TR/Prabhupada 0557 - Haridas Thakur Gibi Çok Güçlü Bir Şekilde Krişna Bilincine Meyilli Olmalıyız



Lecture on BG 2.62-72 -- Los Angeles, December 19, 1968

Tamāla Kṛṣṇa: "Bu yalnızca anlayış ve gerçeği kabul etme meselesi. Khaṭvāṅga Mahārāja, yaşamın bu haline ölümünden birkaç dakika önce Kṛṣṇa'ya teslim olmakla erişti. Nirvāṇa materyalist yaşam sürecini sona erdirmek anlamına gelir. Buddha'nın felsefesine göre bu maddi yaşamdan sonra yalnızca hiçlik var. Fakat Bhagavad-gītā farklı öğretir. Gerçek hayat bu maddi yaşamın tamamlanmasından sonra başlar. Kaba materyalist için, kişinin bu materyalist yaşam şeklini sona erdirmek zorunda olduğunu bilmesi yeterli. Fakat manevi olarak ileri olan kişi için bu materyalist yaşamdan sonra başka bir hayat vardır. O yüzden, bu yaşamı sona erdirmeden önce kişi talih eseri Kṛṣṇa bilinçli olursa, kesinlikle derhal brahma-nirvāṇa aşamasına erişir. Tanrının krallığıyla Rab'bın adanmışlık hizmeti arasında hiç fark yoktur. Her ikisi de mutlak düzlemde olduğundan, Rab'bın aşkın sevgi dolu adanmışlık hizmetiyle meşgul olmak için ruhsal krallığa erişmiş olmak gerekir. Maddi dünyada duyu tatmini faaliyetleri vardır, buna karşın ruhsal dünyada Kṛṣṇa bilinci faaliyetleri vardır. Bu sebeple Kṛṣṇa bilincine bu hayatta bile erişmek anında Brahman'a erişmektir, ve Kṛṣṇa bilincinde konumlanmış olan kişi kesinlike Tanrının krallığına girmiştir. Śrīla Bhaktivinoda Ṭhākura, Bhagavad-gītā'nın İkinci Bölümünü bir sonraki tekstin içeriği olarak özetlemiştir. Bhagavad-gītā'da konular karma-yoga, jñāna-yogadır..."

Prabhupāda: Jñāna-yoga.

Tamāla Kṛṣṇa: "...jñāna-yoga ve bhakti-yoga. İkinci Bölümde, karma-yoga ve jñāna-yoga açık bir şekilde işlenir, ve bhakti-yogaya dair kısa bir bakış da verilmiştir. Böylece Śrīmad Bhagavad-gītā'nın İkinci Bölüm Bhaktivedanta Açıklamaları içeriği konularında biter.

Prabhupāda: Teşekkürler. Soru var mı? Evet.

Tamāla Kṛṣṇa: Benim kafam hep karışık oldu... Burada Haridāsa Ṭhākura gibi saf bir adananın Māyādevī'nin cazibesine kurban gitmeyeceğini söylüyor, ama Brahmā, Śiva bile kurban gidebiliyor. Ben her zaman onların Rab'bın saf adananları olduklarını düşünmüştüm.

Prabhupāda: Hayır. Onlar saf adananlar ama onlar guṇāvatārlar. Tıpkı Brahmā'nın bu maddi evrende ki yüce kişilik olduğu gibi. O tüm canlı varlıkların babasıdır. Dolayısıyla onlar... Elbette eğer detaylı olarak incelersek, Haridāsa Ṭhākura adanmışlık hizmetinde Brahmā'dan daha yüksek konumdadır. Brahmā'nın enkarnasyonu olarak kabul edilir, Brahmā Haridāsa. Dolayısıyla Brahmā'nın ve Śiva'nın bu şekilde büyülenmiş olmasından rahatsız olmamalıyız. ... Şu talimatı kabul etmeliyiz ki eğer Brahmā, Śiva bazen māyānın kurbanı olabiliyorsa, o zaman bizden söz etmeye gerek var mı? O yüzden çok çok dikkatli olmalıyız. Brahmā ve Śiva pozisyonunda bile düşüş söz konusu, sıradan insanlar ne kelime. Bu sebeple Haridāsa Ṭhākura gibi çok sağlam bir şekilde Kṛṣṇa bilincine meyilli olmalıyız. O zaman māyānın çekiciliğinin üstesinden çok kolay gelebiliriz. Anlaşılması gereken budur. Şu değil, "Brahmā şunu gösterdi," ne denir, "zayıflık. O zayıf ya da eksik." Hayır. Bizim öğretimiz bu değil.