NL/Prabhupada 0887 - Veda betekent kennis en anta betekent laatste fase of eind: Difference between revisions

 
(Vanibot #0005: NavigationArranger - update old navigation bars (prev/next) to reflect new neighboring items)
 
Line 8: Line 8:
[[Category:Dutch Language]]
[[Category:Dutch Language]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Dutch|NL/Prabhupada 0886 - De persoon Bhagavata of boek Bhagavata, dien altijd. Dan zal je standvastig zijn|0886|NL/Prabhupada 0888 - Chant Hare Krishna en realiseer God|0888}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 16: Line 19:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|b4THigIsZs0|Veda betekent Kennis, en Anta betekent laatste fase, of einde<br />- Prabhupāda 0887}}
{{youtube_right|b4THigIsZs0|Veda betekent kennis en anta betekent laatste fase of eind<br />- Prabhupāda 0887}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>File:750522SB-MELBOURNE_clip2.mp3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/750522SB-MELBOURNE_clip2.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 28: Line 31:


<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
We verblijven onder de wetten van de natuur. Je kunt niet zeggen dat je onafhankelijk bent. De wetten van de natuur zijn zeer strikt. Prakṛteḥ kriyamāṇāni guṇaiḥ karmāṇi sarvaśaḥ ([[Vanisource:BG 3.27|BG 3.27]]). De wetten der natuur... juist zoals vuur. Als je het vuur aanraakt, zul je je verbranden. En zelfs het kind, dat onschuldig is, als het kind het vuur aanraakt, zal het zich verbranden. Er is geen excuus.Je kunt niet zeggen "Het kind is onschuldig. Het kent het gevaar niet van vuur aanraken, dus moet het hem vergeven worden." Neen. Onwetendheid is geen excuus. Zeker niet... Dat is de staatswet. Je kunt het daarom niet zeggen... Veronderstel je hebt een criminele daad gedaan. Als u pleit, "Mijn heer, ik wist niet dat...., door deze daad te doen, ik moet lijden in de gevangenis. Dus gelieve me te excuseren, "neen, dat is geen excuus. Je kent of kent niet de wet, als je er zo naar gehandelt hebt dan moet je wel lijden. Zo gaat het in zijn werk.  
We zijn onderworpen aan de wetten van de natuur. Je kan niet zeggen dat je onafhankelijk bent. De wetten van de natuur zijn heel strikt. ''Prakṛteḥ kriyamāṇāni guṇaiḥ karmāṇi sarvaśaḥ'' ([[NL/BG 3.27|BG 3.27]]). Net als vuur. Als je vuur aanraakt zal het je branden. En zelfs een kind dat onschuldig is, als het kind het vuur aanraakt zal het zich branden. Er is geen excuus. Je kan niet zeggen: "Het kind is onschuldig. Het kent het effect niet van vuur aanraken, dus hij moet geëxcuseerd worden." Nee. Onwetendheid is geen excuus. Dat zijn de wetten van de staat. Je kan niet zeggen ... Stel dat je een criminele daad hebt begaan. Als je pleit dat: "Mijnheer, ik wist niet dat ik door deze daad te doen moet lijden in de gevangenis. Dus excuseer me alstublieft." Nee, dat is geen excuus. Of je de wet wel of kent niet, als je op die manier gehandeld hebt dan moet je lijden. Dit is er aan de hand.  


