi için maddi bedenin herhangi bir aşamasında yas tutmaya gerek yoktur."

Prabhupāda: Der ki, Kṛṣṇa der ki, " Bu beden, canlı ya da ölü, yas tutulacak bir şey değildir." Ölü beden, bu bedenin öldüğünü varsayın, bir değeri yoktur. Yas tutmanın yararı ne? Binlerce sene yas tutabilirsiniz, hayata geri dönmeyecek. Ölü beden içi yas tutmak için sebep yoktur. Ruh can ise ebedidir. ölü gibi gözükse de ya da bu bedenin ölümüyle beraber o ölmez. Kişi nedne etkilensin ki " Oh babam öldü, şu şu akrabam öldü" ve ağlasın? Ölmedi. Kişi bu bilgiye sahip olmalı. O zaman her durumda neşeli olur, ve sadece Kṛṣṇa bilinci ile ilgilenir. Bu beden, canlı ya da ölü, yas tutulacak bir şey değildir. Kṛṣṇa bu bölümde bunu talimat verir. Devam et.

Adanan: " Benim, senin ya da tüm bu kralların var olmadığı bir zaman yoktu. Ne de gelecekte var olmaktan vazgeçecekler (BG 2.12)." Yorumu: " Vedalarda, Kaṭha Upaniṣad'da, Śvetāśvatara Upaniṣad'da da, denir ki..."

Prabhupāda: (telafuzu düzeltiyor) Śvetāśvatara.Bir çok Upaniṣad var, Veda deniyor. Upaniṣadlar Vedalar'ın başlıklarıdır. Aynı bir bölümde başlık olması gibi, benzer şekilde bu Upaniṣadlar da Vedalar'ın başlıklarıdır. 108 Upaniṣad var, temel. Onların içinden dokuz Upaniṣad çok önemli. Bu dokuz Upaniṣad'ın içinden Śvetāśvatara Upaniṣad, Taittireya Upaniṣad, Aitareya Upaniṣad, Īśopaniṣad, Īśa Upaniṣad, Muṇḍaka Upaniṣad, Māṇḍūkya Upaniṣad, Kaṭhopaniṣad, bu Upaniṣadlar çok öenmli. Bir noktada bir tartışma olduğunda, kişi bu Upaniṣadlar'dan referans vermelidir.