NL/Prabhupada 0845 - Zelfs een hond weet hoe sex te bedrijven. Daar is geen filosofie van Freud voor nodig

Revision as of 11:44, 9 December 2016 by ErikAlbers (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0845 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1976 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

761217 - Lecture BG 03.25 - Hyderabad

saktāḥ karmaṇy avidvāṁso
yathā kurvanti bhārata
kuryād vidvāṁs tathāsaktaś
cikīrṣur loka-saṅgraham
(BG 3.25)

Er zijn twee klassen mensen: vidvān, geleerd, en de dwazen. Niet geleerd, hoeft geen dwaas te zijn. Mens zijn uiteraard veel intelligenter dan dieren. Maar onderling zijn er intelligenten en minder intelligenten. Over het algemeen zijn ze intelligenter dan dieren.

Wat intelligentie betreft, betreffende eten, slapen, seks en verdedigen, zijn we gelijk, dier en mens Het vereist geen opleiding. Zelfs een hond weet hoe seks te bedrijven. Daar is geen filosofie van Freud voor vereist. Maar de schurkachtige menselijke samenleving, ze denken, "Hier is een groot filosoof. Hij schrijft over seks." Dit gebeurt. Eten, gewoon eten ... Hier is land. Werk een beetje, produceer granen en je kunt rijkelijk eten. Maar het vereist geen wetenschappelijk slachthuis voor het doden van grote, grote koeien en in de stad wonen ten koste van het leven van die arme dieren. Dit is misbruik van intelligentie. Dit is geen intelligentie. Een toegewijde die werkelijk intelligent is, hij moet de weg tonen, hoe onze intelligentie kan worden gebruikt. Dat wordt hier uitgelegd, saktāḥ karmaṇy avidvāṁsaḥ.

Avidvāṁsaḥ, dwazen, mensen met gebrekkige kennis, ze hebben zo veel verschillende activiteiten ontdekt, gewoon dwaasheid. De moderne beschaving, de zogenaamde vooruitgang van de beschaving, wordt, ik bedoel te zeggen, gepland door de avidvāṁsaḥ, mensen met gebrekkige kennis. Ze zijn niet gevorderd in beschaving. Ze geloven niet in de verhuizing van de ziel. Zij geloven niet, vermijden het grote probleem, en ze zijn van plan om in dit leven vijftig of zestig jaar te worden, maken grote, grote plannen, saktāḥ, materieel gehecht als ze zijn. Saktāḥ karmaṇi, telkens nieuwe bezigheden ontdekken. Avidvāṁsaḥ. Ze weten niet hoe hun hersenen en talent te gebruiken. Dat hebben we de andere dag besproken, dat pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca na vidur āsurā janāḥ (BG 16.7). Ze weten niet op welke manier hun hersenen en talent te gebruiken. Dat is het verschil tussen een devata en een asura. De asura weet het niet. De asura denkt dat hij eeuwig zal leven, en maakt grote, grote plannen voor materieel comfort. Dit is de asurische beschaving. Hij mag hier niet blijven. Duḥkhālayam aśāśvatam (BG 8.15). Het is de plek voor lijden, zodat we onze positie kunnen begrijpen.

Maar deze dwazen denken niet aan het lijden. Ze maken plannen voor nog meer lijden. Dit is een dwaze beschaving. Ze kunnen niet ... De zogenaamde wetenschappers goochelen met woorden, vooruitgang. En zoals we vanmorgen bespraken, elke intelligente kan vragen: Wat heb je nu opgelost? Welke oplossing heb je voor dit probleem van geboorte, dood, ouderdom en ziekte? Heb je dit probleem opgelost?" Daar kunnen ze geen "ja" op zeggen. "Ja, we proberen het en na miljoenen jaren is het misschien mogelijk." Dat ook nog. "Het kan zijn dat we voor altijd zullen leven." Ze zeggen dat. Wie leeft er miljoenen jaren om je voorstel te bevestigen? Iedereen zal over vijftig, zestig jaar voorbij zijn. Jij ook. Jullie schurken, jullie zullen ook voorbij zijn. Wie zal het resultaat van jullie handelen zien? Dit gebeurt. Het is de plicht van de intelligente persoon om de manier van leven te laten zien.