NL/Prabhupada 0195 - Sterk van lichaam, sterk van geest, sterk in vastberadenheid

Revision as of 17:23, 10 May 2015 by Rishab (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0195 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1976 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Lecture on SB 7.6.5 -- Toronto, June 21, 1976

Pradyumna: Vertaling: "Daarom, in het materiële bestaan, bhāvam āśritaḥ, een persoon volledig bevoegd om het verkeerde te van het rechtse te onderscheiden, moet zich inspannen om het hoogste doel van het leven te bereiken, zolang het lichaam stevig en sterk is en het niet beschaamd is tot vermindering."

Prabhupāda:

tato yateta kuśalaḥ
kṣemāya bhavam āśritaḥ
śarīraṁ pauruṣaṁ yāvan
na vipadyeta puṣkalam
(SB 7.6.5)

Dus dit zou de menselijke activiteit moeten zijn, dat śarīraṁ pauruṣaṁ yavan na vipadyeta puṣkalam. Zo lang we stevig en sterk zijn kunnen we heel goed werken, de gezondheid is behoorlijk goed dus profiteer ervan. Het is niet zo dat Kṛṣṇa-bewustzijn voor de luierik is. Nee. Het is bedoeld voor de sterke man: sterk in het lichaam, sterk in de geest, sterk in vastberadenheid - alles sterk - sterk in de hersenen. Het is bedoeld voor hen. Want we moeten het hoogste doel van het leven uitvoeren. Helaas, ze weten niet wat het hoogste doel van het leven is. De moderne ... Niet altijd moderne. Nu is het zeer opvallend: mensen weten niet wat het doel is van het leven. Iedereen die in deze materiële wereld zit, hij is in māyā, dat betekent dat hij niet weet wat het doel is van het leven. Na te viduḥ, ze weten het niet, svārtha-Gatim hi viṣṇu. Svārtha-gati. Iedereen wordt verondersteld eigenbelang te hebben. Eigenbelang is de eerste wet van de natuur, zeggen ze. Maar ze weten niet wat eigenbelang is. Hij - in plaats van terug te gaan naar huis, terug naar God te gaan - dat is zijn echte eigenbelang - hij zal een hond worden in het volgende leven. Is dat eigenbelang? Maar ze weten het niet. Hoe de wet van de natuur werkt, ze weten het niet. Na te viduḥ. Adānta-gobhir viśatāṁ tamisram. Matir na kṛṣṇe parataḥ svato vā.

matir na kṛṣṇe parataḥ svato vā
mitho 'bhipadyeta gṛha-vratānām
adānta-gobhir viśatāṁ tamisraṁ
punaḥ punaś carvita-carvaṇānām
(SB 7.5.30)

Dat, Kṛṣṇa-bewustzijn ... Matir na kṛṣṇe. Mensen zijn zeer terughoudend om Kṛṣṇa-bewust te worden. Waarom? Matir na kṛṣṇe parataḥ svato vā. Door de instructies van anderen. Net zoals wij proberen Kṛṣṇa-bewustzijn te verspreiden over de hele wereld, parataḥ. Svato, svato betekent persoonlijk. Door persoonlijke inspanning. Ik was net Bhagavad Gita of Śrīmad-Bhāgavatam aan het lezen en andere Vedische literatuur. Dus, matir na kṛṣṇe parataḥ svato vā. Mitho vā, Mitho vā betekent "door overleg." Tegenwoordig is het een zeer populaire zaak om conferenties te houden. Dus men kan niet Kṛṣṇa-bewust worden, niet door zijn persoonlijke inspanning, of door het advies van andere mannen, of door het houden van grote, grote conferenties. Waarom? Grha-vratānām: omdat zijn echte doel van het leven dat "ik zal blijven in dit huis." Grha-vratānām. Grha betekent huishoud leven, Grha betekent dit lichaam, Grha betekent dit universum. Er zijn zoveel gṛhas, groot en klein.