TR/Prabhupada 0664 - Hiçlik Felsefesi Bir Başka İllüzyondur. Hiçlik Olamaz: Difference between revisions

(Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Turkish Pages with Videos Category:Prabhupada 0664 - in all Languages Category:TR-Quotes - 1969 Category:TR-Quotes - L...")
 
(Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
 
Line 8: Line 8:
[[Category:Turkish Pages - Yoga System]]
[[Category:Turkish Pages - Yoga System]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Turkish|TR/Prabhupada 0663 - Krishna ile Olan Kayıp İlişkinizi Yeniden Kurun. Bu Yoga'yı Pratik Etmektir|0663|TR/Prabhupada 0665 - Krishna'nın Gezegeni, Goloka Vrndavana, Kendi Kendini Aydınlatır|0665}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 16: Line 19:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|lPUD8eYZ2CE|Void Philosophy Is Another Illusion. There Cannot Be Any Void<br />- Prabhupāda 0664}}
{{youtube_right|6Zk7xEg2TBc|Hiçlik Felsefesi Bir Başka İllüzyondur. Hiçlik Olamaz<br />- Prabhupāda 0664}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>http://vaniquotes.org/w/images/690216BG-LA_Clip7.MP3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/690216BG-LA_Clip7.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 30: Line 33:
Tamal Krishna: Bhagavad... "Maddi varoluşun durdurulması sadece bir efsaneden ibaret olan boşluğun varlığına girmek anlamına gelmez."
Tamal Krishna: Bhagavad... "Maddi varoluşun durdurulması sadece bir efsaneden ibaret olan boşluğun varlığına girmek anlamına gelmez."


Prabhupāda: Evet. O halde maddi varoluşun durdurulması boşluk anlamına gelmez. Çünkü ben hükümsüz değilim. Ben ruh canım. Eğer hükümsüz olsaydım, bu bedenimin gelişimi nasıl gerçekleşti ki? Ben hükümsüz değilim. Ben tohumum. Tıpkı sizin toprağa bir tohum ekmenize benzer, kocaman bir ağaca ya da bitkiye gelişir. Benzer şekilde tohum baba tarafından annenin rahmine verilir ve bir ağaç gibi büyür. Ve bu beden var. Boşluk bunun neresinde? Ahaṁ bīja-pradaḥ pitā ([[Vanisource:BG 14.4|BG 14.4]]). Ondördüncü Bölümde göreceksiniz ki, özünde tohum Kṛṣṇa tarafından bu maddi doğanın rahmine verildi ve bir sürü canlı varlıklar çıkıyor. Bunun aksini iddia edemezsiniz çünkü aslında nesil oluşumu bizim pratik yaşamımızda ki süreçle aynıdır. Biz babanın anne rahmine tohumu verdiğini görüyoruz, ve demek istediğim, anne de çocuğu bedenini geliştirmesi için besliyor. O halde boşluk söz konusu değil. Tohum boş olsaydı, bu güzel beden nasıl gelişecekti?
Prabhupāda: Evet. O halde maddi varoluşun durdurulması boşluk anlamına gelmez. Çünkü ben hükümsüz değilim. Ben ruh canım. Eğer hükümsüz olsaydım, bu bedenimin gelişimi nasıl gerçekleşti ki? Ben hükümsüz değilim. Ben tohumum. Tıpkı sizin toprağa bir tohum ekmenize benzer, kocaman bir ağaca ya da bitkiye gelişir. Benzer şekilde tohum baba tarafından annenin rahmine verilir ve bir ağaç gibi büyür. Ve bu beden var. Boşluk bunun neresinde? Ahaṁ bīja-pradaḥ pitā ([[Vanisource:BG 14.4 (1972)|BG 14.4]]). Ondördüncü Bölümde göreceksiniz ki, özünde tohum Kṛṣṇa tarafından bu maddi doğanın rahmine verildi ve bir sürü canlı varlıklar çıkıyor. Bunun aksini iddia edemezsiniz çünkü aslında nesil oluşumu bizim pratik yaşamımızda ki süreçle aynıdır. Biz babanın anne rahmine tohumu verdiğini görüyoruz, ve demek istediğim, anne de çocuğu bedenini geliştirmesi için besliyor. O halde boşluk söz konusu değil. Tohum boş olsaydı, bu güzel beden nasıl gelişecekti?