Dus we geloven niet zomaar in een volgend leven om deze consequenties te ontwijken. Maar dat zal ons niet hinderen. We moeten een soort van lichaam aanvaarden. Hoe is het anders mogelijk dat er zoveel verschillende soorten van lichamen bestaan? Wat is de verklaring daarvoor? Waarom verschillende vormen van lichamen, verschillende stadia van lichamen, verschillende standaard lichamen? Dat is de natuurwet. Deze menselijke vorm van leven moet daarom goed worden benut, niet alleen betrokken zijn in zins bevrediging zoals katten en honden doen. Dat is geen verantwoordelijk leven. Verantwoordelijk leven is dat "Ik heb deze verbeterde vorm van leven dan de honden en katten, en ik heb meer intelligentie dan katten en honden. Als ik het gewoon gebruik voor de vier noodzakelijkheden van het leven..." De vier noodzakelijkheden van het leven betekenen dat het de vereiste is om iets te eten. De katten, honden, mens of rechter van het Hooggerechtshof of iedereen, hebben behoeften om iets te eten. Ze hebben behoeften om te slapen en dit in een appartement. Dus dat is.... De katten en honden kunnen slapen zonder een appartement, maar het slapen blijft hetzelfde. Dat is een feit. Eten is noodzakelijk, dat is een feit. En een sex leven, dat is ook een feit. En verdedigen, dat is ook een feit. Maar deze dingen gelden voor de katten en de honden en de mensen.  
Dus we geloven niet in een volgend leven om deze consequenties te ontwijken. Maar dat zal ons niet excuseren. We moeten een ander lichaam aanvaarden. Hoe zijn er anders zoveel verschillende soorten lichamen? Wat is de verklaring? Waarom verschillende lichaamsvormen, verschillende stadia van lichamen, verschillende standaard lichamen? Dat is de wet van de natuur. Daarom moet deze menselijke levensvorm juist gebruikt worden, niet alleen gebruikt voor zinsbevrediging zoals katten en honden. Dat is geen verantwoordelijk leven. Verantwoordelijk leven is dat: "Ik heb deze geavanceerdere levensvorm dan de katten en honden, en ik heb meer intelligentie dan de katten en honden. Als ik het alleen maar gebruik voor de vier lichamelijke levensbehoeftes ..." Vier lichamelijke levensbehoeftes betekent dat we eten nodig hebben. De katten, honden, mensen, rechter of wie dan ook heeft eten nodig. Ze hebben slaap nodig in een appartement. De katten en honden kunnen slapen zonder appartement maar het slapen is nodig. Dat is een feit. Eten is nodig, dat is een feit. En sex, dat is ook een feit. En verdedigen, dat is ook een feit. Maar deze dingen gelden voor de katten en de honden en de mensen.  


Dus wat is de speciale eigenschap van de mens? De speciale eigenschap van de mens is dat hij kan overwegen, dat 'Ik heb dit aangename Amerikaans of Australisch lichaam. Wat ga ik dan in het volgende krijgen? Wat soort van lichaam? Dat is gebruik maken van de menselijke intelligentie. Een hond en kat kan niet zo denken. Daarvoor onze vooruitgang moet zo zijn ,"Nu, door de weg van de natuur, ben ik gekomen tot deze vorm van leven door een evolutie proces. Nu heb ik een goede intelligentie. Hoe zal ik het gebruiken?"  
Dus wat is het speciale kenmerk van de mens? Het speciale kenmerk van de mens is dat hij kan overwegen dat: "Ik heb dit goede Amerikaanse of Australische of Indiase lichaam. Wat ga ik dan als volgende krijgen? Wat voor soort lichaam?" Dat is gebruik maken van de menselijke intelligentie. Een kat en hond kunnen zo niet denken. Daarom moet onze inspanning zijn: "Nu, door de regeling van de natuur heb ik deze levensvorm door het evolutie proces. Nu heb ik een goede intelligentie. Hoe zal ik het gebruiken?"  


