NL/Prabhupada 0555 - Slapen op het gebied van spiritueel begrip

Revision as of 17:39, 24 July 2016 by ErikAlbers (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0555 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1968 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Lecture on BG 2.62-72 -- Los Angeles, December 19, 1968

Prabhupāda: Ons beleid is tat-paratvena nirmalam (CC Madhya 19.170). Men kan de activiteiten van de zintuigen zuiveren, zich bezighoudend met Kṛṣṇa-bewustzijn. Dan zullen de zintuigen je niet storen. Als je de zintuigen wilt beheersen, moet je de tong in de eerste plaats controleren. Dan zul je in staat zijn om andere zintuigen heel gemakkelijk te controleren. Dus geef je de tong de bezigheid van het chanten van Hare Kṛṣṇa, en Kṛṣṇa prasādam te proeven - zul je merken dat je andere zintuigen al onder controle zijn. Dit is de sleutel van het beheersen van onze zintuigen, de tong. En als je privilege en verwennerij geeft aan de tong, zul je nooit in staat zijn om andere zintuigen te beheersen. Dit is het geheim van het beheersen van de zintuigen. Ga verder.

Tamāla Kṛṣṇa: 69: "Wat de nacht is voor alle wezens is de tijd van ontwaken voor de zelf-gecontroleerde, en de tijd van ontwaken voor alle wezens is de nacht voor de introspectieve wijze." Commentaar: "Er zijn twee klassen van intelligente mensen. De ene is intelligent in materiële activiteiten voor zinsbevrediging, en de andere is introspectief en wakker voor de cultivatie van zelfrealisatie. Activiteiten van de introspectieve wijze of bedachtzame man is nacht voor personen die materieel geabsorbeerd zijn. Materialistische personen blijven in slaap tijdens zo'n nacht als gevolg van hun onwetendheid van zelfrealisatie. De introspectieve wijze blijft echter alert in die nacht van de materialistische mens."

Prabhupāda: Nacht betekent dat wanneer mensen slapen, en de dag betekent dat wanneer ze wakker zijn. Dit is het begrip van dag en nacht. Dus een, de materialistische personen, ze slapen op het gebied van spiritueel begrip. Dus daarom de activiteiten die we overdag vinden van de materialistische persoon, eigenlijk is dat nacht. Voor de spirituele persoon, ze zien dat deze mensen, ze kregen de mogelijkheid van zelfrealisatie, deze menselijke vorm van leven. Hoe ze het verspillen door te slapen. En de materialistische personen, ze zien, "Oh, deze Kṛṣṇa-bewuste jonge jongens, ze hebben alles opgegeven en ze chanten of zingen Hare Kṛṣṇa. Wat een onzin. Ze slapen." Dus zie je? Dus in de visie van de materialistische persoon zijn deze activiteiten nacht, slapen. En voor de zelfgerealiseerde persoon zijn deze activiteiten slapen. Zie je? Juist het tegenovergestelde. Zij zien de Kṛṣṇa-bewust persoon als het verspillen van tijd en de Kṛṣṇa-bewust persoon ziet hen als het verspillen van tijd. Deze positie. Ga verder.

Tamāla Kṛṣṇa: "Zulke wijzen voelen transcendentaal plezier in de geleidelijke vooruitgang van de spirituele cultuur, terwijl de man in materialistische activiteiten, in slaap voor zelfrealisatie, droomt van verscheidenheden van zinnelijk genot."

Prabhupāda: Ja. Ze zijn aan het dromen: "Nu zullen we dit doen. De volgende keer zal ik dit hebben. Volgende keer zal ik dit hebben. Volgende keer zal ik die vijand doden. Volgende keer zal ik dit doen." Ze plannen dat. Ga verder.

Tamāla Kṛṣṇa: "... het gevoel soms gelukkig en soms verdrietig in zijn slapende toestand te zijn. De introspectieve man is altijd onverschillig voor materialistisch geluk en verdriet."

Prabhupāda: De introspectieve man die op zoek is naar zelfrealisatie, hij weet heel goed, "Stel dat als ik in de toekomst zulke en zulke grote zaken doe, of een... Ik kan zo'n grote wolkenkrabber huis bouwen." Maar omdat hij introspectief is, weet hij dat: "Wat zal ik doen met al deze dingen? Zodra ik het podium verlaat, blijft alles hier, en ik neem een ​​andere vorm van lichaam, begin een ander leven." Dat is introspectie.