NL/Prabhupada 0872 - Het is essentieel dat de menselijke samenleving wordt verdeeld in vier onderdelen: Difference between revisions

 
(Vanibot #0005: NavigationArranger - update old navigation bars (prev/next) to reflect new neighboring items)
 
Line 8: Line 8:
[[Category:Dutch Language]]
[[Category:Dutch Language]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Dutch|NL/Prabhupada 0871 - De koningen werden bestuurd door eersteklas brahmanen, wijzen|0871|NL/Prabhupada 0873 - Bhakti betekent dat we onszelf moeten ontdoen van de aanduidingen|0873}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 16: Line 19:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|sX19oX3YT3k|Het is essentieel dat de menselijke samenleving moet worden onderverdeeld in vier divisies<br />- Prabhupāda 0872}}
{{youtube_right|sX19oX3YT3k|Het is essentieel dat de menselijke samenleving wordt verdeeld in vier onderdelen<br />- Prabhupāda 0872}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>File:750519SB-MELBOURNE_clip3.mp3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/750519SB-MELBOURNE_clip3.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 28: Line 31:


<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
Dus op dit moment is er praktisch geen brāhmaṇa, geen kṣatriya, geen vaiśya, alleen śūdras, vierde klasse mensen. Dus je kunt geen geluk verwachten geleid door de vierde klasse mensen. Dat is niet mogelijk. Daarom is er in de hele wereld een chaotische toestand. Niemand is gelukkig. Dus dit is essentieel dat de menselijke samenleving wordt verdeeld in vier divisies. De brāhmaṇa klasse betekent de eerste klasse ideale mensen, zodat bij het zien van hun karakter, hun gedrag, zullen anderen proberen te volgen. Yad yad ācarati śreṣṭhaḥ ([[Vanisource:BG 3.21|BG 3.21]]). Dus deze Kṛṣṇa-bewustzijns beweging betekent dat we proberen om wat eerste klasse mensen te creëren. Dit is Kṛṣṇa-bewustzijn, deze beweging. Dus daarom hebben we deze regels en regelgeving: geen ongeoorloofde sex, geen vlees eten, geen intoxicatie, niet gokken. Dit is de voorlopige kwalificatie van een eersteklas man. Dus we proberen ons steentje bij te dragen sommige mannen ideale eersteklas mensen te maken. Maar vroeger was het daar. Catur...  
Dus tegenwoordig is er praktisch geen ''brāhmaṇa'', geen ''kṣatriya'', geen ''vaiśya'', alleen ''śūdra's'', vierdeklas mensen. Dus je kan geen geluk verwachten geleid door de vierdeklas mensen. Dat is niet mogelijk. Daarom is er in de hele wereld een chaotische toestand. Niemand is gelukkig.  


Toch is er. Je denkt toch niet dat alle mensen van dezelfde intelligentie of dezelfde categorie zijn. Nee. Toch is er een intelligente klasse van mensen. Net als degenen die wetenschappers of filosofen zijn, religionist, zij worden geacht om eerste klas mensen te zijn. Maar helaas, nu kan niemand herkennen wie eerste klasse en de laatste klasse is. Dus voor een goed beheer van de hele samenleving moeten de eerste klasse, tweede klasse, derde klasse mensen er zijn. Net als in je lichaam er verschillende delen van het lichaam zijn: het hoofd, de arm, de buik en het been. Dit is natuurlijk. Dus zonder kop, als we gewoon de armen en buik en benen hebben, is het een lijk. Dus tenzij je begeleid wordt, de menselijke samenleving, door de eerste klasse mensen, dan is de hele samenleving een dode samenleving. Er moet divisie zijn volgens cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ guṇa-karma... ([[Vanisource:BG 4.13|BG 4.13]]). Niet door geboorte, maar door de kwaliteit. Dus iedereen kan worden opgeleid tot eerste klasse, tweede klasse, als hij wil. Dat heet beschaving.  
Dus het is essentieel dat de menselijke samenleving wordt verdeeld in vier onderdelen. De ''brāhmaṇa'' klasse betekent de eersteklas ideale mensen, zodat bij het zien van hun karakter en hun gedrag anderen het zullen proberen te volgen. ''Yad yad ācarati śreṣṭhaḥ'' ([[NL/BG 3.21|BG 3.21]]). Dus deze Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging betekent dat we proberen om wat eersteklas mensen te creëren. Dit is Kṛṣṇa-bewustzijn, deze beweging. Dus daarom hebben we deze regels en bepalingen; geen ongeoorloofde sex, geen vlees eten, geen intoxicatie en niet gokken. Dit is de voorbereidende kwalificatie van een eersteklas mens. Dus we doen ons best om sommige mensen ideale eersteklas mensen te maken. Maar vroeger was het er.