Die juiste gebruiken worden aangegeven in de Vedānta filosofie. Vedānta filosofie. Misschien heb je al eens naam gehoord. Veda betekent Kennis, en Anta betekent laatste fase, of einde. Alles heeft ergens een einde. Dus u bent opgeleid. U neemt onderwijs. Waar zal het eindigen. Dat noemen ze Vedānta.. Waar is het ultieme punt. Dus Vedānta filosofie zegt.. Dat is Vedānta filosofie, de alles wetende kennis. De alles wetende kennis, dat is uitgelegd in de Bhagavad-gītā, wat is die alles wetende kennis. Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam ([[Vanisource:BG 15.15|BG 15.15]]).  
Dat juiste gebruik is aangegeven in de ''Vedānta'' filosofie. Misschien heb je de naam al gehoord. ''Veda'' betekent kennis en ''anta'' betekent laatste fase of eind. Alles heeft een einde. Dus je volgt een opleiding of scholing. Waar zal het eindigen. Dat heet ''Vedānta''. Waar het ultieme punt is. Dus de ''Vedānta'' filosofie is de ultieme kennis. In de Bhagavad-gītā wordt uitgelegd wat de hoogste kennis is. ''Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam'' ([[NL/BG 15.15|BG 15.15]]). Jullie ontwikkelen kennis. "Het ultieme doel van kennis," zegt Kṛṣṇa, "is om Mij te kennen." ''Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam''. Alle kennis is bedoelt om God te begrijpen. Dat is het einde van kennis. Door groeiende kennis kan je vooruitgang maken, maar als je niet op het punt komt van te begrijpen wat God is, dan is je kennis onvolmaakt. Dat heet ''Vedānta''. ''Athāto brahma jijñāsā'' (Vedānta-sūtra 1.1.1).  


U vergaart kennis. "Het ultieme doel van kennis, zegt Kṛṣṇa, is om Mij te leren kennen." Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam. De gehele kennis is bedoelt om God te begrijpen. Dat is het einde van kennis. Door progressieve kennis kan u vooruitgang boeken, maar als u niet tot het punt komt om te begrijpen wat God is, dan is uw kennis niet volmaakt. Dat word Vedānta genoemd. Athāto brahma jijñāsā. Deze menselijke vorm van leven, fijne faciliteiten, intelligentie.. Net als Australië on ontwikkeld was. Sinds de Europeanen hier kwamen, het is nu erg ontwikkeld, vindingrijk, omdat er gebruik gemaakt geweest is van intelligentie.  
Deze menselijke levensvorm, goede faciliteiten en intelligentie. Net zoals Australië onontwikkeld was. Sinds de Europeanen hier kwamen is het heel ontwikkeld en vindingrijk want ze hebben hun intelligentie gebruikt. Net zo in Amerika en veel andere plaatsen. Dus deze intelligentie moet gebruikt worden. Maar als we deze intelligentie alleen maar gebruiken voor hetzelfde doel als waar de katten en honden mee bezig zijn, dan is dit niet het juiste gebruik. Het juiste gebruik is ''Vedānta''. ''Athāto brahma jijñāsā'' (Vedānta-sūtra 1.1.1): "Nu moet je onderzoek doen naar Brahman, het Absolute." Dat is intelligentie.  
 
Op dezelfde manier, Amerika, en vele andere plaatsen. Dus deze intelligentie moet gebruikt worden. Maar als we deze zelfde intelligentie gebruiken voor het zelfde doel als katten en honden het gebruiken, dan is dit niet het juiste gebruik ervan maken. Het juiste gebruik is Vedānta. Athāto brahma jijñāsā: "Nu moet u informeren over Brahman, het Absolute." Dat is de intelligentie.
<!-- END TRANSLATED TEXT -->
<!-- END TRANSLATED TEXT -->

Latest revision as of 07:07, 4 September 2021



750522 - Lecture SB 06.01.01-2 - Melbourne

We zijn onderworpen aan de wetten van de natuur. Je kan niet zeggen dat je onafhankelijk bent. De wetten van de natuur zijn heel strikt. Prakṛteḥ kriyamāṇāni guṇaiḥ karmāṇi sarvaśaḥ (BG 3.27). Net als vuur. Als je vuur aanraakt zal het je branden. En zelfs een kind dat onschuldig is, als het kind het vuur aanraakt zal het zich branden. Er is geen excuus. Je kan niet zeggen: "Het kind is onschuldig. Het kent het effect niet van vuur aanraken, dus hij moet geëxcuseerd worden." Nee. Onwetendheid is geen excuus. Dat zijn de wetten van de staat. Je kan niet zeggen ... Stel dat je een criminele daad hebt begaan. Als je pleit dat: "Mijnheer, ik wist niet dat ik door deze daad te doen moet lijden in de gevangenis. Dus excuseer me alstublieft." Nee, dat is geen excuus. Of je de wet wel of kent niet, als je op die manier gehandeld hebt dan moet je lijden. Dit is er aan de hand.

