TR/Prabhupada 0078 - Sadece İnançla Duymaya Çalışın
Lecture on SB 1.2.16 -- Los Angeles, August 19, 1972
Yani śuśrūṣoḥ śraddadhānasya vāsudeva-kathā-ruciḥ. Bir önceki kıtada açıklanmış, yad anudhyāsinā yuktāḥ (SB 1.2.15). Kişi sürekli düşünmekle meşgul olmalıdır. Kılıç budur. Kṛṣṇa bilincinin bu kılıcını almalısınız. O zaman özgürleşirsiniz. Düğüm bu kılıçla kesilir. Peki...Şimdi bu kılıcı nasıl alabiliriz? Bu süreç burada anlatılır, siz sadece imanla, işitmeye çalışın. Kılıcı alırsınız. Hepsi bu kadar. Aslında, bizim bu Krişna bilinci hareketi yayılıyor. Bizler birbirimizin ardından kılıcı alıyoruz, sadece işiterek. Ben bu hareketi New York'ta başlattım. Hepiniz biliyorsunuz. Aslında benim bir kılıcım yoktu. Bazı dini prensiplerde olduğu gibi, bir ele ilahi yazıtları, diğer ele de kılıcı alırlar: "Bu yazını kabul edeceksin, aksi halde, kafanı keserim." Bu da öğretiyi yapmanın başka bir biçimi. Aslında benim de kılıcım vardı ama o tür bir kılıç değildi. Bu kılıç- insanlara işitme şansı vermektir. Hepsi bu.
Vāsudeva-kathā-ruciḥ. Böylece o bir ruci alır almaz.... Ruci. Ruci tat anlamına gelir. "Ah, işte Kṛṣṇa konuşmaları, çok güzel. Dinleyeyim bakayım." Bu kadarıyla anında kılıca sahip olursunuz. Kılıç sizin elinizde. Vāsudeva-kathā-ruciḥ. Fakat ruci kime gelir? Bu tat? Çünkü defalarca açıkladığım gibi, tat, aynı şeker tadında. Herkes onun çok tatlı olduğunu bilir, ama onu sarılıktan muzdarip bir adama verirseniz, ona tadı acı gelecektir. Herkes şekerin tatlı olduğunu bilir ama sarılık illetine yakalanmış belli bir adam için, o şekeri sanki acıymış gibi tadacaktır. Bunu herkes bilir. Bu bir gerçektir.
Yani ruci, vāsudeva-kathā, kṛṣṇa-kathā işitmenin tadını, maddesel olarak hasta olan bu kişi tadamaz. Bu ruci, tat. Bu tadı alabilmek için ön faaliyetler vardır. Nedir bunlar? Ilk olarak takdir etmek: "Ah, ne kadar güzel." Ādau śraddhā, śraddadhāna. Yani śraddhā, takdir etmek, bu başlangıç. Sonra sādhu-saṅga (CC Madhya 22.83). Sonra katılmak: Tamam, bu insanlar mantra söyleyip, Kṛṣṇa'dan bahsediyorlar. Gidip oturayım ve biraz daha dinleyeyim." Buna sādhu-saṅga denir. Adanmış olanlarla, onlarla birliktelik kurmak. Bu ikinci aşama. Üçüncü aşama bhajana-kriyādır. Kişi güzel birliktelik kurdukça, o zaman "Neden öğrenci olmayayım ki?" diye hissetmeye başlar. Böylece bize başvuru gelir, "Prabhupāda, beni öğrenciliğe kabul etmenizi rica ediyorum." Bu bhajana-kriyānın başlangıcıdır. Bhajana-kriyā Rab'bın hizmetiyle meşgul olmak demektir. Bu üçüncü aşamadır.