Sommige mensen zouden moeten worden opgeleid tot eerste klasse mensen, sommige mensen moeten worden opgeleid tot tweede klasse mensen, en sommige mensen moeten worden opgeleid tot derde klasse mensen, en evenwicht, degenen die niet kunnen worden getraind, ze kunnen de andere drie hogere klassen assisteren. Dat heet śūdra. Dus... (pauze) ...dat is niet mogelijk. Een mens, als hij goed opgeleid is, als hij bereid is om de instructie te nemen, kan hij eerste klasse worden. Laat maar. Door de geboorte kan men worden geboren in een lage klasse, het maakt niet uit. Maar door training, kan hij de eerste klasse worden. Dat is het bevel van de Bhagavad-gītā.
Het is er nog steeds. Denk niet dat alle mensen van dezelfde intelligentie of dezelfde categorie zijn. Nee. Er is nog steeds een intelligente klasse mensen. Net als degenen die wetenschappers of filosoof of religionist zijn, die worden geacht eersteklas mensen te zijn. Maar helaas kan nu niemand herkennen wie eersteklas en wie laatsteklas is. Dus voor goed beheer van de hele samenleving moeten de eersteklas, tweedeklas en derdeklas mensen er zijn. Net zoals er in je lichaam verschillende lichaamsdelen zijn; het hoofd, de arm, de buik en het been. Dit is natuurlijk. Dus zonder hoofd, als we alleen armen en buik en benen hebben, dan is het een dood lichaam. Dus tenzij de menselijke samenleving geleid wordt door de eersteklas mensen is de hele samenleving een dode samenleving. Er moet een indeling zijn volgens; ''cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ guṇa-karma'' ... ([[NL/BG 4.13|BG 4.13]]). Niet door geboorte maar door kwaliteit.  


:māṁ hi pārtha vyapāśritya
Dus iedereen kan getraind worden als eersteklas, tweedeklas, zoals die wil. Dat heet beschaving. Sommige mensen moeten getraind worden tot eersteklas mensen, sommige mensen moeten getraind worden tot tweedeklas mensen en sommige mensen moeten getraind worden tot derdeklas mensen en de rest die niet getraind kan worden die kan de andere drie hogere klassen assisteren. Dat heet ''śūdra''. Als een mens goed getraind is, als hij de instructies wil aannemen, dan kan die eersteklas worden. Geen zorgen. Bij de geboorte kan men in een lage klasse geboren worden, dat maakt niet uit. Maar door training kan hij eersteklas worden. Dat is het voorschrift van de Bhagavad-gītā.  
:ye 'pi syuḥ pāpa-yonayaḥ
:striyaḥ śūdrāḥ tathā vaiśyā
:te 'pi yānti parāṁ gatim
:([[Vanisource:BG 9.32|BG 9.32]])


Parāṁ gatim. Parāṁ gatim betekent om terug naar huis te gaan, terug naar God - dat is onze echte thuis, de spirituele wereld - en leef daar eeuwig, gelukzalig, met volledige kennis. Dat is onze werkelijke positie. Dus hier zijn we in deze materiële wereld voor materieel plezier gekomen. En hoe meer we plannen maken voor het materieel plezier, des te meer we verstrikt raken. Dat weten we niet. Ze denken dat materiële zinsbevrediging het doel van het leven is. Nee, dat is niet het doel van het leven. Dat is de manier om steeds meer en meer verstrikt te raken.  
:''māṁ hi pārtha vyapāśritya''
:''ye 'pi syuḥ pāpa-yonayaḥ''
:''striyaḥ śūdrāḥ tathā vaiśyā''
:''te 'pi yānti parāṁ gatim''
:([[NL/BG 9.32|BG 9.32]])
 
''Parāṁ gatim'' betekent terug naar huis, terug naar God, gaan. Dat is ons echte thuis, de spirituele wereld, en daar eeuwig en gelukzalig met volledige kennis leven. Dat is onze werkelijke positie.  
 
