NL/Prabhupada 0173 - We willen vrienden worden van iedereen

Revision as of 18:10, 1 October 2020 by Elad (talk | contribs) (Text replacement - "(<!-- (BEGIN|END) NAVIGATION (.*?) -->\s*){2,15}" to "<!-- $2 NAVIGATION $3 -->")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Lecture on SB 1.7.6 -- Vrndavana, April 23, 1975

Dus we moeten kennis halen uit de Bhagavad-gītā of het Śrīmad-Bhāgavatam over Kṛṣṇa. Kṛṣṇe parama-pūruṣe bhaktir utpadyate. Als je Śrīmad-Bhāgavatam hoort ... Natuurlijk, als je niet begrijpt wat het basisprincipe is van Kṛṣṇa of het basisprincipe van perfectie ... Dat staat in het begin in het Śrīmad-Bhāgavatam. Dharmaḥ projjhita-kaitavaḥ atra paramo nirmatsarāṇām (SB 1.1.2). Hier in het Śrīmad-Bhāgavatam wordt het zogenaamde verzonnen religieuze systeem eruit geschopt. Het is bedoeld voor de paramahaṁsa. Nirmatsarāṇām. Nirmatsara betekent iemand die niet jaloers wordt. Dus onze afgunst begint bij Kṛṣṇa. Wij accepteren Kṛṣṇa niet. Meestal zullen ze zeggen: "Waarom is alleen Kṛṣṇa de Allerhoogste Persoon? Er zijn vele anderen." Dat is afgunst. Dus onze afgunst is begonnen bij Kṛṣṇa, en daarom is het op veel manieren uitgebreid. En in ons dagelijks leven zijn we jaloers. Wij zijn jaloers op onze vrienden, jaloers op onze vader, op onze zoon zelfs, om niet te spreken van anderen - zakenlieden, natie, maatschappij, gemeenschap, alleen jaloezie. Matsaratā. "Waarom zou hij vooruitgaan?" Ik word jaloers. Dit is de materiële natuur.

Dus als iemand Kṛṣṇa begrijpt en Kṛṣṇa-bewust is, wordt hij niet meer jaloers. Hij wil vrienden worden. Suhṛdaḥ sarva-bhūtānām. Dus deze Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging betekent dat we vrienden met iedereen willen worden. Omdat ze lijden zonder Kṛṣṇa-bewustzijn, gaan we van deur tot deur, stad tot stad, dorp tot dorp om dit Kṛṣṇa-bewustzijn te prediken. En door de genade van Kṛṣṇa trekken we de aandacht van de intelligente klasse van mensen. Dus als we doorgaan met dit proces, om niet jaloers te worden ... Dat is de dierlijke natuur, honden natuur, varkens natuur. Menselijke natuur moet para-duḥkha-duḥkhī zijn. Men moet ongelukkig zijn door anderen in een ellendige toestand te zien. Dus iedereen lijdt door een gebrek aan Kṛṣṇa-bewustzijn. Onze enige taak is om zijn Kṛṣṇa-bewustzijn op te wekken, en de hele wereld zal gelukkig zijn. Anartha upaśamaṁ sākṣād bhakti-yogam adhokṣaje, lokasya ajānataḥ. Mensen hebben hier geen kennis over. Dus we moeten deze beweging aansporen. Lokasyājān..., vidvāṁś cakre sātvata-saṁhitām (SB 1.7.6). Śrīmad-Bhāgavatam. Dus een andere naam voor de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging is bhāgavata-dharma. Bhāgavata-dharma. Als we het accepteren zal de hele menselijke samenleving gelukkig zijn.

Heel hartelijk bedankt.