NL/Prabhupada 0659 - Hoor gewoon oprecht en nederig, dan zal je Krishna begrijpen: Difference between revisions

(Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0659 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1969 Category:NL-Quotes - Lec...")
 
(Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
 
Line 8: Line 8:
[[Category:Dutch Pages - Yoga System]]
[[Category:Dutch Pages - Yoga System]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Dutch|NL/Prabhupada 0658 - Srimad Bhagavatam is de hoogste Jnana yoga en Bhakti yoga gecombineerd|0658|NL/Prabhupada 0660 - Als je simpelweg je seksleven bedwingt wordt je een heel machtig man|0660}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 16: Line 19:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|992_cbtLvss|Hoor gewoon oprecht en nederig, dan zul je Krishna begrijpen<br />- Prabhupāda 0659}}
{{youtube_right|j_ZiUtDvT6Y|Hoor gewoon oprecht en nederig, dan zal je Krishna begrijpen<br />- Prabhupāda 0659}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>http://vaniquotes.org/w/images/690216BG-LA_Clip2.MP3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/690216BG-LA_Clip2.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 28: Line 31:


<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
Prabhupāda: Ja?  
Prabhupāda: Ja?


Toegewijde: Prabhupāda, u zei dat Kṛṣṇa geen ledematen heeft, geen ogen, geen vorm wat we kunnen begrijpen. Hoe dan moeten we de vorm van Kṛṣṇa die ons is gegeven in de foto's en de mūrtis begrijpen?  
Toegewijde: Prabhupāda, u zei dat Kṛṣṇa geen ledematen heeft, geen ogen, geen vorm die we kunnen begrijpen. Hoe moeten we dan de vorm van Kṛṣṇa begrijpen die we zien in de schilderijen en de beeldgedaante?  


Prabhupāda: Ja, dat heb ik uitgelegd. Dat je moet Hem gewoon dienen, dan zal Hij onthullen. Je kunt Kṛṣṇa niet begrijpen door het oplopende proces. Je moet Kṛṣṇa dienen en Kṛṣṇa zal aan jou openbaren. Dat staat in de Bhagavad-gītā, je vindt het in het tiende hoofdstuk.  
Prabhupāda: Ja, dat heb ik uitgelegd. Dat je Hem gewoon moet dienen, dan zal Hij het openbaren. Je kan Kṛṣṇa niet begrijpen via het opklimmende proces. Je moet Kṛṣṇa dienen en Kṛṣṇa zal het aan jou openbaren. Dat staat in de Bhagavad-gītā, je vindt het in het tiende hoofdstuk.


:teṣām evānukampārtham
:''teṣām evānukampārtham''
:aham ajñāna-jaṁ tamaḥ
:''aham ajñāna-jaṁ tamaḥ''
:nāśayāmy ātma-bhāva-stho
:''nāśayāmy ātma-bhāva-stho''
:jñāna-dīpena bhāsvatā
:''jñāna-dīpena bhāsvatā''
:([[Vanisource:BG 10.11|BG 10.11]])
::([[NL/BG 10.11|BG 10.11]])


"Degenen die altijd bezig zijn in mijn dienst, gewoon om een speciale gunst te laten zien," teṣām evānukampārtham, aham ajñāna-jaṁ tamaḥ nāśayāmi. "Ik overwin allerlei vormen van duisternis van onwetendheid door het licht van de kennis." Dus Kṛṣṇa is binnenin je. En als je oprecht op zoek bent naar Kṛṣṇa door het devotionele proces, zoals is vermeld in de Bhagavad-gītā, zul je in het achttiende hoofdstuk vinden, bhaktyā mām abhijānāti ([[Vanisource:BG 18.55|BG 18.55]]). "Men kan mij gewoon begrijpen ​​door dit devotionele proces." Bhaktyā. En wat is bhakti? Bhakti is dit: śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ ([[Vanisource:SB 7.5.23|SB 7.5.23]]). Gewoon horen en chanten over Viṣṇu. Dit is het begin van bhakti.
"Aan degenen die altijd bezig zijn in Mijn dienst, gewoon om hun een speciale gunst te laten geven," ''teṣām evānukampārtham, aham ajñāna-jaṁ tamaḥ nāśayāmi''. "verdrijf Ik allerlei vormen van duistere onwetendheid met het licht van kennis."  


