NL/Prabhupada 0702 - Ik ben de eeuwige ziel, ik ben door materie besmet, daarom lijd ik

Revision as of 11:10, 1 December 2016 by ErikAlbers (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0702 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1969 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid URL, must be MP3

Lecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Prabhupāda: Ja?

Śīlavatī: Prabhupāda, u zei dat zolang iemand bezig is met seks, hij geen yogi kan worden.

Prabhupāda: Ja.

Śīlavatī: Maar laatst loofde u de deugden van het gezinsleven, en u zei, u noemde enkele grote ācāryas die een gezin hadden en u zei...

Prabhupāda: Ja, dat is bhakti-yoga. In dit gewone yoga-systeem, zoals zal worden uitgelegd in dit hoofdstuk, moet men strikt celibatair leven. Maar bij bhakti-yoga is het de bedoeling dat je je geest op Krishna richt. Welke positie ook... Gezinsleven is niet bedoelt om van seks te genieten. Een gezinsman mag een vrouw hebben, mag een seksleven hebben, maar uitsluitend voor de verwekking van kinderen, verder niet. Gezinsleven betekent niet dat prostitutie is toegestaan. Dat is geen gezinsleven. Een gezinsman kan seks hebben om goede kinderen te verwekken, dat is alles, verder niet. Dat is gezinsleven; volledig beheerst. Gezinsleven betekent niet dat je deze machine naar eigen wens kan gebruiken. Nee. Een gezin, man en vrouw, beiden Krishna-bewust, bezig met Krishna-bewustzijn, maar als er behoefte is aan een kind, Krishna-bewust, dat is alles. Dat is een ook vrijwillige contraceptie methode. Eén, twee of drie kinderen, dat is genoeg, niet meer. Dus gezinsleven betekent niet seksleven zonder restricties. Maar voor spiritueel leven ... Iemand die vooruitgang wil maken in het spirituele leven, of je dit bhakti-yoga systeem aanvaart, of het aṣṭāṅga-yoga systeem of het jñāna-yoga systeem, er is nooit sprake van onbeheerst bezig zijn met seks. Seksueel genieten betekent dat je terug moet komen. Als je de zintuigen probeert te bevredigen, dat is materialistisch leven.

Materialistisch leven betekent dat je fijne zintuigen hebt, en laten we proberen om zoveel mogelijk van zinsbevrediging te genieten.. Dat is materialistisch leven. Net als katten, honden en varkens. Varkens, als ze seksueel verlangen hebben, geven ze er niet om, of het hun moeder of zus is. Zie je? Dat staat in het Śrīmad-Bhāgavatam: nāyaṁ deho deha-bhājāṁ nṛloke Kaštan kāmān arhate viḍ-bhujāṁ ye (SB 5.5.1). Viḍ-bhujām. Viḍ-bhujām betekent, viṭ betekent ontlasting en bhujām betekent eter. Dus de zinsbevrediging van de ontlasting-eter is niet bedoeld voor het menselijk leven. Ontlasting-eter betekent varkens. De zinsbevrediging van de varken is niet voor mensen bedoeld. Beheersing. Daarom is er in het menselijk leven sprake van het huwelijk. Waarom? Wat is het verschil tussen huwelijk en prostitutie? Huwelijk betekent beheerst seksleven. Huwelijk betekent niet dat je een vrouw hebt en nu door kunt gaan met een onbeheerst seksleven, zonder te betalen. Nee, dat geen huwelijk. Huwelijk betekent je seksleven beheersen. Hier en daar op seks jagen? Nee, dat hoor je niet te doen. Je hebt een vrouw, en alleen om kinderen te verwekken. Dat is beheersing.

Er zijn vier dingen: loke vyavāyāmiṣa-madya-sevā nityā hi jantor na hi tatra codanā (SB 11.5.11). Vyavāya - seksleven, en vlees eten, āmiṣa. Āmiṣa betekent dat het eten van vlees, vis. Vyavāya betekent seks. Seks en vlees eten, niet-vegetarisch dieet. Āmiṣa ... Mada-sevā, intoxicatie. Nityāsu jantuḥ. Elke geconditioneerde ziel heeft natuurlijke neigingen. Pravṛtti. Maar we horen dat te beheersen. Dat is het menselijke leven. Als je mee voert met de golven van je verlangens, dat is geen menselijk leven. Je moet je beheersen. Het hele menselijke leven is bedoeld om zelfbeheersing te leren. Dat is menselijk leven. Dat is de perfecte Vedische beschaving. Tapo divyaṁ yena śuddhyet sattvam (SB 5.5.1). Men moet zijn bestaan ​​zuiveren. Wat is dat bestaan? Ik ben geestelijk, altijd bestaand, eeuwig. Nu ben ik door materie besmet, daarom lijd ik. Dus ik moet gezuiverd worden. Net zoals je bevrijd moet worden van een zieke toestand. Als je koorts hebt, krijg je een behandeling. Niet onbeheerst genieten. De dokter zegt: "Doe dit niet, doe dat niet, doe het niet." Op dezelfde manier is deze menselijke levensvorm ervoor bedoelt om te genezen van deze zieke toestand - het hebben van een materieel lichaam. Als we ons niet beheersen, wat is dan de behandeling? Wat is de genezing? Het hele systeem is beheersing. Tapo divyam (SB 5.5.1). Je activiteiten in ascese, met boetedoening, concentreren op transcendentale realisatie. Dat is de menselijke levensvorm.

Maar er zijn verschillende posities in de sociale samenleving: brahmacārī, gṛhastha, vānaprastha, sannyāsa. Het hele proces is beheersing. Maar de gṛhastha, gezinsman heeft wat mogelijkheden als hij zich niet volledig van seks kan ontzien. Dat is alles. Gṛhastha betekent niet onbeheerst seksleven. Als je denkt dat het huwelijk zo is, dan heb je een verkeerde opvatting. Je moet je beheersen als je uit deze zieke toestand van leven wilt. Je komt niet van je ziekte af, als je onbeheerst door gaat met zinsbevrediging. Nee, dat is niet mogelijk. Yad indriya-prītaya āpṛṇoti na sādhu manye yata ātmano 'yam asann api kleśada āsa dehaḥ (SB 5.5.4). Wie zich in de samenleving onbeheerst overgeeft aan zinsgenot... Dat is niet goed. Want dan zal hij opnieuw een materiële lichaam moeten aannemen. Misschien een menselijk lichaam, of een dierlijk lichaam of een ander lichaam. Maar hij moet een lichaam aannemen. En zodra je een lichaam aanneemt, dan moet je de drievoudige ellende van het lichaam ondergaan. Geboorte, dood, ouderdom, ziekten. Dit zijn de symptomen van de drievoudige ellende.

Dus mensen... Men moet dit wetenschappelijk begrijpen, maar het wordt verwaarloosd. Dus gaat het lijden verder. Ze geven er zelfs niet om, dat ze lijden. Net als dieren, ze lijden, maar het kan ze niet schelen. Ze vergeten. Dus praktisch gezien betekent deze beschaving van zinsbevrediging de dierlijke beschaving. Een beetje gepolijst, dat is alles.