Dus we geloven niet in een volgend leven om deze consequenties te ontwijken. Maar dat zal ons niet excuseren. We moeten een ander lichaam aanvaarden. Hoe zijn er anders zoveel verschillende soorten lichamen? Wat is de verklaring? Waarom verschillende lichaamsvormen, verschillende stadia van lichamen, verschillende standaard lichamen? Dat is de wet van de natuur. Daarom moet deze menselijke levensvorm juist gebruikt worden, niet alleen gebruikt voor zinsbevrediging zoals katten en honden. Dat is geen verantwoordelijk leven. Verantwoordelijk leven is dat: "Ik heb deze geavanceerdere levensvorm dan de katten en honden, en ik heb meer intelligentie dan de katten en honden. Als ik het alleen maar gebruik voor de vier lichamelijke levensbehoeftes ..." Vier lichamelijke levensbehoeftes betekent dat we eten nodig hebben. De katten, honden, mensen, rechter of wie dan ook heeft eten nodig. Ze hebben slaap nodig in een appartement. De katten en honden kunnen slapen zonder appartement maar het slapen is nodig. Dat is een feit. Eten is nodig, dat is een feit. En sex, dat is ook een feit. En verdedigen, dat is ook een feit. Maar deze dingen gelden voor de katten en de honden en de mensen.

Dus wat is het speciale kenmerk van de mens? Het speciale kenmerk van de mens is dat hij kan overwegen dat: "Ik heb dit goede Amerikaanse of Australische of Indiase lichaam. Wat ga ik dan als volgende krijgen? Wat voor soort lichaam?" Dat is gebruik maken van de menselijke intelligentie. Een kat en hond kunnen zo niet denken. Daarom moet onze inspanning zijn: "Nu, door de regeling van de natuur heb ik deze levensvorm door het evolutie proces. Nu heb ik een goede intelligentie. Hoe zal ik het gebruiken?"

Dat juiste gebruik is aangegeven in de Vedānta filosofie. Misschien heb je de naam al gehoord. Veda betekent kennis en anta betekent laatste fase of eind. Alles heeft een einde. Dus je volgt een opleiding of scholing. Waar zal het eindigen. Dat heet Vedānta. Waar het ultieme punt is. Dus de Vedānta filosofie is de ultieme kennis. In de Bhagavad-gītā wordt uitgelegd wat de hoogste kennis is. Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam (BG 15.15). Jullie ontwikkelen kennis. "Het ultieme doel van kennis," zegt Kṛṣṇa, "is om Mij te kennen." Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam. Alle kennis is bedoelt om God te begrijpen. Dat is het einde van kennis. Door groeiende kennis kan je vooruitgang maken, maar als je niet op het punt komt van te begrijpen wat God is, dan is je kennis onvolmaakt. Dat heet Vedānta. Athāto brahma jijñāsā (Vedānta-sūtra 1.1.1).

Deze menselijke levensvorm, goede faciliteiten en intelligentie. Net zoals Australië onontwikkeld was. Sinds de Europeanen hier kwamen is het heel ontwikkeld en vindingrijk want ze hebben hun intelligentie gebruikt. Net zo in Amerika en veel andere plaatsen. Dus deze intelligentie moet gebruikt worden. Maar als we deze intelligentie alleen maar gebruiken voor hetzelfde doel als waar de katten en honden mee bezig zijn, dan is dit niet het juiste gebruik. Het juiste gebruik is Vedānta. Athāto brahma jijñāsā (Vedānta-sūtra 1.1.1): "Nu moet je onderzoek doen naar Brahman, het Absolute." Dat is intelligentie.