TR/Prabhupada 0555 - Ruhsal Anlayış Mevzuunda Uyuyorlar

Revision as of 12:22, 3 October 2018 by Vanibot (talk | contribs) (Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Lecture on BG 2.62-72 -- Los Angeles, December 19, 1968

Prabhupāda: Bizim tutumumuz tat-paratvena nirmalam (CC Madhya 19.170). Kṛṣṇa bilinciyle meşgul olmakla duyuların faaliyetlerini arındırabilirsiniz. O zaman duyular sizi rahatsız etmeyecektir. Duyuları kontrol etmek istiyorsanız, öncelikle dili kontrol etmek zorundasınız. O zaman diğer duyuları çok kolay kontrol edebileceksiniz. O halde dile Hare Kṛṣṇa mantrasını söyleme ve Kṛṣṇa prasādam tatma meşguliyetini verin- diğer duyularınızın da çoktan kontrol edildiğini görürsünüz. Duyuları kontrol etmenin anahtarı budur, dil. Dile ayrıcalık ve müsamaha gösterirseniz, asla diğer duyuları kontrol edemezsiniz. Duyuları kontrol etmenin sırrı budur. Devam et.

Tamāla Kṛṣṇa: 69: "Tüm varlıklar için gece olan, benlik-kontrolünde olan için uyanma vaktidir, ve tüm varlıklar için uyanma vakti introspektif bilge için gecedir." Açıklama: "İki akıllı insan sınıfı vardır. Birisi duyu tatmini için maddi faaliyetlerde akıllı olan kimsedir, ve diğeri de introspektif ve benlik-farkındalığı geliştirmenin bilincinde olandır. İntrospektif bilgenin ya da düşünceli adamın faaliyetleri materyal olarak kendini kaptırmış kişiler için gecedir. Materyalist kişiler böyle bir gecede benlik-farkındalığı cehaletinden ötürü uykuda kalırlar. Buna karşın, introspektif bilge materyalistik adamın gecesinde tetikte kalır."

Prabhupāda: Gece insanların uyuduğu zaman anlamına gelir, ve gündüz de onların uyanık oldukları zaman anlamına gelir. Gündüz ve gece anlayışı budur. Yani birisi, materyalist kişiler ruhsal anlayış mevzunda uyurlar. Dolayısıyla materyalist kişinin gününde gördüğümüz faaliyetler aslında gecedir. Spirituel kimse için, onlar bu insanların benlik-idraki olanağına, bu insan yaşam formuna sahip olduğu görür. Nasıl uyuyarak heba ediyorlar. Ve materyalist kişiler de şöyle görüyor, "Ah bu Kṛṣṇa bilinçli genç oğlanlar, herşeyden vazgeçmişler ve Hare Kṛṣṇa söylüyorlar. Ne saçmalık. Uyuyorlar." Yani anlıyorsunuz? Materyalist insanın bakış açısıyla bu aktiviteler gece, uyumak. Ve benlik-idrakinde kişi için, o aktiviteler uyumak. Anlıyorsunuz? Tam tersi. Onlar Kṛṣṇa bilinçli kişiyi zaman kaybı olarak görüyorlar ve Kṛṣṇa bilinçli kişi de onları zaman kaybı olarak görüyor. Durum bu. Devam et.

Tamāla Kṛṣṇa: "Böyle bilgeler ruhsal kültürün aşamalı ilerlemesinden aşkın haz duyar, lakin materyalist faaliyetlerdeki adam, benlik-idrakine karşı uykudadır, çeşitli duyu tatmini rüyaları görür.

Prabhupāda: Evet. Onlar rüya görüyor, "Şimdi şunu yapayım. Bir dahaki sefere şunu alayım. Bir dahakine bunu alayım. Bir dahaki sefere şu düşmanı öldüreyim. Bir dahaki sefere bunu yapayım." Böyle planlıyorlar. Devam et.

Tamāla Kṛṣṇa: "...uyku halinde bazen mutluluk duyar bazen sıkıntıdadır. İntrospektif adam materyalist mutluluk ve sıkıntılara her zaman kayıtsızdır."

Prabhupāda: Benlik-idraki peşindeki introspektif adam, çok iyi bilir ki, "Farzedin ki gelecekte şöyle şöyle büyük işler yaparsam ya da şöyle... Böyle büyük bir gökdelen ev inşa edebilirim." Laki introspektif olduğu için şunu bilir, "Tüm bu şeylerle ne yapayım? Düzlemden çıkar çıkmaz, herşey burada kalır, ve ben başka bir beden formu alırım, başka bir hayat başlar." Bu içsel gözlemdir.