TR/Prabhupada 0822 - Sadece Kirtanla Bile Dindarlaşırsın

Revision as of 00:48, 21 August 2015 by Rishab (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Turkish Pages with Videos Category:Prabhupada 0822 - in all Languages Category:TR-Quotes - 1975 Category:TR-Quotes - L...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Lecture on SB 3.28.18 -- Nairobi, October 27, 1975

Harikeśa: Çeviri: "Tanrının şanı her zaman söylenmeye değer, çünkü Onun muhteşem güzellikleri adananlarının şanını arttırır. Kişi bu nedenle Tanrının Yüce Şahsiyeti'ne ve Onun adananlarına medite olmalıdır. Kişi zihin sabitleninceye kadar Rab'bın ebedi formuna medite olmalıdır."

Prabhupāda:

kīrtanya-tīrtha-yaśasaṁ
puṇya-śloka-yaśaskaram
dhyāyed devaṁ samagrāṅgaṁ
yāvan na cyavate manaḥ
(SB 3.28.18)

Buna meditasyon denir. Yāvan - zihin rahatsız olduğu ve meditasyon öznesinden saptığı müddetçe, kişi bu kīrtanı uygulamalıdır. Kīrtanīyaḥ sadā hariḥ (CC Adi 17.31). Caitanya Mahāprabhu adananın daima, yirmi dört saat zikretmesini tavsiye eder. Kīrtanya: "Söylemeye değerdir." Söylemeye değer, neden? Puṇya ślokasya. Puṇya ślokasya... Puṇya śloka yaśaskaram. Zihninizi sabitlemeseniz bile - kirtan zihninizi sabitleyin anlamına gelir - ancak zihni sabitlemiyorsanız bile, yine de kazançlısınızdır. Rab'bı yücelttikçe, sırf bu kīrtanla bir o kadar dindar olursunuz. Anlamanıız gerekli değil, ama Hare Kṛṣṇa mahā-mantrasını söylemeye devam ederseniz, o zaman dindar olursunuz. Puṇya-śloka. Kṛṣṇa'nın diğer bir adı Puṇya-śloka, Uttama-ślokadır. Sırf "Kṛṣṇa"yı zikretmekle, dindar olursunuz. Yani dhyāyed devaṁ samagrāṅgam. Dhyāna, mediyasyon lotus ayaklardan başlamalıdır. Kīrtana başlar başlamaz, öncelikle zihninizi lotus ayaklara yoğunlaştırın, birden bire yüze atlamayın. Lotus ayakları düşünmede tecrübe kazanın, sonra daha yukarısını, dizleri, sonra baldırları, sonra göbeği, sonra da göğsü. Bu şekilde, en sonunda yüze gidin. Yöntem budur. İkinci Kanto'da açıklanır. Yöntem Kṛṣṇa'yı nasıl düşüneceğimizdir, man-manā bhava mad-bhaktaḥ (BG 18.65). Meditasyon budur. O halde bu... Kīrtanla çok kolaylaşır. Haridāsa Ṭhākur gibi Hare Kṛṣṇa mahā-mantrasını yirmi dört saat söylerseniz... Bu mümkün değildedir. Öyleyse mümkün olduğunca. Tīrtha-yaśasa. Kīrtana... Bu da kīrtandır. Kṛṣṇa hakkında konuşuyoruz, Kṛṣṇa hakkında okuyoruz, Kṛṣṇa'nın Bhagavad-gītā'da ki öğretisini okuyoruz ya da Kṛṣṇa'nın Śrīmad-Bhāgavatam'da muhteşem güzelliklerini okuyoruz. Bunların hepsi kīrtandır. Sadece müzik aletleriyle şarkı söylüyoruz, o da kirtandır demek değil. Hayır. Kṛṣṇa hakkında konuştuğunuz herşey, o kīrtandır.