TR/Prabhupada 0387 - Gaurangera Duti Pada Yorumu

Revision as of 21:32, 22 August 2015 by Rishab (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Turkish Pages with Videos Category:Prabhupada 0387 - in all Languages Category:TR-Quotes - 1969 Category:TR-Quotes - P...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Purport to Gaurangera Duti Pada -- Los Angeles, January 6, 1969

Gaurāṅgera saṅge-gaṇe, nitya-siddha boli māne. Rab Caitanya'nın ilişkilerini anlamış olan kişiler, onlar sıradan koşullanmış ruhlar değiller... Onlar özgürleşmiş ruhlardır. Nitya-siddha bole māni. Üç çeşit adanan vardır. Birine sādhana-siddha denir. Sadhana-siddha adanmışlık hizmetinin düzenleyici kurallarını takip ederek, kişi mükemmelleşirse ona sadhana-siddha denir anlamına gelir. Diğer bir adanana kṛpā-siddha denir. Kṛpā-siddha sıkı bir şekilde düzenleyici kuralları takip etmese bile, yine de ācāryanın ya da adananın veya Kṛṣṇa'nın merhameti ile mükemmel seviyeye ulaşmış demektir. Bu özeldir. Başka bir adanan ise nitya-siddha'dır. Nitya-siddha hiç kirlenmemiş demektir. Sādhana-siddha ve kṛpā-siddha maddi temas ile kirlenmiştir ve düzenleyici kuralları takip ederek ya da bir adanan ya da ācārya'nın merhameti ile mükemmellik seviyesine yükselmiştir. Ama nitya-siddha hiç kirlenmemiştir. Her daim özgürlerdir. Rab Çaitanya'nın tüm arkadaşları, tıpkı Advaita Prabhu, Śrīvāsa, Gadādhara, Nityānanda gibi, onlar Viṣṇu-tattva'dır. Hepsi tamamen özgürdür. Sadece onlar da değil, Gosvāmīler de... Daha bir çokları var. Onlar her daim özgürlerdir. Rab Çaitanya'nın ilişkilerini anlayan kişi de özgür kalır... Nitya-siddha bale māni, sei yaya vrajendra suta-pāśa. Hemen Kṛṣṇa'nın meskenine girmeye hak kazanır.

Ve sonra der ki, gauḍa-maṇḍala-bhūmi, yebā jāni cintāmaṇi. Gaura-maṇḍala, Batı Bengal'de Rab Çaitanya'nın meşgalelerinin geçtiği yerdir. Navadvīp'de, Rab Çaitanya'nın doğum yıldönümünde adananlar gidip Rab Çaitanya'nın meşgalelerine dair farklı yerleri tavaf ediyorlar. Dokuz gün sürüyor. Bengal'in o bölümüne gauḍa-maṇḍala. deniyor. Narottama dāsa Ṭhākura der ki "Ülkenin bu tarafı ile Vṛndāvana arasında bir fark olmadığını gören kişi," tāra haya vraja-bhūmi vāsa, "Bu kişinin Vṛndāvana'da yaşıyor olması kadar iyidir." Sonra da der ki, gaura-prema rasārṇarve. Rab Çaitanya'nın faaliyetleri aynı Kṛṣṇa'nın aşk ilişkilerinin bir okyanusu gibidir. Bu okyanusa bir kez dalan kişi, gaura-prema-rasārṇave, sei taraṅga yebā ḍube. Aynı okyanusun ya da denizin dalgalarına dalmamız, orada yıkanıp, oynayıp, eğlendiğimiz gibi. Benzer şekilde, Rab Çaitanya'nın dağıttığı Tanrı sevgisi okyanusuna dalıp keyif alan kişi, böyle bir kişi hemen Rab Kṛṣṇa'nın özel bir adananı olur. Sei rādhā-mādhava-antaraṅga. Antaraṅga sıradan olmayan adanan demektir. Onlar özel adananlardır. Narottama dāsa Ṭhākura der ki, gṛhe vā vanete thāke. "Rab Çaitanya'nın hareketinin dalgalarında keyif alan bir adanan," Rab'bın çok özel bir adananı olduğu için...

Bu yüzden Narottama dāsa Ṭhākura, "Böyle bir adanan ister yaşamın feragat düzeninde ister aile hayatı yaşıyor olsun, fark etmez" der. Gṛha. Gṛha aile reisi demektir. Çaitanya Mahāprabhu'nun hareketi kişinin feragat edip sannyāsī olması gerektiğini söylemez. Aynı Śaṅkarācārya, gayrişahsiyetçi Māyāvādī sannyāsīleri gibi, onlar şunu koşul koyuyorlar, "Önce hayaşamın feragat düzeninikabul et, ondan sonra ruhsal ilerlemeden bahset." Śaṅkara sampradāya'da kimse hakiki bir gayrisahsiyetçi kabul edilmez ta ki yaşamın feragat düzenini benimsemiş olana kadar. Ama burada, Çaitanya'nın hareketinde, böyle bir sınırlama yok. Advaita Prabhu, O bir aile reisiydi. Nityānanda, O bir aile reisiydi. Gadādhara, O bir aile reisiydi. Ve Śrīvāsa, O da bir aile reisiydi. Ve Caitanya Mahāprabhu da iki kez evlendi. Demek ki fark etmiyor. Narottama dāsa Ṭhākura der ki feragat ettiğin bir hayata ya da aile hayatına sahip olmak fark etmez. Eğer gerçekten Çaitanya'nın saṅkīrtan faaliyetlerinde yer alıyorsa, ve ne olduğunu gerçekten anlıyorsa, adanmışlık okyanusunun dalgalarında zevk alıyorsa , böyle bir kişi her zaman özgürdür. Ve Narottama dāsa Ṭhākura'nın bağlantıda olma arzusu da gittikçe artıyordu. Bu şarkının özü özeti budur.