TR/Prabhupada 0470 -Mukti de Başka Bir Kandırmaca
Lecture on SB 7.9.9 -- Mayapur, March 1, 1977
Śrīdhara Swāmī dedi ki, mukti de başka bir kandırmaca. Neden mukti? Kṛṣṇa, "Mukta, özgürleşmiş olmadığın sürece hizmet edemezsin," diye talep etmez. Hayır. Her koşulda hizmet edebilirsin. Ahaituky apratihatā. Öncelikle özgürleşmek zorunda değiliz. Bhaktiye başladığınız anda zaten özgürleşmiş olursunuz. Düzlem o kadar büyük ki bir bhakta, başka hiç bir motivasyonu yoksa zaten özgürleşmiştir. Brahma-bhūyāya sa kalpate.
- māṁ ca ya 'vyabhicāreṇi
- bhakti-yogena yaḥ sevate
- sa guṇān samatītyaitān
- brahma-bhūyāya kalpate
- (BG 14.26)
Anında.
- sarva dharmān parityajya
- mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja
- ahaṁ tvāṁ sarva-pāpebhyo
- mokṣayiṣyāmi...
- (BG 18.66)
Eğer Kṛṣṇa günakhar hayatınızın tüm sonuçlarını ortadan kaldırırmanın sorumluluğunu alıyorsa, bu anında muktasınız demektir, özgürleşmişsinizdir. Özgürleşmek demek... Bu dünyada takılıp kalmış durumdayız çünkü sürekli bir biri ardına karışıklık yaratıyoruz. Nūnaṁ pramattaḥ kurute vikarma (SB 5.5.4). Öyle bir durumdayız ki, düzgün değil, tersine hareket etmek zorundayız, istemeseniz bile... bir karıncayı dahi öldürmemek için dikkat etseniz bile, belli belirsiz, farkında olmadan, yürürken bir çok karınca öldürürsünüz. Ve bu amaçla günakhar olmadığınızı düşünmeyin. Günakhar olursunuz. Özellikle adanan olmayanlar, öldürdüklerinden sorumlu olmalılar, yürürken bir çok küçük yaratık ya da... Su kabı var, gördünüz. Orada bir çok küçük hayvan var. Su kabını kaldırmakla bile bir çok küçük canlı öldürüyorsunuz. Ocakta ateş yakarken de orada bir çok canlı var. Onları öldürüyorsunuz. Bilinçli ya da bilinçsiz bu maddi dünyada böyle bir konumdayız, öyle ki çok çok dikkatli bile olsak günahkhar faaliyetlerde bulunuyoruz. Jainleri gördünüz, onlar şiddetsizlik peşinde. Onları şu şekilde bir bez tutarken görürsünüz, küçük böcekler ağızlarına girmesin diye. Ama bunlar yapay. Kontrol edemezsiniz. Havada bir çok canlı var. Suda da birçok canlı var. Su içiyoruz. Kontrol edemezsiniz. Mümkün değil. Ama kendinizi adanmışlık hizmetinde sabit tutarsanız, o zaman bağlı olmazsınız.
Yajñārthe karmaṇo 'nyatra loko 'yaṁ karma-bandhanaḥ (BG 3.9). Eğer hayatınız yajñaya, Kṛṣṇa'ya hizmete adanmışsa, o zaman bilgimiz olmadan işlediğimiz kaçınılmaz günahkar faaliyetlerden sorumlu olmayız. Manye mithe kṛtaṁ pāpaṁ puṇyaya eva kalpate. Hayatlarımız sadece Kṛṣṇa bilincine adanmalıdır. O zaman güvende oluruz. Yoksa faaliyetlerimizin sonuçlarına dolanıp kalırız, ve doğum ölüm döngüsünde kalırız. Mām aprāpya nivartante mṛtyu-saṁsāra-vartmani (BG 9.3).
- nūnaṁ pramattaḥ kurute vikarma
- yad indriya-prītaya āpṛṇoti
- na sādhu manye yato ātmano 'yam
- asann api kleśada āsa dehaḥ
- (SB 5.5.4)
En güvenli konum Kṛṣṇa bilinci ile meşgul olmaktır. O zaman spiritüel olarak ilerleriz ve günahkar hayatın tepkilerinden korunuruz.