RO/Prabhupada 0602 - Tatăl este liderul familiei

Revision as of 13:50, 11 July 2018 by Emil (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Romanian Pages with Videos Category:Prabhupada 0602 - in all Languages Category:RO-Quotes - 1974 Category:RO-Quotes -...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Lecture on SB 1.16.21 -- Hawaii, January 17, 1974

Această întrebare i-am pus-o profesorului Kotovsky. L-am întrebat: "Unde este diferența de filosofie între filosofia comunistă și filosofia noastră despre conștiența de Kṛṣṇa? Trebuie să accepți un om ca fiind șef, fie el Lenin sau Stalin, iar noi am ales un șef principal, sau pe Dumnezeu, pe Kṛṣṇa. Deci voi urmați dictatele lui Lenin, Stalin sau Molotov sau asta sau aia. Noi urmăm filozofia sau instrucțiunile lui Kṛṣṇa. Deci, în principiu, unde este diferența? Nu e nici o diferență." Profesorul nu a putut răspunde la asta. Nu poți să-ți conduci afacerile zilnice fără a fi dictat de altcineva. Asta trebuie acceptat. Aceasta este legea naturii.

Deci nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Atunci de ce nu accepți autoritatea supremă? Această autoritate subordonată ... Trebuie să acceptăm pe cineva ca pe un lider. Nu este posibil să trăim fără conducere. Nu este posibil. Există vreun partid, există vreo școală sau există vreo instituție care se conduce fără un lider sau un director? Poți să-mi arăți vreun exemplu în întreaga lume? Există vreun exemplu? Nu. La fel cum din tabăra noastră, cineva a plecat, dar l-a acceptat ca șef pe Gaurasundara sau pe Siddha-svarūpa Mahārāja. Principiul este că trebuie să accepți un șef. Dar inteligența este aceea, ce fel de conducere vom accepta. Aceea este știință. Trebuie să acceptăm slujirea sau subordonarea, să devenim subordonați unei persoane. Deci, inteligența este precum "Pe cine trebuie să acceptăm?" Acolo se află inteligența: "Ce fel de lider vom accepta?"

Prin urmare, principiul nostru este că Kṛṣṇa ar trebui să fie acceptat ca lider, deoarece Kṛṣṇa spune în Bhagavad-gītā, mattaḥ parataraṁ nānyat kińcid asti dhanañjaya (BG 7.7). Kṛṣṇa este liderul suprem. Eko bahū ... nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām eko ​​yo bahūnāṁ vidadhāti (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Liderul înseamnă că trebuie ... Precum tatăl. Tatăl este liderul familiei. Și de ce tatăl este liderul? Pentru că câștigă bani, el susține copiii, soția, servitorul și instituția; prin urmare, el e acceptat de a fi liderul familiei. În mod similar, îl accepți pe președintele Nixon ca pe liderul țării tale pentru că în timp de pericol el dă direcția, în vreme de pace tot el dă direcția. El este întotdeauna ocupat să te facă fericit, cum să fii fără griji, anxietate. Aceasta este datoria președintelui. În caz contrar, de ce alegeți vreun președinte? Orice om poate trăi fără vreun președinte, dar nu, el este necesar.

De asemenea, Veda spune, nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām. Există două feluri de entități vii. Una ... Ambii sunt nitya. Nitya înseamnă veșnic. Și cetana înseamnă o entitate vie. Deci nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām. Aceasta este descrierea lui Dumnezeu, că Dumnezeu este și El o entitate vie ca tine și ca mine. Este și El o entitate vie. La fel cum îl vedeți pe Kṛṣṇa. Care este diferența dintre Kṛṣṇa? El are două mâini; tu ai două mâini. El are un cap; tu ai un cap. Ai ... El are două picioare; tu ai două picioare. Tu poți avea niște vaci și te poți juca cu ele; Kṛṣṇa poate asta de asemenea. Dar diferența este acolo. Care este diferența? Eko yo bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Acest Kṛṣṇa, deși El este asemănător în multe feluri cu tine, simililar, dar există o singură diferență - El ne întreține pe fiecare dintre noi, iar noi suntem cei susținuți. El este liderul. Dacă Kṛṣṇa nu vă pune la dispoziție alimente, nu puteți avea alimente. Dacă Kṛṣṇa nu vă pune la dispoziție benzină, atunci nu vă puteți conduce mașina. Deci eko bahūnāṁ yo vidadhāti. Indiferent de necesitățile vieții pe care le avem - avem nevoie de atâtea lucruri - care sunt furnizate de eka, de acea entitate vie. Aceasta este diferența. Noi nu putem menține nici măcar o familie mică, capacitatea noastră este atât de limitată. În prezent mai ales, în această epocă, unui om nu-i place să se căsătorească pentru că nu poate să mențină nici măcar o familie, soție și copii. Cineva nu poate menține nici măcar o familie formată din patru sau cinci entități vii.