Dus als je gewoon oprecht en nederig hoort, dan zul je Kṛṣṇa begrijpen. Kṛṣṇa zal aan je openbaren. Śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ smaraṇaṁ pāda-sevanam arcanaṁ vandanaṁ dāsyam, Er zijn negen verschillende soorten. Dus vandanam, het aanbieden van gebeden, dat is ook bhakti. Śravaṇam, om erover te horen. Net zoals we horen over Kṛṣṇa van deze Bhagavad-gītā. Chanten over Zijn heerlijkheid, Hare Kṛṣṇa. Dit is het begin. Śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ ([[Vanisource:SB 7.5.23|SB 7.5.23]]). Viṣṇu betekent, dit... Alles is Viṣṇu. De meditatie is Viṣṇu. De bhakti is Viṣṇu. Niet zonder Viṣṇu. En Kṛṣṇa is de oorspronkelijke vorm van Viṣṇu. Kṛṣṇas tu bhagavān svayam ([[Vanisource:SB 1.3.28|SB 1.3.28]]). De oorspronkelijke vorm van de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods. Dus als we dit proces volgen dan zullen we in staat zijn om zonder enige twijfel te begrijpen.
Dus Kṛṣṇa zit in je. En als je oprecht op zoek bent naar Kṛṣṇa via de toegewijde methode, zoals in de Bhagavad-gītā staat, dat zal je in het achttiende hoofdstuk vinden; ''bhaktyā mām abhijānāti'' ([[NL/BG 18.55|BG 18.55]]). "Men kan mij eenvoudig begrijpen ​​via de toegewijde methode." ''Bhaktyā''. En wat is ''bhakti''? ''Bhakti'' is dit: ''śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ'' ([[Vanisource:SB 7.5.23-24|SB 7.5.23]]). Alleen horen en zingen over Viṣṇu. Dit is het begin van ''bhakti''. Dus als je gewoon oprecht en nederig hoort, dan zal je Kṛṣṇa begrijpen. Kṛṣṇa zal het aan je openbaren.  
 
''Śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ smaraṇaṁ pāda-sevanam arcanaṁ vandanaṁ dāsyam'', ([[Vanisource:SB 7.5.23-24|SB 7.5.23]]), er zijn negen verschillende soorten. Dus ''vandanam'', het aanbieden van gebeden, is ook ''bhakti''. ''Śravaṇam'', erover horen. Net zoals we over Kṛṣṇa horen uit de Bhagavad-gītā. Zingen over Zijn heerlijkheid, Hare Kṛṣṇa. Dit is het begin. ''Śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ'' ([[Vanisource:SB 7.5.23-24|SB 7.5.23]]). Viṣṇu betekent dit ... Alles is Viṣṇu. De meditatie is Viṣṇu. De ''bhakti'' is Viṣṇu. Niet zonder Viṣṇu. En Kṛṣṇa is de oorspronkelijke vorm van Viṣṇu. ''Kṛṣṇas tu bhagavān svayam'' ([[Vanisource:SB 1.3.28|SB 1.3.28]]). De oorspronkelijke vorm van de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods. Dus als we deze methode volgen dan zullen we het zonder enige twijfel kunnen begrijpen.  
<!-- END TRANSLATED TEXT -->
<!-- END TRANSLATED TEXT -->

Latest revision as of 16:32, 29 January 2021



Lecture on BG 6.13-15 -- Los Angeles, February 16, 1969

Prabhupāda: Ja?

Toegewijde: Prabhupāda, u zei dat Kṛṣṇa geen ledematen heeft, geen ogen, geen vorm die we kunnen begrijpen. Hoe moeten we dan de vorm van Kṛṣṇa begrijpen die we zien in de schilderijen en de beeldgedaante?

Prabhupāda: Ja, dat heb ik uitgelegd. Dat je Hem gewoon moet dienen, dan zal Hij het openbaren. Je kan Kṛṣṇa niet begrijpen via het opklimmende proces. Je moet Kṛṣṇa dienen en Kṛṣṇa zal het aan jou openbaren. Dat staat in de Bhagavad-gītā, je vindt het in het tiende hoofdstuk.

teṣām evānukampārtham
aham ajñāna-jaṁ tamaḥ
nāśayāmy ātma-bhāva-stho
jñāna-dīpena bhāsvatā
(BG 10.11)

"Aan degenen die altijd bezig zijn in Mijn dienst, gewoon om hun een speciale gunst te laten geven," teṣām evānukampārtham, aham ajñāna-jaṁ tamaḥ nāśayāmi. "verdrijf Ik allerlei vormen van duistere onwetendheid met het licht van kennis."

Dus Kṛṣṇa zit in je. En als je oprecht op zoek bent naar Kṛṣṇa via de toegewijde methode, zoals in de Bhagavad-gītā staat, dat zal je in het achttiende hoofdstuk vinden; bhaktyā mām abhijānāti (BG 18.55). "Men kan mij eenvoudig begrijpen ​​via de toegewijde methode." Bhaktyā. En wat is bhakti? Bhakti is dit: śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ (SB 7.5.23). Alleen horen en zingen over Viṣṇu. Dit is het begin van bhakti. Dus als je gewoon oprecht en nederig hoort, dan zal je Kṛṣṇa begrijpen. Kṛṣṇa zal het aan je openbaren.

Śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ smaraṇaṁ pāda-sevanam arcanaṁ vandanaṁ dāsyam, (SB 7.5.23), er zijn negen verschillende soorten. Dus vandanam, het aanbieden van gebeden, is ook bhakti. Śravaṇam, erover horen. Net zoals we over Kṛṣṇa horen uit de Bhagavad-gītā. Zingen over Zijn heerlijkheid, Hare Kṛṣṇa. Dit is het begin. Śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ (SB 7.5.23). Viṣṇu betekent dit ... Alles is Viṣṇu. De meditatie is Viṣṇu. De bhakti is Viṣṇu. Niet zonder Viṣṇu. En Kṛṣṇa is de oorspronkelijke vorm van Viṣṇu. Kṛṣṇas tu bhagavān svayam (SB 1.3.28). De oorspronkelijke vorm van de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods. Dus als we deze methode volgen dan zullen we het zonder enige twijfel kunnen begrijpen.