FI/Prabhupada 0056 - Sastroissa mainitaan kaksitoista auktoriteettia

Revision as of 20:43, 28 October 2016 by Tero (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Finnish Pages with Videos Category:Prabhupada 0056 - in all Languages Category:FI-Quotes - 1976 Category:FI-Quotes - M...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Lecture on SB 7.6.1 -- Madras, January 2, 1976


śrī-prahrāda uvāca
kaumāra ācaret prājño
dharmān bhāgavatān iha
durlabhaṁ mānuṣaṁ janma
tad apy adhruvam arthadam
(SB 7.6.1)

Tämä on Prahlāda Mahārāja. Hän on eräs Kṛṣṇa tietoisuuden auktoriteeteista. On olemassa kaksitoista auktoriteettia jotka mainitaan śāstroissa:

svayambhūr nāradaḥ śambhuḥ
kumāraḥ kapilo manuḥ
prahlādo janako bhīṣmo
balir vaiyāsakir vayam
(SB 6.3.20)

Tämä on Yamarājan toteamus dharman auktoriteeteista. Dharma tarkoittaa bhāgavata-dharmaa. Uskon selittäneeni eilen illalla, että dharma tarkoittaa bhāgavata-dharmaa. Dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītaṁ (SB 6.3.19). Kuten meidän Hra. päätuomarimme tuomaroi laista, ei kukaan tavallinen mies tai bisnesmies voi itse luoda lakia, ei. Vain valtio voi tehdä lakeja, valtion toimesta. Ei kukaan voi valmistaa niitä. Siitä ei olisi meille.... Jos joku anoo korkeimmalta oikeudelta, "Herra, minä olen tehnyt oman lakini," Hra. Oikeus ei hyväksy sellaista (nauraa). Siispä, vastaavasti dharmaakaan te ette voi valmistaa. Vaikka olisitte hyvin suuri mies... Jopa ylin oikeus ei voi tehdä lakia, vaan sen antaa valtio. Samoin dharma tarkoittaa bhāgavata-dharmaa, kun taas muut niin kutsutut dharmt eivät ole dharmoja. Niitä ei kelpuuteta. Aivan samoin, omassa kodissanne keksitty laki ei kelpaa. Siispä dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītaṁ (SB 6.3.19).

Ja mikä on bhagavat-praṇītaṁ dharma? Se todetaan Bhagavad-gītāssa, kuten kaikki tiedämme. Hän saapui, Kṛṣṇa saapui. Hänen tehtävänsä oli dharma-saṁsthāpanārthāya, perustaa uskonnolliset periaatteet, tai perustaa ne uudelleen. Dharmasya glānir bhavati bhārata. Yadā yadā hi dharmasya glānir bhavati bhārata (BG 4.7). Joskus siis tapahtuu glāni, poikkeuksia dharman periaatteiden toteuttamisessa. Sellaisena aikana Kṛṣṇa saapuu. Paritrāṇāya sādhūnāṁ vināśāya ca duṣkṛtām (BG 4.8). Yuge yuge sambhavāmi. Siis tämä dharma, ei Kṛṣṇa tullut järjestelemään niin-kutsuttuja dharmoja: Hindu dharmaa, Muslimien dharmaa, Kristittyjen dharmaa, Buddhan dharmaa. Ei. Śrīmad-Bhāgavatamissa sanotaan, dharmaḥ projjhita-kaitavo 'tra (SB 1.1.2). Sellainen dharma joka on eräänlaista huijausmenetelmää, sellaista dharmaa kutsutaan sanalla projjhita. Prakṛṣṭa-rūpeṇa ujjhita, tarkoittaa että se heitetään tai potkaistaan pois. Siis todellinen dharma on bhāgavata-dharma, oikea dharma. Siksi Prahlāda Mahārāja sanoi, kaumāra ācaret prājño dharmān bhāgavatān iha (SB 7.6.1). Itse asiassa dharma merkitsee Jumalaa ja meidän suhdettamme Jumalaan ja sen suhteen mukaisesti toimimsta siten, että me voimme saavuttaa elämän lopullisen päämäärän. Sitä on dharma.