NL/Prabhupada 0337 - Verspil je tijd niet met je druk maken over zogenaamd geluk en leed

Revision as of 14:08, 21 April 2016 by Lucija (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0337 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1976 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Lecture on CC Madhya-lila 20.103 -- Washington, D.C., July 8, 1976

Er zijn zoveel zaken waarmee we te kampen hebben. Dit wordt de strijd om het bestaan genoemd. Zelfs de moderne wetenschappers, ze noemen ... Het is niet een erg vredige situatie. Dezelfde vraag werd gesteld door Sanātana Gosvāmī, waarom er strijd om het bestaan ​​moet zijn? Waarom niet makkelijk leven, vreedzaam leven? Waarom geven sommige externe elementen ons tegenstand? Ik wil gelukkig zijn, maar er is tegenstand. Dat is de strijd om het bestaan. Deze vraag moet gesteld worden: waarom? Zelfs met een vlieg moeten we vechten. Ik zit en zonder dat ik de vlieg iets aandoe, valt hij me aan, stoort me. Er zijn er zo veel. Zelfs als je gaat zitten zonder iets gedaan te hebben... Net zoals je op de straat loopt, ik doe niets wat aanstoot kan geven, maar in een huis beginnen alle honden te blaffen. "Waarom kom je hier? Waarom kom je hier?" Er was geen aanleiding voor zijn blaffen, maar omdat het een hond is, is zijn zaak: "waarom kom je, waarom kom je? ' Tegelijkertijd hebben we op dit moment geen vrijheid om van de ene naar de andere plek te gaan.. Er is de immigratie-afdeling: "Waarom kom je? Waarom kom je?" Op veel plaatsen zijn we geweigerd. We zijn geweigerd in het vliegtuig. "Nee, je mag er niet in, ga terug." Dus moest ik terug gaan. Dus, zo veel nadelen. Padaṁ padaṁ yad vipadāṁ na teṣām (SB 10.14.58). In deze materiële wereld, kun je niet erg vreedzaam leven. Niet erg, helemaal niet vredig. Er zijn zo veel belemmeringen. De śāstra zegt, padaṁ padaṁ yad vipadām: elke stap is er gevaar. Niet alleen vanuit deze lagere dieren, maar van de menselijke samenleving, door de natuur, waar we geen controle over hebben. Dus op deze manier, zijn we niet erg gelukkig in deze materiële wereld, en zouden we gevorderd moeten zijn in het onderzoek over dit, waarom er zo veel belemmeringen zijn. Dat is het menselijke leven.

Dat is het menselijke leven. Dus hoe onderzoeken we dit? Hoe gelukkig te worden? Wat is het doel van het leven? Sanātana Gosvāmī... Not only Sanātana Gosvāmī, hij vertegenwoordigd ons. We weten het niet, we weten het niet. Dus door de genade van Caitanya Mahāprabhu of door de genade van de toegewijden van Caitanya Mahāprabhu, kan men verlicht worden... Wat het doel van het leven is, waarom er strijd om het bestaan is, waarom de dood er is. Ik wil niet dood, waarom wordt men geboren? Ik wil de baarmoeder van de moeder niet ingaan en daar zoveel dagen opgesloten zitten. Ik wil geen oude man worden, maar hiertoe wordt ik gedwongen. Daarom is onze zaak, de echte zaak, hoe deze vraagstukken op te lossen, niet om economische ontwikkeling te regelen. Economische ontwikkeling, waarvoor wij zijn voorbestemd, krijgen we. Of het geluk is of leed, we krijgen het. We willen het niet voor onszelf, maar het wordt ons opgelegd. Net zoals het kleine geluk waarvoor je bent voorbestemd, het zal ook komen. Dit is het advies van de śāstra's. Verspil je tijd niet om kunstmatig geluk te krijgen. De hoeveelheid geluk die je toekomt, het komt vanzelf. Hoe komt het? Yathā duḥkham ayatnataḥ. Op dezelfde manier. Net zoals je niet je best doet om te lijden, maar het overkomt je. Net zoals je niet je best doet om geluk te vinden, wat voorbestemd is, krijg je.

Dus verspil je tijd niet met het je druk maken over zogenaamd geluk en leed. Het is beter om de waardevolle tijd die je hebt te besteden aan het begrijpen van het doel van het leven. Waarom er zoveel problemen zijn, waarom je moet strijden voor het bestaan. Dat is je zaak. Dit is de beweging voor Kṛṣṇa bewustzijn, dat we mensen overhalen om het probleem te begrijpen. Dit is geen sektarische beweging of een zogenaamde religieuze beweging. Het is een onderwijskundige culturele beweging. Ieder mens moet het doel van het leven begrijpen. Ieder mens moet begrijpen waarom er strijd om het bestaan is, of er een remedie is, of er een proces is waarin we vreedzaam, zonder verstoring kunnen leven, zonder ... Deze zaken moeten geleerd worden in het leven en men zou moeten gaan naar ... Net zoals Sanātana Gosvāmī, hij was minister, zeer hoog opgeleid, met een goede betrekking, maar hij benaderde Caitanya Mahāprabhu. Dus wij zouden Heer Śrī Caitanya Mahāprabhu of zijn vertegenwoordiger moeten benaderen en zich overgeven. Tad viddhi praṇipātena (BG 4.34). De weg is niet om uit te dagen: "Kan je mij God laten zien?" Dit is uitdagen. Niet zo. God is overal, maar eerst moet je het voor je ogen mogelijk maken om God te zien, dan daag je uit, "Kan je mij God laten zien?" Deze houding zal ons niet vooruit brengen. Onderwerping. Tad viddhi praṇipātena. Dit is het bevel van de śāstra. Als je de wetenschap wilt begrijpen, de transcendentale wetenschap, tad viddhi - probeer het te begrijpen, maar praṇipātena, zeer nederig. Net zoals Sanātana Gosvāmī zich zeer nederig overgaf.