TR/Prabhupada 0536 - Krişna'yı Anlamıyorsanız Vedaları Çalışmanın Ne Yararı Var?

Revision as of 20:30, 27 July 2015 by Rishab (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Turkish Pages with Videos Category:Prabhupada 0536 - in all Languages Category:TR-Quotes - 1973 Category:TR-Quotes - L...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Janmastami Lord Sri Krsna's Appearance Day Lecture -- London, August 21, 1973

Kṛṣṇa Kurukşetra savaş alanındayken, resmi gördünüz, Aynı yirmi ya da en fazla yirmi dört yaşında bir delikanlı gibidir. Ama o zamanda büyük torunları var. Bu yüzden Krşna her zaman gençtir. Navayauvanam ca. bunlar Vedik edebiyatın açıklamaları.

advaitam acyutam anādiṁ ananta-rūpam
ādyaṁ purāṇa-puruṣaṁ nava-yauvanaṁ ca
vedeṣu durlābhaṁ adurlābhaṁ ātmā-bhaktau
(Bs. 5.33)

Krşna'yı anlamak için Vedik edebiyatı sadece bir formalite olarak okursak Krşna'yı anlamak çok zor olur. Vedesu durlābhaṁ. Vedalar Krşna'yı anlamak için olmasına rağmen. Bhagavad-gītā'da denir ki, vedaiś ca sarvair aham eva vedyo. Aham eva vedyo. Krşna'yı anlamıyorsanız Vedaları çalışmanın anlamı nedir? Çünkü eğitimin nihai amacı anlamaktır, Yüce Rabbı, yüce babayı, yüce sebebi. Vedānta-sūtra'da dendiği gibi, janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Athāto brahma jijñāsā. Brahma-jijñāsā, Yüce Mutlak Gerçek, Brahman hakkında tartışmak. Brahman nedir? Janmādy asya yataḥ. Brahman demek her şeyin kaynak aldığı demektir. Bilim, felsefe demek her şeyin nihai sebebini bulmaktır. śāstralar'dan, Vedil edebiyattan anlıyoruz ki Krşna tüm sebeplerin sebebidir. Sarva-kāraṇa-kāraṇam. Sarva-kāraṇa-kāraṇam.

īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ
sac-cid-ānanda-vigrahaḥ
anādir ādir govindaḥ
sarva-kāraṇa-kāraṇam
(Bs. 5.1)

Tüm sebeplerin sebebi, Böyle anlamaya çalışın. Benim kaynağım babam. Onun kaynağı babası. Onunki de babası... Aramaya devam edin, nihayetinde her şeyin kaynağı olana ulaşacaksınız. Ama O'nun kaynağı yok.Anādir ādir govindaḥ (Bs. 5.1). Ben oğlumun kaynağı olabilirim, ama ben kendi babamın sonucuyum. Ama śāstra der ki anādir ādir, O esas kişidir ama O'nun kaynağı yoktur. Bu krşna'dır. Bu yüzden Krşna der ki, janma karma ca me divyaṁ yo jānāti tattvataḥ (BG 4.9). Krşna'nın belirişi çok önemlidir. Krşna'yı, neden belirdiğini, neden maddi dünyaya geldiğini, işinin ne olduğunu, faaliyetlerinin ne olduğunu anlamalıyız. Eğer sadece Krşna'yı anlamaya çalışırsak sonucu ne olur? Sonucu tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mām eti kaunteya (BG 4.9). Ölümsüzlüğe erişirsiniz. Hayatın amacı ölümsüzlüğü elde etmek. Amṛtatvāya kalpate.

Krşna'nın belirişinde, Krşna'nın felsefesini anlamaya çalışacağız. Ekselansları huzurdan bahsediyordu. Bu huzur formülü Krşna tarafından anlatılıyor. Nedir bu?

bhoktāraṁ yajña-tapasāṁ
sarva-loka-maheśvaram
suhṛdaṁ sarva-bhūtānāṁ
jñātvā māṁ śāntim ṛcchati
(BG 5.29)

Eğer politikacılari diplomatlar, dünyada huzuru sağlamaya çalışıyorlarsa... Birleşmiş Milletler var ve bir çok organizasyon var. Gerçek barış ve sakinlik peşindeler, insanlar arasında ve uluslar arasında yanlış anlaşılmaların olmadığı Ama bu olmuyor. Olmuyor. Kusur kökün yanlış olması. herkes şöyle düşünüyor " Benim ülkem. Benim ailem. Benim toplumum. Benim mülküm." Bu 'benim' yanılgısı.