Öyleyse nirvāṇa daha fazla maddi beden kabul etmemek anlamına gelir. Boş yapmaya çalışmayın. Bu da başka bir saçmalık. Hükümsüzlük, siz hükümsüz değilsiniz. Hükümsüz demek bu maddi bedeni hükümsüz kılmak demektir. Bu ıstırap dolu koşullanmış beden. Yalnızca ruhsal bedeninizi geliştirmeye çalışın. Bu mümkün. Yad gatvā na nivartante tad dhāma paramaṁ mama ([[Vanisource:BG 15.6|BG 15.6]]). Bu şeyler mevcut. Öyleyse anlamak için çok akıllı olmak zorundayız, yaşamın sorunu nedir, ne, bu değerli insan yaşam formunu nasıl kullanmalıyız. Ne yazık ki bu eğitim tüm dünyada neredeyse sıfır. Muhtemelen bu, hayatın gerçek problemlerini ve yaşamın esas değerini sunan tek kurum. Bu Kṛṣṇa bilinci hareketi. Devam et.
Öyleyse nirvāṇa daha fazla maddi beden kabul etmemek anlamına gelir. Boş yapmaya çalışmayın. Bu da başka bir saçmalık. Hükümsüzlük, siz hükümsüz değilsiniz. Hükümsüz demek bu maddi bedeni hükümsüz kılmak demektir. Bu ıstırap dolu koşullanmış beden. Yalnızca ruhsal bedeninizi geliştirmeye çalışın. Bu mümkün. Yad gatvā na nivartante tad dhāma paramaṁ mama ([[Vanisource:BG 15.6 (1972)|BG 15.6]]). Bu şeyler mevcut. Öyleyse anlamak için çok akıllı olmak zorundayız, yaşamın sorunu nedir, ne, bu değerli insan yaşam formunu nasıl kullanmalıyız. Ne yazık ki bu eğitim tüm dünyada neredeyse sıfır. Muhtemelen bu, hayatın gerçek problemlerini ve yaşamın esas değerini sunan tek kurum. Bu Kṛṣṇa bilinci hareketi. Devam et.


Tamal Krishna: "Rab'bın yaradılışında hiçbir yerde boşluk yoktur. Ya da maddi.... durdurulması"
Tamal Krishna: "Rab'bın yaradılışında hiçbir yerde boşluk yoktur. Ya da maddi.... durdurulması"

Latest revision as of 12:40, 3 October 2018



Lecture on BG 6.13-15 -- Los Angeles, February 16, 1969

Tamal Krishna: Bhagavad... "Maddi varoluşun durdurulması sadece bir efsaneden ibaret olan boşluğun varlığına girmek anlamına gelmez."

Prabhupāda: Evet. O halde maddi varoluşun durdurulması boşluk anlamına gelmez. Çünkü ben hükümsüz değilim. Ben ruh canım. Eğer hükümsüz olsaydım, bu bedenimin gelişimi nasıl gerçekleşti ki? Ben hükümsüz değilim. Ben tohumum. Tıpkı sizin toprağa bir tohum ekmenize benzer, kocaman bir ağaca ya da bitkiye gelişir. Benzer şekilde tohum baba tarafından annenin rahmine verilir ve bir ağaç gibi büyür. Ve bu beden var. Boşluk bunun neresinde? Ahaṁ bīja-pradaḥ pitā (BG 14.4). Ondördüncü Bölümde göreceksiniz ki, özünde tohum Kṛṣṇa tarafından bu maddi doğanın rahmine verildi ve bir sürü canlı varlıklar çıkıyor. Bunun aksini iddia edemezsiniz çünkü aslında nesil oluşumu bizim pratik yaşamımızda ki süreçle aynıdır. Biz babanın anne rahmine tohumu verdiğini görüyoruz, ve demek istediğim, anne de çocuğu bedenini geliştirmesi için besliyor. O halde boşluk söz konusu değil. Tohum boş olsaydı, bu güzel beden nasıl gelişecekti?

Öyleyse nirvāṇa daha fazla maddi beden kabul etmemek anlamına gelir. Boş yapmaya çalışmayın. Bu da başka bir saçmalık. Hükümsüzlük, siz hükümsüz değilsiniz. Hükümsüz demek bu maddi bedeni hükümsüz kılmak demektir. Bu ıstırap dolu koşullanmış beden. Yalnızca ruhsal bedeninizi geliştirmeye çalışın. Bu mümkün. Yad gatvā na nivartante tad dhāma paramaṁ mama (BG 15.6). Bu şeyler mevcut. Öyleyse anlamak için çok akıllı olmak zorundayız, yaşamın sorunu nedir, ne, bu değerli insan yaşam formunu nasıl kullanmalıyız. Ne yazık ki bu eğitim tüm dünyada neredeyse sıfır. Muhtemelen bu, hayatın gerçek problemlerini ve yaşamın esas değerini sunan tek kurum. Bu Kṛṣṇa bilinci hareketi. Devam et.

Tamal Krishna: "Rab'bın yaradılışında hiçbir yerde boşluk yoktur. Ya da maddi.... durdurulması"

Prabhupāda: Boşluk, toprakta bile hiçbir yerde görmezsiniz, toprağın içinde de boş hiçbir şey görmezsiniz. Yeryüzünde eksiklik yoktur; gökyüzünde eksiklik yoktur; havada eksiklik yoktur; su da eksiklik yoktur; ateşte eksiklik yoktur - o halde nerede eksiklik buluyorsunuz? Nerede boşluk buluyorsunuz? Bu boşluk felsefesi başka bir yanılsama. Hiç boşluk olamaz.