Dus we zijn hier in deze materiële wereld voor materieel plezier gekomen. En hoe meer we plannen maken voor materieel plezier hoe meer we verstrikt raken. Dat weten we niet. Ze denken dat materiële zinsbevrediging het doel van het leven is. Nee, dat is niet het doel van het leven. Dat is de manier om steeds meer verstrikt te raken.  
<!-- END TRANSLATED TEXT -->
<!-- END TRANSLATED TEXT -->

Latest revision as of 07:05, 16 August 2021



750519 - Lecture SB - Melbourne

Dus tegenwoordig is er praktisch geen brāhmaṇa, geen kṣatriya, geen vaiśya, alleen śūdra's, vierdeklas mensen. Dus je kan geen geluk verwachten geleid door de vierdeklas mensen. Dat is niet mogelijk. Daarom is er in de hele wereld een chaotische toestand. Niemand is gelukkig.

Dus het is essentieel dat de menselijke samenleving wordt verdeeld in vier onderdelen. De brāhmaṇa klasse betekent de eersteklas ideale mensen, zodat bij het zien van hun karakter en hun gedrag anderen het zullen proberen te volgen. Yad yad ācarati śreṣṭhaḥ (BG 3.21). Dus deze Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging betekent dat we proberen om wat eersteklas mensen te creëren. Dit is Kṛṣṇa-bewustzijn, deze beweging. Dus daarom hebben we deze regels en bepalingen; geen ongeoorloofde sex, geen vlees eten, geen intoxicatie en niet gokken. Dit is de voorbereidende kwalificatie van een eersteklas mens. Dus we doen ons best om sommige mensen ideale eersteklas mensen te maken. Maar vroeger was het er.

Het is er nog steeds. Denk niet dat alle mensen van dezelfde intelligentie of dezelfde categorie zijn. Nee. Er is nog steeds een intelligente klasse mensen. Net als degenen die wetenschappers of filosoof of religionist zijn, die worden geacht eersteklas mensen te zijn. Maar helaas kan nu niemand herkennen wie eersteklas en wie laatsteklas is. Dus voor goed beheer van de hele samenleving moeten de eersteklas, tweedeklas en derdeklas mensen er zijn. Net zoals er in je lichaam verschillende lichaamsdelen zijn; het hoofd, de arm, de buik en het been. Dit is natuurlijk. Dus zonder hoofd, als we alleen armen en buik en benen hebben, dan is het een dood lichaam. Dus tenzij de menselijke samenleving geleid wordt door de eersteklas mensen is de hele samenleving een dode samenleving. Er moet een indeling zijn volgens; cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ guṇa-karma ... (BG 4.13). Niet door geboorte maar door kwaliteit.

Dus iedereen kan getraind worden als eersteklas, tweedeklas, zoals die wil. Dat heet beschaving. Sommige mensen moeten getraind worden tot eersteklas mensen, sommige mensen moeten getraind worden tot tweedeklas mensen en sommige mensen moeten getraind worden tot derdeklas mensen en de rest die niet getraind kan worden die kan de andere drie hogere klassen assisteren. Dat heet śūdra. Als een mens goed getraind is, als hij de instructies wil aannemen, dan kan die eersteklas worden. Geen zorgen. Bij de geboorte kan men in een lage klasse geboren worden, dat maakt niet uit. Maar door training kan hij eersteklas worden. Dat is het voorschrift van de Bhagavad-gītā.

māṁ hi pārtha vyapāśritya
ye 'pi syuḥ pāpa-yonayaḥ
striyaḥ śūdrāḥ tathā vaiśyā
te 'pi yānti parāṁ gatim
(BG 9.32)

Parāṁ gatim betekent terug naar huis, terug naar God, gaan. Dat is ons echte thuis, de spirituele wereld, en daar eeuwig en gelukzalig met volledige kennis leven. Dat is onze werkelijke positie.

Dus we zijn hier in deze materiële wereld voor materieel plezier gekomen. En hoe meer we plannen maken voor materieel plezier hoe meer we verstrikt raken. Dat weten we niet. Ze denken dat materiële zinsbevrediging het doel van het leven is. Nee, dat is niet het doel van het leven. Dat is de manier om steeds meer verstrikt te raken.