TR/Prabhupada 0984 - Hinduların Bir tanrısı Var & Hristiyanların Başka Bir Tanrısı Var. Hayır. Tanrı İki Tane Olamaz
720905 - Lecture SB 01.02.07 - New Vrindaban, USA
Dün tartışıyorduk, birinci sınıf dini sistemin ne olduğunu. Sa vai puṁsāṁ paro dharmaḥ yato bhaktir adhokṣaje (SB 1.2.7). Test insanların ne kadar savaşmaya hevesli olduğu, "benim dinim daha iyi." "Ben Hinduyum. Bizim dinimiz çok iyi." Kimisi, "Hayır, biz Hristiyanız, bizim... Bizim dinimiz çok iyi," der. Kimi Müslümanlar, bu kavga sürüp gidiyor. Avrupa tarihinde d,ni gruplar arasında savaş, haçlı seferleri vardı. Bizim ülkemizde, Hindistan'da da Hindularla Müslümanlar arasında savaş vardı. Bu savaşın anlamı ne? Aslında kişi Tanrı bilinçliyse, Tanrıyı bilir, o zaman savaşmanın ihtimali var mı? Yasya deve parā... Çünkü kişi... Biri gerçekten Tanrı bilinçliyse, yasyāsti bhaktir bhagavaty akiñcanā (SB 5.18.12). Vedik yazınlar bize şu bilgiyi verir, birisi gerçekten tanrı bilinçliyse...
Tanrı tektir, Tanrı iki tane olamaz. Hinduların bir Tanrısı var ve Hristiyanların da başka bir Tanrısı var demek değil. Hayır. Tanrı iki tane olamaz. O halde Tanrıların rekabeti olamaz. "Ben Tanrıyım." Bugünlerde bu bir moda oldu, bir sürü tanrı, sahtekar geliyor, "Ben Tanrıyım." "Ben Tanrıyım," "ben Tanrıyım," "ben Tanrıyım" der. Şimdi kaç tane Tanrı var? Hayır, Tanrı tektir, eko brahma dvitīya nāsti, Vedik emir budur. Tıpkı güneş gibi. Güneş tektir. Bizim pratik örneğimizle. "Bu Amerikan güneli," ve "bu Hindu güneşi," veya "bu Afrikalı güneşi" diyemezsiniz. Güneş tektir. Bakın, Tanrının bir yaradılışı tekse ve o kadar güçlüyse... Güneş Tanrının yaratımlarından biri. Milyonlarca güneş var. Biz sadece birini görebiliyoruz. O halde Tanrı tarafından yaratılmış tek bir güneş o kadar iş yapabiliyorsa, o kadar ısı ve ışık dağatabiliyorsa, güneşin yaratıcısının ne kadar güçlü olduğunu bir hayal edin. Bu sağduyudur. Dolayısıyla biz bilgiyi Bhagavad-gītā'dan alıyoruz... (yan tarafa:) Rūpānuga buraya gelebilirsin.
- ahaṁ sarvasya prabhavaḥ
- mattaḥ sarvaṁ pravartate
- iti matvā bhajante māṁ
- budhā bhāva-samanvitāḥ
- (BG 10.8)
Ahaṁ sarvasya prabhavaḥ. Ne görüyorsak, ne varsa, bunların hepsi Tanrıdan çıkanlardır. Vedānta-sūtra'nın da hükmü budur. Basit. Tanrının ne olduğunu bilmek istiyorsanız, Vedānta-sūtra bizi çok, iki kelimede bilgilendirir, çok basit: "Tanrı ya da Mutlak Gerçeklik herşeyin kaynağı olandır." Janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Herşeyin çıktığı özgün kaynak, O Tanrıdır. Çok basit tanım. Herkes anlayabilir. Eğer bulursanız... Bu sizin sor... Felfese sorgulamak demektir. Athāto brahma jijñāsā - sorgulamak.