NL/Prabhupada 0306 - We moeten onze twijfels en vragen voorleggen

Revision as of 10:47, 21 April 2016 by Lucija (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0306 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1968 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Lecture -- Seattle, October 2, 1968

Prabhupāda: Dus een vraag? Allereerst van het publiek. Wij nodigen u uit vragen te stellen, als u enige vragen heeft, een twijfel, over de gesproken zaken, kan u het vragen. Tad viddhi praṇipātena paripraśnena sevayā (BG 4.34). Alles, als je wat serieus wil begrijpen, moeten we onze twijfels voorleggen en dan kunnen we begrijpen. Ja?

Jongeman: Heeft men een bewustzijn dat voorbij woorden te verklaren valt? Of, ik durf te zeggen, is er communicatie dat niet het woord zelf is, maar misschien een vibratie, dat is net als geluid of geluid zelf? Misschien is het bereiken van het OM. Is er een communicatie, iets dat ligt tussenin u en mij, mijzelf en mijn broeders, anderen, ons allemaal? Is er misschien een ervaring wanneer we ... Klinkt het als "dong", "aung." Is er iets anders naast het verbale? Het praten?

Prabhupāda: Ja, dit Hare Kṛṣṇa.

Jongeman: Hare Kṛṣṇa.

Prabhupāda: Ja. In plaats van een man te zijn, in plaats van enkel Engels te spreken, of andere talen? Hoe die ene taal spreken?

Prabhupāda: Nou, geluid kan worden gevibreerd worden in elke taal. Het is niet zo dat Hare Kṛṣṇa enkel in de Sanskriet taal kan uitgesproken worden. U kan het ook in een engelse toon uitspreken: "Hare Kṛṣṇa." Is er een probleem? Deze jongens, zij klinken ook eerder Hare Kṛṣṇa. Er is dus geen probleem. Het is het geluid dat telt. Het maakt niet uit wie het geluid maakt. Net als bij een piano, als je het aanraakt, komt er "dung" Het maakt niet uit of een Amerikaanse aan het toetsen is of een Indiër. of een hindoe of een moslim, het geluid is het geluid. Ook deze piano, Hare Kṛṣṇa, je moet het simpelweg aanraken en het zal klinken. Dat is alles. Ja?

Jonge man (2): Zit u en mediteert u alleen? Wat doe je met je geest als ze dwaalt? Denk je aan iets? Plaats je het op iets of laat je de geest dwalen bij zichzelf?

Prabhupāda: Allereerst laat me weten wat je bedoelt met meditatie?

Jonge man (2): Rustig alleen zitten.

Prabhupāda: Huh?

Tamala Kṛṣṇa: Rustig alleen zitten.

Prabhupāda: Rustig alleen zitten. Is dat mogelijk? Denkt u dat het mogelijk is?

Jonge man (2): Als u naar uw eigen geest luistert.

Prabhupāda: De geest is altijd actief.

Jonge man (2): Het praat tegen u.

Prabhupāda: Hoe kun je zitten met stille gedachten? De geest is altijd actief. Is er enige ervaring waarbij uw gedachten niet optreden wanneer stilzit? Wanneer je slaapt, is de geest aan het handelen. Je droomt. Dit is de actie van de geest. Dus wanneer vind je dat je geest stil is?

Jonge man (2): Dat is wat ik probeerde om u te vragen.

Prabhupāda: Ja. Dus daarom zeg ik, de geest is nooit stil. Je moet je verstand bezighouden met iets. Dat is meditatie.

Jonge man (2): Waar hou je ze mee bezig?

Prabhupāda: Ja. Dat is Kṛṣṇa. We houden onze geest bezig met Kṛṣṇa, de mooie Allerhoogste Persoonlijkheid van God. Niet enkel de geest bezighouden, maar de geest bezighouden in actie met de zintuigen. Omdat de geest samen handelt met onze zintuigen.